Poshtovani Jovane!
Evo bas sad gledam cijenu IFO 380 u Rotterdamu. Cijena je 275.5 US po toni.
Ako bi ovim motorom pogonio generator i opteretio ga tako da dobijes ovih 168.9 gr/KWh....onda bi
ako potorsis jednu tonu goriva dobio:
1 tona= 1000kg=1000 000grama
1 000 000 gr / 168.9 gr/kWh = 5920.6 kWh
Meni je cijena struje,taman sad gledam racun VT = 0.046596 Euro po kWh
Sad pomnozis 5920.6 ×0.046596 = 275.8 Eura
Danas je dolar bio 1.05 Eura
275.8 x 1.05 = 289.59 US
Znaci da tvoja skupa tarifa je skuplja nego struja dobijena iz mojeg goriva.
Nadam se da se necemo sporiti oko toga koji je sistem bolji.....kupovat tone goriva za skupe dolare....
ili skupljat vodu u akumulacijama kad pada kisa i od toga dobijat struju....
Za informaciju samo osnovna namjena ovih motora i jeste bila elektrifikacija....i neke drzave koje nemaju
rijeke kao mi i takvo bogatstvo vodom koriste dizel motore za dobijanje struje....Dominikanska republika recimo....(neke kolege su mi tamo radile dugo na odrzavanju Dizel motora) dobija 75% struje od dizel motora.
Pitanje koje stoji je :zashto je kod nas struja tako skupa?
Jedno pitanje za mehanicare
- RockerArm
- Grijač guma

- Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure
Re: Jedno pitanje za mehanicare
Worry less, ride more!
-
jovan
- Test vozač kaskader

- Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X - Location: Niksic
Ne racunas dobro, ja govorim o cijeni struje na pragu elektrane kad uporedjujem hidroelektranu i dizelelektranu, a ti gledas cijenu vise tarife na racunu za struju. Ne dodajes cijeni ostale troskove, tehnicke gubitke, amortizaciju, odrzavanje, godisnje remonte, kvarove, rezervne djelove, mazivo, troskove radne snage, porez i ostale dazbine... Racunas samo gorivo i na osnovu toga formiras cijenu. I sa ovom kolicinom goriva ne mozes imati ovu snagu, generator i transformator imaju svoje gubitke, tako da moras i to uracunati.
Pa onda predas tu struju Prenosu, dalekovod isto ima svoje tehnicke gubitke, odrzavanje, remonte, kvarove...
Pa onda opet transformatori, pa Elektrodistribucija, pa opet gubici na elektrodistributivnoj mrezi, kvarovi, troskovi...
Sta mislis kolika bi onda bila cijena vise tarife na tvom racunu za struju? Ne ucestvuje u cijeni samo gorivo, mada ni ono dok bi doslo do tog motora kod nas bi bilo znatno skuplje.
Pa onda predas tu struju Prenosu, dalekovod isto ima svoje tehnicke gubitke, odrzavanje, remonte, kvarove...
Pa onda opet transformatori, pa Elektrodistribucija, pa opet gubici na elektrodistributivnoj mrezi, kvarovi, troskovi...
Sta mislis kolika bi onda bila cijena vise tarife na tvom racunu za struju? Ne ucestvuje u cijeni samo gorivo, mada ni ono dok bi doslo do tog motora kod nas bi bilo znatno skuplje.
- Kesha
- Test vozač kaskader

- Vozim: Hondu
Ima tu još računice.
Đe je beton za brane, cjevovodi, pa troškovi eksproprijaracije zemljišta koje će pokrit jezero, naknada opštini za korišćenje zemljišta i vode... Ovo za hidro.
Investicioni plus eksploatacioni.
Pa opet nema mnogo dizel-elektrana...
Gledaćemo u sunce sve više ja mnim.
Đe je beton za brane, cjevovodi, pa troškovi eksproprijaracije zemljišta koje će pokrit jezero, naknada opštini za korišćenje zemljišta i vode... Ovo za hidro.
Investicioni plus eksploatacioni.
Pa opet nema mnogo dizel-elektrana...
Gledaćemo u sunce sve više ja mnim.
Polako žuri - Festina lente
- CAMARO SS
- Grijač guma

- Vozim: Honda NX500 Sold
Yamaha XTZ750
Honda XR400R - Location: Herceg Novi
Bem ti do cega dovedose rastelovana grla jednog suzukija 
Kad malo bolje sracunas dizel elektrane su znatno skuplje ..mozda ne u startu (brana,zemljiste za kaptazu i ostalo)ali kasnije pojede trava konja.
Hidroelektrana koristi vodu koja je besplatna dok ova druga koristi dizel koji se itekako placa
Hidroelektrana koristi turbine koje su sigurno ekonomicnije za odrzavanje od dizel motora,dosta jednostavnije konstrukcije mada moraju biti dobro balansirane plus sto voda koja tece kroz nju ujedno hladi i generator i transformatore koji su pozamasnih dimenzija i sigurno se fino griju dok dizel motori jedino valjaju zimi da griju prostorije elektrane
Ostatak opreme je u sustini isti mozda samo malo prilagodjeni namjeni
Ovo je moje vidjenje sto ne znaci da sam 100% u pravu.Mozda nisam ni 10% ali ja sam zamislio da jesam
Nisam strucnjak ni u jednoj oblasti,ucio sam malo (jedan semestar pa pola njega
) o hidroelektranama,dizel elektrane nisam ali jesam oko dizel motora,na tesko dizel gorivo,na lako dizel gorivo,sporohodni,brzohodni,dvotaktni dizel motori,sa paljenjem na vazduh,na plin sa svjecicom(ista kao na zujalicama samo 56XL velicina
hahah salom se ).A sto sam razvezao pricu 
Kad malo bolje sracunas dizel elektrane su znatno skuplje ..mozda ne u startu (brana,zemljiste za kaptazu i ostalo)ali kasnije pojede trava konja.
Hidroelektrana koristi vodu koja je besplatna dok ova druga koristi dizel koji se itekako placa
Hidroelektrana koristi turbine koje su sigurno ekonomicnije za odrzavanje od dizel motora,dosta jednostavnije konstrukcije mada moraju biti dobro balansirane plus sto voda koja tece kroz nju ujedno hladi i generator i transformatore koji su pozamasnih dimenzija i sigurno se fino griju dok dizel motori jedino valjaju zimi da griju prostorije elektrane
Ostatak opreme je u sustini isti mozda samo malo prilagodjeni namjeni
Ovo je moje vidjenje sto ne znaci da sam 100% u pravu.Mozda nisam ni 10% ali ja sam zamislio da jesam
Nisam strucnjak ni u jednoj oblasti,ucio sam malo (jedan semestar pa pola njega
Hobi je nesto besplatno a veoma skupo.
- mexiko
- Test vozač kaskader

- Vozim: vozio bi , no trpim
Mozda struja sa tog dizela nije skuplja za krajnjeg potrosavca, a li je svakako manja zarada za proizvodjaca 
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
- I tebi sinko, i tebi!
-
jovan
- Test vozač kaskader

- Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X - Location: Niksic
Nijesu u cijenu uracunati nikakvi troskovi osim goriva, racunalo se sa najnizom cijenom goriva, pa je struja ispala skupa skoro kao visa tarifa na racunu za krajnjeg potrosaca. Kad uracunas sve ostale troskove cijena je mnogo veca, tako da nema isplativosti za proizvodjaca, a za potrosaca bi bila mnogo veca cijena. Ja odje zavrsavam sto se tice struje, ionako smo potpuno skrenuli sa teme. A ko misli da mu se isplati neka se iskljuci sa mreze i kupi dizel agregatmexiko wrote:Mozda struja sa tog dizela nije skuplja za krajnjeg potrosavca, a li je svakako manja zarada za proizvodjaca
- VeDzA
- Test vozač kaskader

- Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R - Location: Podgorica
Ja na selo odavno dobijam struju na agregat..obicni dizel, od renoa mislim da je 1,5..oko 50 kw.
Za dnevne potrebe zadovoljavajuci..uvece na vr gasa, samo za bojler..malo jes crnjak verlglat svaki dan(narocito zimi, zato ga rzimo na sunce
),ali navikne se..ustede su velike zbog prenosa..ne mogu vjerovat da milijarde domacinstava na klasicni nacin se snadbijeva, mada je ovo stvarni ne prakticno..na stan bih rado ugradio neku dizelacu, ali dje bi auspuh izvuka, komsije itd itd
Za dnevne potrebe zadovoljavajuci..uvece na vr gasa, samo za bojler..malo jes crnjak verlglat svaki dan(narocito zimi, zato ga rzimo na sunce
- VeDzA
- Test vozač kaskader

- Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R - Location: Podgorica
E jes, problem nam prave iz el. Dis., sve misle da krademo 
- mexiko
- Test vozač kaskader

- Vozim: vozio bi , no trpim
Ja rekoh "Mozda"jovan wrote:Nijesu u cijenu uracunati nikakvi troskovi osim goriva, racunalo se sa najnizom cijenom goriva, pa je struja ispala skupa skoro kao visa tarifa na racunu za krajnjeg potrosaca. Kad uracunas sve ostale troskove cijena je mnogo veca, tako da nema isplativosti za proizvodjaca, a za potrosaca bi bila mnogo veca cijena. Ja odje zavrsavam sto se tice struje, ionako smo potpuno skrenuli sa teme. A ko misli da mu se isplati neka se iskljuci sa mreze i kupi dizel agregatmexiko wrote:Mozda struja sa tog dizela nije skuplja za krajnjeg potrosavca, a li je svakako manja zarada za proizvodjaca
I jos nesto, ne mozes da "udjes" u temu, kad ti oces i da "izadjes" kad ti oces
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
- I tebi sinko, i tebi!
- RockerArm
- Grijač guma

- Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure
Nema tu nikakve greske u proracunu!
Stvar je veoma jednostavna.....sve druge troskove koji se javljaju u mrezi....ja nijesam racunao.
Oni bi u nasoj drzavici...vjerovatno ostali isti...moraju vukovi dobit svoj dio.
Meni je recimo poslednji racun za struju iznosio 34 Eura. Od tih 34 Eura sam potrosio 11 Eura struje.
Ostalo su neke smijesne stavke....i 19% pdv. Znaci potrosio sam 11E a neko mi je nabio racun na 34E.
...prosle godine sam imao stavku....gubici u mrezi...150% vishe nego racun za utrosenu struju....gubici u mrezi se jos od vremena kad je Nikola Tesla izmislio obrtno magnetno polje procjenjuju na 5-8%. Mogu nedje bit i veci ali nikako 150%. Shto se tice gubitaka u generatoru....
....njega nije briga ko ga obrce.....Dizel motor, parna turbina, gasna turbina,vodena turbina, vjetar ili neko na ruke....gubici su isti i najvecim dijelom su elektricne prirode....i nemaju nikakve reperkusije na pogonski stroj.
Jasna je stvar da je dobijanje elektricne energije iz hidroelektrana najisplativiji i najcistiji nacin (u smislu ocuvanja zivotne sredine) od svih ponudjenih. Nazalost nijesu svi ljudi na svijetu bogati kao mi u Crnoj Gori pa da mogu sa vodom da se razbacuju kao shto mi to radimo. Nama je najbolje dobijat struju iz hidroelektrana.
Nekome je najbolje dobijat struju iz nuklearne elektrane....isto jedno vrhunsko rjesenje....ali nazalost prerizicno. Jedan od skupljih nacina dobijanja el.energije je od dizel motora...a onome ko ima naftu kao mi vodu to nije nikakav problem.
Po mom misljenju bi bilo posteno da se ovom narodu struja ne naplacuje ovako skupo....posbno iz razloga shto je standard jako nizak i tesko se zivi. Mogao bih josh reci, ali izbrisah, ipak je ovo forum o motorima a skrenulo se sa teme i vec bih usao u politiku.
A o energetskom dijelu struje bih mogao razgovarati sa kim god ocete a ni elektronika mi nije strana...pa ako nekoga zanima....kad bude neka akcija NLB ...moglo bi se i o tome progovorit uz dobro druzenje!

Stvar je veoma jednostavna.....sve druge troskove koji se javljaju u mrezi....ja nijesam racunao.
Oni bi u nasoj drzavici...vjerovatno ostali isti...moraju vukovi dobit svoj dio.
Meni je recimo poslednji racun za struju iznosio 34 Eura. Od tih 34 Eura sam potrosio 11 Eura struje.
Ostalo su neke smijesne stavke....i 19% pdv. Znaci potrosio sam 11E a neko mi je nabio racun na 34E.
Jasna je stvar da je dobijanje elektricne energije iz hidroelektrana najisplativiji i najcistiji nacin (u smislu ocuvanja zivotne sredine) od svih ponudjenih. Nazalost nijesu svi ljudi na svijetu bogati kao mi u Crnoj Gori pa da mogu sa vodom da se razbacuju kao shto mi to radimo. Nama je najbolje dobijat struju iz hidroelektrana.
Nekome je najbolje dobijat struju iz nuklearne elektrane....isto jedno vrhunsko rjesenje....ali nazalost prerizicno. Jedan od skupljih nacina dobijanja el.energije je od dizel motora...a onome ko ima naftu kao mi vodu to nije nikakav problem.
Po mom misljenju bi bilo posteno da se ovom narodu struja ne naplacuje ovako skupo....posbno iz razloga shto je standard jako nizak i tesko se zivi. Mogao bih josh reci, ali izbrisah, ipak je ovo forum o motorima a skrenulo se sa teme i vec bih usao u politiku.
A o energetskom dijelu struje bih mogao razgovarati sa kim god ocete a ni elektronika mi nije strana...pa ako nekoga zanima....kad bude neka akcija NLB ...moglo bi se i o tome progovorit uz dobro druzenje!
Worry less, ride more!