Konacno Alpi !!!

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Konacno Alpi !!!

Post by Pejamachine »

Meni se priblizava dan polaska ka Alpima pa se polako prisjecam odakle zelja za Alpima i motorima uopste. Vjerovatno od mnogobrojnih putopisa procitanih u kojima su opisani dozivljaji nasih kolega gdje se osjeca sreca i draz a koji i meni prave smijesak na licu i u kojima zavidim ljudima koji su prosli Alpe

I tako se ja prije 2 godine odlucim za ulazak u moto vode sa ciljem da sto vise putujem i naravno da prodjem ono sto sam zacrtao - Alpi. Do tad sam vozio manje vespice i grad mi je bio najveci domet na motoru.

Kupim tada u septembar 2015 KTM 990 smt kao moj prvi veci motor sto mozda i nije pametno zbog ktmove agresivnosti na sta su me mnogi i upucivali. Vec tada sam planirao da u ljeto 2016e odem na Alpe nakon sto se bolje upoznam sa samim motorom kroz krace voznje koje sam planirao u Maju i Junu. Majske i Junske voznje su dosle i prosle ali Alpi ipak nisu mogli zbog mnogobrojnih problema. Morao sam se zadovoljiti voznjom po Balkanu na turu od 3 dana (1000km) koja je isto bila fenomenalna za mene.

Polozio sam KTM, presao sam nekih 8k km sa njim, pretekao sam i nauzivao se. U Mart 2017e ga prodajem i kupujem BMW r1200gs u pokusaju da sa njim osvojim Alpe. Plan je bio da u Julu idemo na MotoGp u Muggelu i nakon trke da produzimo za Alpe dje bi ostali 3-4 dana, obisli poznatije passove i povratak za CG. Jako sam se radovao i prizeljkivao dan kad ce se krenuti ali opet maler i opet sam morao odloziti. Elem, motor mi biva otudjen/pozamljen tako da sam morao odloziti polazak do pronalaska svog bavarca. Srecom, motor mi dolazi opet u ruke i cim sam papirologiju zavrsio zakazujem novi datum za polazak 12.08.2017

Na put idem sa kolegom iz IT struke a koji vozi KtM 1290 SA koji ima istu zelju kao ja da ode gore, sa razlikom sto je on vec bio. Eh IT struka a vozi KTm od 1300cc...hmmm i dalje mi to cudno :o :o
Plan je ostati na putu 10 dana i to izgleda ovako

Image

Pripremu oko motora sam vec poceo, psihicka priprema isto samo ova fizicka me malo zeza al bice i to.

Sto se tice motora - motor je poprilicno nov ipak odradicu servis/kontrolu prije polaska. Nosicu naravno set za krpljenje guma, mali kompresor. Isto tako uzecu alat koji da kazem 'odgovara' gs-u za ne daj boze, iako znam da samo servis moze bmw-a popravit

Sto se moje opreme tice - odijelo sa termo i kisnom postavom, kisno odijelo, rukavice za ljeto, vodonepropusne rukavice i i cizme, poskape dvije, termo ves x2.

Nismo planirali kampovanja nego smjestaj sa krovom iznad glave da se ne nosimo sa kamp opremom.

Ovo je kostur putovanja a Jos sam na vrijeme da mijenjam detalje oko ture tako da kolege - budite slobodni za predloge :D
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Re: Konacno Alpi !!!

Post by Galiot »

Gde ćete noćiti u Villach? Ima tamo nekih zanimljivih prenoćišta,kako su mi rekli [WINKING FACE][WINKING FACE]
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

Da nije prenociste na koje mislis kojim slucajem blizu Louis-a??? :D :D

Sent from my iPhone using Tapatalk
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

i ako ti je malo dalje ovo noćenje što Galiot pominje, pođi imapk. ;) isplati se! kreveti su zvek!!!! čuo sam samo!
uživajte prvo u pripremi, a onda i svemu dalje što vam bude sledovalo. nama ostalima dajte što više u ovaj putopis! hvala !

p.s. stavi i putopis o balkanskoj turi!
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Dobar vam je plan, nijesam bio u te krajeve, ali sam citao putopise i gledao slike, mnogo je tamo lijepo. Ovaj prvi dan je dosta voznje, 11 sati na motoru, to je bas puno.
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

poka wrote:i ako ti je malo dalje ovo noćenje što Galiot pominje, pođi imapk. ;) isplati se! kreveti su zvek!!!! čuo sam samo!
uživajte prvo u pripremi, a onda i svemu dalje što vam bude sledovalo. nama ostalima dajte što više u ovaj putopis! hvala !

p.s. stavi i putopis o balkanskoj turi!
Ako su tako kreveti dobri, moracu ispostovati tu da nocim...:)
A hocemo svakako, evo ovih dana gledamo konkretno smjestaj, problem nam je Andermatt i Livigno jer je smjestaj jako skup u tim gradovima (cca preko 80 EUR po osobi i noci) barem ono gledano preko bookinga. Nama je u redu od 40-80 po osobi i noci da placamo za smjestaj
Ostalo je manje vise OK.
jovan wrote:Dobar vam je plan, nijesam bio u te krajeve, ali sam citao putopise i gledao slike, mnogo je tamo lijepo. Ovaj prvi dan je dosta voznje, 11 sati na motoru, to je bas puno.
da, prvi dan bas dosta voznje. Planiramo krenuti sto ranije ujutro taj prvi dan - oko 4h ujutro i nadam se da cemo stici do 19h u Villach. Racunamo na to da smo taj prvi dan odmorni i da cemo moci preci tu kilometrazu. Idemo preko Sarajeva pa Slavonskog Broda pa se prikljucujemo na autoput BG-ZG kako bi izbjegli guzve na granicama preko HR i naravno vrucine koje u AVG mogu biti ogromne. Naravno, dogovor je da ako se ne moze toliko izdrzati i popusta koncentracija, da stanemo i usputno spavamo nedje. Necemo rizikovati sigurnost u tom pogledu.

Ostali dani su kraci (max 300km), s'tim sto ima dosta prevoja pa ce se oduziti.
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

Tura je ok, ali poslije stelvis ima jos punooooo pasova tako da je steta ici na autoput. Umjesto slobodog dana, nocenja u livignu. Nadjite smjestaj nedje u okolini Bolsana. I odatle svaki dan tura 200-300 km ima toliko pasova da ih ne mozes nabrojati. Dosta njih koji nisu toliko poznati a mnogo su veci dozivljaj za odvoziti nego ovi izvikani. Pozdrav
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

hmm bojim se da ne zamrzimo motor i passove ako ne napravimo pauze. Jer u 10 dana, putem kojim cemo ici nabrojao sam 9 passova za koje znam da cemo proci a bice i oni ne nadani dje ni ne znam dje su.
Tako da nismo u trku za passovima, vazan nam je odmor obavezno.

Danas rezervisali smjestaj za prva tri dana, razmisljam da li sad da rezervisem i za ostale dane ili je bolje kad se smjestimo u Villach
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

Nebi da ti pametujem mnogo ali eto ja bio tamo jedno 6-7 puta do sada i iz nekog iskustva, najveca greska je rezervisati smjestaj unaprijed. Uvjek poslije podne trazim smjestaj za to vece. Uvjek se nesto moze desiti,negdje ces se zadrzati, mozda naci neki ljepsi put nego sto je bilo po planu. Ili jednostavno neces stici na vrijeme tamo dje si rezervisao pa ces morati voziti do kasno u noc da bi stigao tamo dje si rezervisao. Ta rezervacija te samo ogranicava da moras ici tamo iako mozda u toku dana promjenis odluki pa bi ipak na neku drugu stranu. Razumjeces kad budes isao gore,jer bukvalno svaka raskrsnica te vodi preko nekog brda,passa i ne znas dje ces prije.
Ja u 90% trazim smjestaj oko 17:00-18:00 i u 19:00 sam tamo dje sam rezervisao. Do sada sam uvjek nalazio smjestaj bez problema.
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

Prava informacija, bojim se da se ne ispalim za smjestaj ukoliko budem rezervisao pred sam dolazak u smjestaj a sa druge stranr ako budem rezervisao unaprijed bojim se bas ovoga sto si naveo...

Sent from my HTC 10 using Tapatalk
Post Reply