Budjenje u 6,naspavao sam se kao da sam 2 dana spavao.Malo izlezavanja u sator i pravac na kupanje.Voda je vrhunska iako je tek 8 sati,topla bistra a plaza skoro pusta,samo ja i jos 15-ak kampera.Pogled iz mora vrhunski,steta sto nisam ponio kamericu pa da slikam.20 min kupanja i dosta je,raspakivanje satora,dorucak i vrijeme je za polazakNisam mogao da odolim pa sam se vozikao 15-ak min po pjescanim puteljcima,normalno pun gas,dok nisam izgustirao i sad tek moze da se krece

Krecem i trazim put na kraju plaze,ispostavlja se da je makadam sto znaci mojoj sreci nema kraja

Uski puteljak,dobra uzbrdica i vec nakon 300m stajem i vadim aparat
jos par stotina metara i zamalo da patosiram,iz krivine izadjose 2 male svinje pun zalet prema meni,jedva ih izbjegoh
Izlazim na magistralu i vrijeme je da se krivinari,ima 40-ak km do Sarande al ne zurim,uzivam u krivinama i pogledu

Opet nepregledne parcele maslinjaka,a ja sam mislio da je grcka zemlja maslina.
Prolazim lukove,malo fino mjesto,moram sledece godine svratiti,ove na zalost nemam mnogo vremena
Polako prilazim Sarandi,grad na obali mora,a cini mi se da zivi,pijace na sve strane,tezge su i u centru grada.Malo se motam po gradu trazeci mjesto dje da se uparkiram za neki sank.
Obilazim i silazim pored luke na sank pored mora.Tu ugledah jedrenjak malo u nevjerici,prvi brod na koji je mor brat zaplovio,stoji na 40m od mene
Vrijeme je malo da se uziva u pogledu uz hladno toceno,tu je bilo najskuplje sto sam platio 3e
Tu pocinje nesto da brunda,mislim se avion polece kad prolazi nesto,ne znam ni kako se zove al zanimljivo izgleda
Tu pravim pauzu od sat vremena i crvi u guzici vec pocinju da rade,vrijeme je za polazak,pakovanje i pravac za Ksamil.
Jedna slika Sarande iz drugog ugla
Idem dalje,par kilometara kroz razna naselja i opet prazan put gas u pod
Vrijeme tako leti da nemam predstavu koliko je sati al ubrzo sam uplovio u Ksamil,jedna slika na ulaz i obilazak Ksamila

Sa ove slike se ne vidi nista al plaze su fenomenalne mada su i u ovom periodu poprilicno popunjene (15 sept.)Malo lutam,jos je rano za rucak pa idem dalje,mislio sam da potrazim mjesto za kamp i da se nedje okupam.Stizem do Butrinta i poznate skele na njemu tako da je logican nastavak,prelazak iste skele.
Cijena je 2e za motor za prelaz skelom u duzini od 30ak metara.
Odma do skele je Venecijanski trouglasti zamak
Krecem dalje i skrecem desno,ispostavlja se da sam otisao zaobilaznim putem i vodi kroz plantazu mandarina,ogromnu plantazu mandarina.Nakon par minuta pali se rezerva po prvi put,toliko sam bio pod uticajem puta da uopste nisam nidje tankao gorivo danas,inace cijena je tu kao i kod nas,mozda malko jeftinije.Gledam mapu imam 2 benzinske na istoj udaljenosti od mene,jedna lijevo druga desno.Krecem desno,prema grckoj i tankam na par km od granice,mislim se tek je 11 sta cu cijeli dan u Ksamil, odluka odma pada,idem se zapljunuti i u Grcku.Prelazim granicu bez problema i ocekujuci maslinjake nailazim na narandze.Samo mi nije jasno ko ce oguliti tolike mandarine sunce ti jebem. Tek nakon par km izlazim iz narandzoreda i napadam prema Igumenici.Nailazim na malo mjestasce Sagiada,dolazim do marine medjutim tu se sjatili neki turisti (a sta sam ja) tako da sam na lijevo krug i pun gas.
Dok sam prilazio Igumenici,putokazi su me navodili da pravim krug oko nekih zgrada i tu nestaju natpisi,gledam lijevo desno reko valjda sam na pravom putu a na zgradi preko puta velikim slovima pise Igumenica,e jesam ocoravio ovako mlad.Ulazim u grad,nista mi se ne svidja posebno sem jednog dominatora sto sam vidio,ovaj ga izvozi iz garaze 2 puta godisne po suncanom danu,u zivotu nisam vidio ocuvaniji primjerak.Nastavljam dalje po,alo razocaran,ocekivao sam malo vise.
Vozim dalje do Platarija,malog luckog mjesta,tu sjedam u restoran posto je vec pocela glad da me drma dobro pa da nebi poceo da ujedam sjedoh da jedem.Narucio sam spagete sa paradaiz sosom,i kolu,sos su zaboravili ocigledno posto su spagete bile samo zameljane crvenom bojom al nisu zaboravili da naplate to malo nicega 15e
Pauziram sat vremena i idem nazad.U povratku trazim skretanje za jednu plazu sto su mi preporucili i ajde sto nisam nasao izlaz (kasnije sam ukapirao koji je bio) nego sam i promasio izlaz iz Igumenice i skrenuh na sjever.Na kraju sam zalutao u jedno fantasticno naselje,stare kamene omalterisane kuce sa okrecenom ispucalom fasadom,izgleda da sam upao u popodnevnu dremku,tacno mi je zao bilo brundati motorom kroz naselje.U potrazi za izlazom prema Sagiadi zaboravio sam da slikam

Jedno 10ak min sam se vrtio po naselju dok nije jedan cica naisao,i objasnio mi put,to je bila ujedno i jedina osoba sto sam vidio medju tih 200tinjak kuca
Iskobeljah se nekako iz seoskih puteva i vratih se na magistralu.Par km pred ulaz u albaniju sam u dolasku vidio polupustu plazu tako da sam odlucio da tu pravim pauzu.Skrecem dolje i da nije bilo znaka zabranjeno kampovanje ostao bi tu,mada bila su 2 kampera.Voda je hladna al prijatna tako da sam se fino osvjezio.
Vracam se nazad al ne direktno za Ksamil nego okolo preko Sarande.Bem ti sunce kakav put,prazan a ogranicenje 60,vazi sto bi ga iko postovao
Nakon par km nestaju bankine i sad je vec ogranicenje 40,sred pustinje tako da sam smanjio brzinu na 90
Opet ulazim u Sarandu danas i istim putem za Ksamil.U lokalnoj prodavnici se snadbjevam namirnicama da nebi morao da trazim kad stignem.Put poznat pa vozim malo brze,pred sam ulaz u Ksamil preticem auto al malo me zanosi,preticem drugo kad opet zanosi.Stajem pored puta i gledam prednju gumu,sve u redu kad u tom trenutku momak iz auta koje sam pretekao pokazuuje pozadi,ode zadnja.Problem je sto je vec kasno,brzo ce poceti da se smracuje i nemam mnogo vremena.Skrecem na makadamski put da se malo sklonim sa magistrale a i na mape mi pokazuje kao da bi mogao biti kamp dolje.Predjoh 300m kad ono medjutim,rampa zatvorena,vojno zemljiste izgleda.Parkiram pored puta,namacinjem ga na kamen posto nemam centralni nogar i sjedam malo da odmorim.Vadim pajsere i vadim unutrasnju iz felge bez skidanja tocka sa motora,naucio od Jovana dok smo busili gume po Niksicu.Ustedi se dosta vremena na krpljenje gume,normalno ne pomaze ako mora da se mjenja unutrasnja.Na spoljnu sam nasao samo mali ubod dok je sa unutrasnje strane izvirilo par mm.
Koje iznenadjenje je bilo kad sam izvukao eksercinu iz gume.
Vadim pumpu,krpim pumpam,to je to,samo da je vratim i spreman sam al izgubih dragocjeno vrijeme

Pogled sa mjesta gdje sam krpio gumu
Pocinje da se smracuje i pokusavam da skrenem makadamskim putem do dna nadajuci se da mogu nedje kampovati.Na dnu plaza,a sve ostalo je pod rucnom.Lik kojeg sam prestigao silazeci do plaze,dosta brzo s obzirom da je bas los makadam do dolje, me gleda onako blijedo i misli se na cemu sam ja pa vozim ko da me sam djavo cera.Ulazim u Ksamil,vec je kasni sumrak i motam se okolo dok nisam naisao na kamp dje primaju i motore.Parkiram i gazda priprema mjesto za sator i donosi pola litra flasirane vode,domaci caj i bombome kao znak dobrodoslice,pokazao mi dje se sta nalazi i ponudio se da pomogme da rasirim sator.Cijena kampa je bila 7e i barem 10 puta me je tu noc pitao da li je sve u redu i treba li mi sta.Tu izdusujem gumu i ponovo je namjestam posto prvi put vanjska nije legla kako treba pa je to trebalo ispraviti.Vecera,hladan tus,malo interneta i pravac u horizontalu,sjutra me ocekuju prvi metri planiranog makadama.Iako sam bio mrtav umoram trebalo mi je sat vremena da zaspem.
Hobi je nesto besplatno a veoma skupo.