Pomoc - Motocikl vs. pjesak (ugrozavanje saobracaja cl.339)

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
eXcalibur
Stoper
Stoper
Vozim: Gilera Runner VXR 200

Pomoc - Motocikl vs. pjesak (ugrozavanje saobracaja cl.339)

Post by eXcalibur »

Pozdrav forumasi, potreban mi je pravni savjet, odnosno svaka pomoc bi mi dobro dosla.

Situacija je sledeca:

Te noci, oko pola 9, dolaskom na nekih 20-30 metara od mjesta nezgode, odnosno prije ulaska u krivinu uocio sam dva parkirana auta sa moje desne strane i jedno sa lijeve (u samu krivinu, gdje naravno ne bi smjeli da se parkiraju) koji su znacajno suzavali ionako uzak put, rasvjeta na tom djelu nije radila, odnosno 4-5 stuba oko same te krivine. Primjetio sam kola koja dolaze iz suprotnog pravca na daljini od oko 100-150m kao i 4 pjesaka sa moje desne i jednog pjesaka sa lijeve strane koji su u tom trenutku uredno pjesacili oko parkiranih auta, tj. po kolovozu. U tom trenutku sam smanjio brzinu mog kretanja sa nekih 50km/h na oko 40 km/h pri samom ulasku u krivinu a i jer sam vidio da ima pjesaka koji se krecu uz kolovoz i dao sam svjetlosni signal koji je bio upucen kako pjesacima u tom dijelu tako i nadolazecem automobilu kako bih se ja uvjerio da su me vidjeli. Zatim iznenada sa moje lijeve strane primjecujem pjesaka koji okrenut ledjima prema meni (tj kretao se u istom smjeru kao i ja) sve vise ide udesno, dijagonalno, odnosno sve vise koraca na kolovozu sa namjerom da predje sa jedne strane na drugu i ide u moju putanju, pokusao sam da izbjegnem kontakt tako sto sam se nagnuo udesno i sto sam zakocio koliko sam procijenio da mogu buduci da je bilo 4 pjesaka na desnu stranu i buduci da naglo kocenje u krivini na motoru nije nikako preporucljivo. U tom momentu dolazi do kontakta lijevog nogara za saputnike koji se nalazi na zadnjem dijelu motora sa nogom pjesaka (pritom pjesak dobija posjekotinu na nozi) nakon cega pjesak pada na asfalt (lomeci tako nosnu kost). nakon cega i ja padam sa motora (buduci da sam izgubio ravnotezu, pritom istezajuci desno rame odnosno misic "superlatus" ili tako nesto).

Olaksavajuce okolnosti po mene su: (po mojoj slobodnoj procjeni)
- nisam bio pod dejstvom alkohola
- motor uredan, nosio sam kacigu, nisam vozio brzo
- pjesak prelazi ulicu u krivinu bez idje pjesackog prelaza pritom ne gledajuci ima li vozila na kolovozu, i to dijagonalno umijesto najkracim putem
- mjesto udara je po sred kolovoza
- prilikom priblizavanja svjetlosnim signalom sam upozorio ostale ucesnike u saobracaju

Otezavajuce okolnosti:
- sudsko-medicinski vjestak je okarakterisao pjesakove povrede kao "teske tjelesne povrede"
- praksa je da u slucaju incidenta "vozilo vs. pjesak", pjesak je uvijek u pravu, pogotovo ako je to vozilo motocikl i ako je taj vozac momak u 20-tim godinama

Moj je cilj da dokazem da moje cinjenje ili necinjenje nije dovelo do samog kontakta izmedju motora i pjesaka, odnosno da je cinjenje pjesaka prouzrokovalo sami incident, kao i to da zatrazim dopunsko vjestacenje koje bi jos jednom okarakterisalo povrede, odnosno tezinu istih, jer smatram da posjekotina na nozi i prelom nosne kosti nisu teske tjelesne povrede.

Eh sad, pitanje koje ja postavljam jeste kako da to odradim, i ukoliko ima nesto sto sam previdio da mi neko skrene paznju na to.

Krace od ovoga nisam mogao stvarno, prastajte :)

Mislim da je to to, ukoliko sam nesto izostavio rado cu pojasnit svakom ko se bude zainteresovao.
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Re: Pomoc - Motocikl vs. pjesak (ugrozavanje saobracaja cl.3

Post by caesar »

Toplo ti preporucujem da uzmes advokata.
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
Oliver
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki Bandit 1200

Post by Oliver »

caesar wrote:Toplo ti preporucujem da uzmes advokata.
+1

Sent from my Telenor_Smart_HD using Tapatalk 4 Beta
markobr
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki V-Strom DL 650
Suzuki DR 350

Post by markobr »

caesar wrote:Toplo ti preporucujem da uzmes advokata.
Takođe...

Nemoj da čekaš. Zato što mogu da se iskoplikuju stvari. Nemoj da gataš oće li bit ovako ili onako. Advokata fino i nema da brineš.
ramaro
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CB500XA

Post by ramaro »

Uh, Marfijev zakon na djelu... :-(
I ja mislim da bi trebao naći advokata koji ima iskustva sa sličnim slučajevima i obezbijediti svjedoke sa lica mjesta koji će potvrditi okolnosti koje si naveo vezane za parkirane automobile, osvjetljenje, pješake na kolovozu, tvoju brzinu...
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

prelom nosa jeste ttp,narocito ako je doslo do dislokacije....

problemti moze biti i ako se osteceni pridruzi gonjenju,moze trazit i naknadu nemat. stete,a sud i ako te osudi,bice uslovno...vjerovatno :D
ali ka storekose,advokat u "ruke" i sila s tobom :)
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Kao sto ti cesar preporuci, advokat i gotovo. Treba da provjeris da su je u zapisnik usli, i u skicu usla vozila koja su nepropisno bila parkirana, sto ti moze biti takodje olaksavajuca okolnost. I ta cetvorica koja su isla desnom kolovoznom trakom, sto je takodje nepropisno
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

:think: član 339 ne postoji, Zakon o bezbjednosti saobraćaja ima 338 članova :think:

Advokat, svakako, jer, može i ovo da ti bude otežavajuća okolnost:

Člаn 53
Vozаč je dužаn dа upotrijebi zvučni znаk upozorenjа kаd to zаhtijevаju rаzlozi bezbjednosti sаobrаćаjа, i to:
1) na putu zbog upozorenja drugom učesniku u saobraćaju, аko bi bez tog znаkа postojаlа opаsnost nаstаnkа sаobrаćаjne nezgode;
2) аko se pored kolovozа nаlаzi dijete koje ne obrаćа pаžnju nа kretаnje vozilа;
3) nа putu vаn nаseljа prije ulаskа u nepreglednu i uzаnu krivinu ili dolаskа nа prevoj, gdje je mimoilаženje otežаno.
Vozаč je dužаn dа davanje zvučnog znаka upozorenjа svede na neophodnu mjeru.
Vozаč ne smije dа upotrebljаvа zvučni znаk upozorenja promjenljive frekvencije, osim u slučаjevimа propisanim ovim zаkonom.

Člаn 54
Vozаč može noću, umjesto zvučnog znаkа upozorenjа, dа upotrijebi svjetlosni znаk upozorenjа. Tаj znаk vozаč može dа upotrijebi i u nаselju prilikom preticаnjа drugog vozilа.
Svjetlosni znаk upozorenjа vozаč može dа upotrijebi i dаnju, аko tаkаv nаčin upozorenjа više odgovаrа uslovimа nа putu.
Svjetlosni znаk upozorenjа dаje se uzаstopnim ili nаizmjeničnim pаljenjem dugih svjetlа, vodeći rаčunа dа se time ne zаsljepljuju vozаči koji dolаze iz suprotnog smjerа.

Jer ne vidim u opisu da si upotrebio i zvučni signal.

Elem, neosvetljena krivina, parkirana vozila, pješaci, automobil u susretu, ... sve su to stavri koje traže dodatnu koncentraciju.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
eXcalibur
Stoper
Stoper
Vozim: Gilera Runner VXR 200

Post by eXcalibur »

Ljudi, hvala vam na interesovanju.
Kolko sam ja razumio, TTP je ona koja moze prouzrokovati smrt, sto prelom nosa cisto sumnjam da moze bilo sa ili bez dislokacije, to je neko moje laicko misljenje.
Krivicni zakonik ima cl 339 Ugrozavanje javnog saobracaja za koji me sumnjice iz osnovnog tuzilastva.

Mada sve i da su povrede zbilja TTP i da sve to stoji, cinjenica je da ja mojim cinjenjem nisam doprinio udesu, da sam se popeo na trotar pa pokupio pjesaka bilo bi drugo.

edit: to sto sam dao svjetlosni signal a ne i/ili zvucni ne moze nikako bit otezavajuca okolnost, mislim bolje da sam i jedno i drugo, al jbg sekunde su u pitanju
Luchka
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW F650ST

Post by Luchka »

a sta je sa pjesakom? hoce li te teretiti?

Sent from my ZTE V987 using Tapatalk 4
Post Reply