Kraćenje novog lanca

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Re: Kraćenje novog lanca

Post by caesar »

Zamjenicu ja sve, a kako si predlozio jovane nitovanje kod majstora. Mada bih volio da vidim to sa cekicem kako se radi. Hvala ; )

Sent from my GSXR 1000 at the 299
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
beli
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Ktm 990 adv

Post by beli »

Posao ti nije zahtjevan tako da to sigurno mozes uraditi i bez specijalnog alata. Potreban alat ti je brusilica, cekic ( ne mora neka maca ), tackas (koji mora biti dobrog kvaliteta), i ja sam koristio stolarsku stegu.

Prvo ide normalno kidanje starog, zatim stavis jedan pored drugog i pazljivo izbroj("ne uporedjivati po duzini jer je stari duzi sa istim brojem karika"). Od starog lanca sam skidao dvije vanjske plocice da preko njih stegnem novo mjesto za spajanje tu se koristi stolarska stega.

Kad to stegnes uzmi subler i premjeri fabricku sirinu karike i uporedi sa tvojom , ako su iste to je to na red dolazi glavni alat od svih alata cekic, namjesti kariku tako da sa druge strane mozes da namjestis oslonac na osovinicu koju nitujes jedan udarac cekicem i to je to vidjeces kako se osovinica deformisala u obliku pecurke i samo se moze rastavit opet sa brusilicom.

Potreban ti je i pomocnik koji ce da drzi oslonac sa druge stane, sto setice toga to sto je to GSXR 1000 nema nikakve veze postupak je isti za svaki lanac. Zaboravih za ovaj tackas da kazem ne smije on da je previse zasiljen, treba kad ga stavis na osovinicu da ja knap kako bi rasirio samo gornji dio osovinice i ostavio kariku na pravoj mjeri .

Ako nemas sav ovaj alat ili nisi siguran da ces ovo odraditi kako treba idi kod majstora!
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by caesar »

Kupiću taj tačkaš u Okovu. Gledao sam na Youtube da to može i bez stege da se odradi sa dobrim papagajkama. Staviš sa jedne strane manju maticu ili te pločice koje si skinuo sa starog lanca (mada bi rupice za 1mm ili 2mm proširio burgijom) i stisneš jednu osovinicu pa drugu.

Od alata u principu sve što mi treba je dobra set gedora nastavci + 37 za zadnju osovinu, kilo ključ, papagajke/stega, brusilica, čekić i taj tačkaš (koji jedino nemam). U svakom slučaju doguraću do nitovanja ;) pa ako mi se nađe pomoćnik da drži oslonac onda ću i zanitovati, a ako ne kod majstora.

Ovako sam ja to u koracima sve zamislio

1. Odviti zadnju osovinu i odbojnike.
2. Razmontirati deklo (poklopac prednjeg lančanika) i pribilježiti gdje ide koji šaraf.
3. Zamjeniti prednji lančanik (ne montirati deklo još). Lanačanik stegnuti na 113Nm. Motor ne smije bit u brzini.
4. Skinuti zadnji točak i montirati lančanik.
5. Podmazati osovinu i vratiti zadnji točak na mjesto. Ne stezati još.
6. Otkinuti stari lanac brusilicom i odvojiti ga pljosnatim šrafcigerom/ 3mm izbijačem eventualno se pomoći.
7. Zakačiti novi lanac za stari (radi lakšeg provlačenja) provizorno i provući ga radi mjerenja/potvrde potrebne dužine
8. Izvući lanac i okinuti ga na označenom mjestu.
9. Ponovo zakačiti na stari lanac i provući. Ponovo provjeriti i skopčati.
10. Zategnuti zadnju osovinu (100Nm) i odbojnike. Lanac na 3cm slobodnog hoda po manualu.

Na sajtu rebelgear.com ima tačno mjerenje potrebna dužine lanca tj. za lančanike 17/44 i 520 lanac izbacuje 114 linkova/rolera. Tada je razmak između centara lančanika 66cm tj otprilike gdje mi lančanik zadnji i sada stoji na sredini skale od 10 crtica. Ukoliko je 116 linkova to ga pomjera oko 1,5 cm na skali. Najvjerovatnije ću ići sa 116 linkova/rolera uključujići i rivet link.
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
beli
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Ktm 990 adv

Post by beli »

Pazi kod tog tackasa da bude tvrdji od osovinice, ja ih imam pet sest, ali je samo jedan bio od dobrog materijala za tu rabotu, posto je potrebno da se on prilagodi onoj rupi vodi racuna da ga hladis prilkom brusenja da ga nebi raskalio. Napravi probu na starom lancu da bi vidio sta je tvrdje, tackas ili nitna.

U OKOVU uzmi samo neki firmiran jer sa onima od nekoliko eura neces napraviti posao.Ja licno bih se drzao broja karika koliko je na starom lancu i skinuo bih ga a ne provlacio zajedno jedan sa drugim radi lakseg brojanja,svakako mijenjas i lancanike pa i nije neka dusa .
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

1. korak je zamijeniti prednji lancanik. Skini zastitni poklopac prednjeg lancanika i sve sto moze da smeta prilikom zamjene lancanika. Sjednes na motor, desnom nogom zakocis zadnji tocak jako da blokira i odvijes maticu. Mjenjac mora biti u neutralnom polozaju, da ne opterecujes transmisiju. Tako ti je najlakse blokirati prednji lancanik da bi mogao odviti maticu. Stavi novi lancanik i stegni ga moment kljucem. Ovaj prvi korak je bitan da bi prilikom odvijanja i zavijanja matice prednjeg lancanika opterecivao stari lanac. Onda radi sve ostalo.
Vodi racuna da dobro centriras zadnji tocak. I obavezno okreci polako zadnji tocak nekoliko krugova i prati ima li lanac u svim polozajima 30 mm slobodnog hoda. Desava se da zbog nepreciznosti u lancu i lancanicima lanac bude razlicito zategnut u odredjenim polozajima tocka. Ako se desi da zategnutost varira onda vodi racuna da lanac ima 30mm slobodnog hoda u polozaju kad je najvise zategnut.
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by caesar »

jovan wrote:1. korak je zamijeniti prednji lancanik. Skini zastitni poklopac prednjeg lancanika i sve sto moze da smeta prilikom zamjene lancanika. Sjednes na motor, desnom nogom zakocis zadnji tocak jako da blokira i odvijes maticu. Mjenjac mora biti u neutralnom polozaju, da ne opterecujes transmisiju. Tako ti je najlakse blokirati prednji lancanik da bi mogao odviti maticu. Stavi novi lancanik i stegni ga moment kljucem. Ovaj prvi korak je bitan da bi prilikom odvijanja i zavijanja matice prednjeg lancanika opterecivao stari lanac. Onda radi sve ostalo.
Vodi racuna da dobro centriras zadnji tocak. I obavezno okreci polako zadnji tocak nekoliko krugova i prati ima li lanac u svim polozajima 30 mm slobodnog hoda. Desava se da zbog nepreciznosti u lancu i lancanicima lanac bude razlicito zategnut u odredjenim polozajima tocka. Ako se desi da zategnutost varira onda vodi racuna da lanac ima 30mm slobodnog hoda u polozaju kad je najvise zategnut.
Umjesto sjedanja i savijanja i držnja kočnice mislo sam sledeće da uradim. Drvenu/metalnu polugu obavijenu nekom krpom u zadnji točak. Poluga neće dozvolit kraku felne da prođe i tako odvrnem i zavrnem osovinu prednjeg lančanika. Samo da izdrži poluga 113Nm. Poluga ide iznad ili ispod viljuške zavisno od smjera natezanja tj. odvijanja. Mislim da je lakše nego sjedenje i balansiranje na motoru. Jel neko ovo probao?
AMAT VICTORIA CURAM
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Moze i tako, samo dobro zastiti viljusku i tocak da nesto ne ostetis.
Zasto stavljas 116 linkova i pomjeras tocak nazad za 15mm?
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by caesar »

jovan wrote:Moze i tako, samo dobro zastiti viljusku i tocak da nesto ne ostetis.
Zasto stavljas 116 linkova i pomjeras tocak nazad za 15mm?
Ako nesto pogrijesim da ima prostora za ispravku. osim toga nemam neki valjani razlog
AMAT VICTORIA CURAM
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by caesar »

Zamjenih ja lanac i lancanike. Sve proslo sa andjelima. Naucio par stvari kao npr. Da panac treba spojiti prije nwgo zadnji tocak se vrne na mjesto jer je laksi za manipulisanje. Jos samo da ga zanitujem. Probao sam sa stegom i onim konusnim zavrsetkom ali lanac je ljut tako da bez cekica tu je mrka kapa. Majstori iz MIWa ce se za to pobeinuti.

Sent from my GSXR 1000 at the 299
AMAT VICTORIA CURAM
Post Reply