Nova Honda Africa Twin

Novosti, komentari novih i starih motora...
Post Reply
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Re: Nova Honda Africa Twin

Post by DrMracni »

evo i par misljenja o glavnim rivalima Afrike

http://lanesplitter.jalopnik.com/how-th ... 1719991973" onclick="window.open(this.href);return false;
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

iako nema u poređenju (koje nisam ni pročita do kraja) 990 adv, odma se vidi, na moj televizor da smo bili ispravni u tumačenju.
pogledajte specifikaciju 1190 adv r, težina, količina goriva odstojanje od zemlje, i cijenu. za 2000€ razlike! :D
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

990 je za sad neuporediv sa novim bilo kojim, ova honda je najbliza. teza jeste ali ako bude imala dobro vjesanje onda ce biti jako dobar motor.
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

DrMracni wrote:990 je za sad neuporediv sa novim bilo kojim, ova honda je najbliza. teza jeste ali ako bude imala dobro vjesanje onda ce biti jako dobar motor.
ona je već dobar motor! o tome nema spora. ono o čemu se jedino može sporiti je da li opravdava ovoliko čekanje i očekivanje, kao i da li može da bude dominantna u odnosu na motore koje napada?
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Zanimljivo bi bilo uporediti dijagrame snage i obrtnog momenta nove Afrike i ostalih ADV motora. Mislim da ce njena najveca prednost biti sto na manjim obrtajima ima veliku snagu i obrtni moment, pogotovo u kombinaciji sa DCT transmisijom, a to na losem terenu puno znaci. Zanimljivo ce biti i uporediti potrosnju goriva, mogla bi biti izuzetno ekonomicna, ako prelazi sa 18 litara 400+ km. Tesko je i praviti poredjenja, za sad je jedina na trzistu u klasi od 1000ccm.
RockerArm
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure

Post by RockerArm »

Ja drzim da je ciklistika motora ujedno i njegova najveca prednost u odnosu na druge motore.
Svaki element se moze uporedjivati i biti pojedinacno bolji ili slabiji, kvalitetniji ili manje kvalitetan ali je najbitnija stvar za motor
pa i za voznju kako su svi ti elementi uklopljeni. Dok ne sjednemo na novu Afriku Twin i malo je provozamo necemo istinski znati o cemu se radi.
Mene malo brka njena tezina. Ocekivao sam da ce biti laksa od 200 kg ili do max.210 kg sa gorivom. Al evo izadje na 242 kg DCT sa gorivom, shto je dosta.
Al ni to nista ne mora da znaci. Vidim da joj je radijus okreta 2.5 metra shto je bas dobro za tako velik motor. Sjediste je prilicno nisko, 870 cm visoki ili 850 nizi polozaj,
a to bi vecini odgovaralo. Ili da kazam ljudima nizag rasta nece uskratiti ljubav. Snaga motora u odnosu na kubikazu navodi na zakljucak da ce motor biti dugotrajan.
Tockovi po specifikaciji znace da je motor jako orijentiran za off-road voznju i da ce joj po specifikaciji to biti jaka strana i pored velike tezine.
DCT bi mogao privuci i dosta kupaca koji ne vole motor sa saltovanjem brzina. Sam princip rada DCT je fantastican. Saltanje motora u stojecem polozaju postaje laganica.
Da li ce opasti prodaja 1200 GS-a ili KTM Super Adventure-a zbog pojave ovog motora? Mislim da ne. Ipak su to jako specificni motori. Ali sam siguran da ce razni STromovi,Versys-i,
pa cak i Super Tenere ostati daleko iza nove Afrike.
I da se vratim na ciklistiku. Nikad necu zaboraviti svoje razocarenje kada sam sjeo na Apriliju 1200 Caponord. Motor koji mi je po svim specifikacijama govorio da je odlican.
I jeste odlican. Ali nije za mene. Meni je dao bijedan osjecaj. Kao da sam, nemojte mi zamjerit,uzjahao tele. Velik ,debeo, ravan, sirok. Nikakav. Bio sam 2 dana bolestan poslije toga.
:-) Malo i zbog pica. Razoocaraan!
I onda sam nekom igrom slucaja sjeo na Caponord 1200 Rally. Ljudi! Stravican motor. Potpuno neshto drugo u odnosu na obican Caponord. Nebo i zemlja. A sve je tu isto. I snaga i moment
i kvalitetni djelovi i shto god ocete. Al dva totalno druga motora. Samo sa istim imenom.
Worry less, ride more!
RockerArm
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure

Post by RockerArm »

I kakva je situacija? Kupi li neko novu AT?
Worry less, ride more!
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Stižu početkom aprila,ne brinite,svi će imati priliku da isprobaju....
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

Kakva je da je - legenda je!
A može li opravdat očekivanja - ne može nikako.
Priča je suvišna - treba je vozit.
A ne znam koliko motoraša baš dovodi motore do granica...
Polako žuri - Festina lente
SlavkoPejovic
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Aprilia Caponord 1200

Post by SlavkoPejovic »

...afrika u Italiju iz mjeseca u mjesec biljezi bolju prodaju od GA-a... (losiju ako se zbraja GS 1200 + GS 1200 adventure)... Koliko sam vidio (a gledao sam bas dobro) ... stari KTM 990 adventure je koncepcijski isti motor kao Afrika... afrika ima vise ovih modernih dodataka sarneu tablu... proklizavanje itd... Ali generalno gledano mootori su jako slicni... ko je volio KTM 990 adventure afriku ce obozavati...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Post Reply