Unaprijed hvala!
Vodjica lanca-pomoc!!!
- Hellboy
- Grijač guma

- Vozim: Yamaha MT 01 & Cagiva raptor
Vodjica lanca-pomoc!!!
Ljudi na atv mi je bio lancanik od 14 zuba,a sad sam stavio od 11 i zategao lanac,medjutim pri naglom skretanju ili kad ga dignem na 2 tocka bocno tad pocinje da mi preskace lanac preko lancanika. Mislim da preskace preko prednjeg jer ne mogu nikako da utvrdim,znaci preskace cim se malo olabavi lanac. Pa mi pade na pamet da li bi mogla nekako da se improvizuje neka vodjica lanca blizu predjen lancanika koja bi amortizovala tj.drzala lanac uvijek zategnutim. Npr.neka sipka sa zglobom na njoj neki feder i na kraju neki gumeni tocak kome bi sredina bila suplja da bi tuda lanac prolazio ili tako nesto. Pomagajte drugovi,hocu da se ubijem
.
Unaprijed hvala!
Unaprijed hvala!
- Galiot
- NLB Moderator
- Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E - Location: Risan,MNE
Re: Vodjica lanca-pomoc!!!
Hmm,zanimljivo... Npr,Buell na svojim modelima ima remen kao pogonski prijenos i odmah iza prednje remenice ima natezač remena:koliko se sad sjećam,taj natezač je,kao i kod automobila,pričvršćen na osovini preko polužja koje na drugom kraju ima feder i tako španuje remen. Svojevremeno sam se zanosio da prebacim jedan svoj motor koji je imao lanac na remen i mislio sam to riješiti tako što sam uzeo od auto mehaničara stari španer remena koji je već imao sve to,znači oprugu,remenicu i polužje i to sam mislio prilagoditi(mislim da je bilo od nekog audija,bilo je kompaktnih dimenzija što mi je odgovaralo).Možda bi se u tvom slučaju mogla ostaviti gumena remenica ili bi se mogla zamijeniti zupčanikom koji bi morao odgovarati lancu.
Eto,verujem da ti nisam puno pomogao
Ali i teško je to ovako preko neta riješiti,dok se ne osmotri situacija uživo. Sorry...
Eto,verujem da ti nisam puno pomogao
Ali i teško je to ovako preko neta riješiti,dok se ne osmotri situacija uživo. Sorry...
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
- Galiot
- NLB Moderator
- Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E - Location: Risan,MNE
Znam da sam već postovao ali sam se u međuvremenu sjetio jednostavnijeg i jeftinijeg rješenja: A zašto ne izbaciš određeni broj karika lanca? Tebi je sad,pošto imaš manji zupčanik taj lanac veliki.Jednostavno skrati ga na mjeru. Šta radiš kad kupiš sat sa metalnom narukvicom koja ti je velika? Skratiš ju
! A skratiš ju tako što izbaciš karike!
UGRADNJA I SERVIS:
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
- Hellboy
- Grijač guma

A nista bez da ti skoknes odje do mene u Kolasin tamana da se upoznamo popijemo po koju i jagano to zavrsimo
. Ja sam zategao lanac,a i to sto kazes mozda je sad izvucen maksimum na njemu i ako je on zategnut kad se sjede,pa vjerovatno landara lijevo desno pa preskace mada me i to cudi,nece da se skine nego valjda on samo preskace preko zuba,ma ko ce mu ga znati. Vidjet cu sjutra pa da ga ja malo skratim. Ne znam vise sta mi je za cinjet 
- DrMracni
- NLB Moderator
- Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride - Location: Niksic - Kotor
kako preskace? to moze biti da lanac nije zategnut ili predugacak ili je lancanik jako los (pojeden) ali posto shvatih da je novi, onda lanac...
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Hellboy
- Grijač guma

Mozda je lanac predugacak,ali do sada nije bilo problema na lancanik od 14 zuba i zatezanje lanca je bilo nekih 1cm pa mi nelogicno da mu sad taj 1cm sto je duzi smeta,a lancanik je novi i lanac zategnut?
- Hellboy
- Grijač guma

Ima li kakve veze srazmjer prednjeg i zadnjeg lancanika ako je prednji 11,a zadnji 41 mozda treba da bude par i nepar,a ne oba para ili oba nepara
- tref
- Grijač guma

- Vozim: KTM superenduro 950 R HUSQVARNA 510R
nema veze sa razmjerom koliko ima prednji a koliko zadnji,jednostavno je labav pa bi ga trebalo skratit,morala bi biti negdje na lancu spojnica na koju se rastavlja lanac,skini je ali zapamti u kom je smjeru bila okrenuta,zatim skracuj lanac po jednu kariku i probas i sve tako dokm ga ne dovedes na mjeru,u knjigu od motora ti pise koliko smije da igra gore dolje kad je zategnut i to je to