Budjenje malo prije 6,vrtim se po satoru i ustajem ubrzo.Kuvam caj i doruckujem bez zurbe,motor je u sred kampa i nebi bas u 6 da razbudjujem komsiluk pa ih pustam jos malo da spavaju
Lagano se pakujem,provjeravam da li je sve kako treba,placam 7e za kamp i picim dalje.Danasnji okvirni plan je Elbasan ali nije striktno da mora.
Vracam se istim putem kuda sam i dosao,ruta me vodi nazad do Borsh-e.
Inace navigaciju sam koristio na tel. ali posto nisam mogao ubaciti gpx. fajl sa TET stranice (transeurotrail.org) radio sam screenshot rute i imao sam ispisana sela kroz koja treba da prodjem
Dolazim do Borsh-e i stajem na benzinsku da dopunim corbe. Gledam mapu,gledam put,to je to ali nema odvajanja za Corraj,moju sledecu destinaciju.Vrtim se malo tuda ali nista,pridjem krivini kad vidim tragovi vode na jednu pjescanu livadu,malo krenem kad put vodi preko livade,i posto je sve utabano jedva se vidi kuda treba ici.Ok reko to je to,zvanicno je poceo drugi dio ove avanture,off deonica je predamnom
Krecem lagano prvih 50 metara nakon cega pocinjem da zavrcem gas kao i da razvlacim kez na licu.
Presao sam cak 400m do prvog prelaza sa rijekom (u ljetnjem periodu potok).Put se suzava,podloga krupni pjesak a voda led
Pravim pauzu 10ak min u prvu hladovinu jer vec postaje vruce a i nisam nista pio

Voda je bas hladna tako da sam se malo rashladio i krenuo dalje ali ne za dugo,nakon prvog kilometra opet stajem da napravim koju sliku i tu primjecujem tvrdjavu koja se nalazi odma iznad Borsh-e,eto razloga da se opet vratim u Albaniju posto sad idem samo pravo,nema se vremena da se vraca nazad

Przim dalje bez slikavanja,put postaje sve gori i gori,sitni pjesak se pretvara u povelike oblutke,put se sad vec potpuno spaja sa koritom rijeke i pocinje borba da ostanem na motoru,ovo su prvi kilometri makadama pod opterecenjem a i odavno nisam sisao sa asfalta pa dok sam se vratio u stimung.Srecom nakon par stotina metara put se vraca iz totalnog uzasa u obican uzas i sad vec moze da se odvrne gas.
Prolazim naselje Corraj,malo muke sa trazenjem izlaza i tu mi u pomoc pristize jedan domacin koji je poslao djecu da trce ispred mene do raskrsnice koju sam promasio,tako dobro je obiljezena da je nebi vidio ni pjeske da sam prosao tuda

U jednom momentu spajam se sa asfaltnim putem i tu odlucujem da cu jedan dio etape preci asfaltom,posto me prethodnih sat vremena bas izmorilo dobro,ne sjecam se tacno ali negdje u blizini mjesta Progonat.Odluka koju sam donio je bila dobra zbog vrhunskog asfalta a i pogleda koji je bio cijelim putem

Idem dalje,prolazim Luzat,na raskrsnicu kod Tepelene skrecem desno i ne ulazim u grad vec nastavljam dalje.
Nakon par kilometara skrecem sa puta jer se po koordinatama koje je dao jedan clan TET zajednice tu nalazi Osumy kanjon i koji sam htio da posjetim.Skrecem trazim lutam nema nidje,presao sam 4-5km ali vidim da od toga nema nista.Nailazim konacno na neke ljude,raspitujem se kazu promasio sam,50ak km odavde.Tu se smorim i nastavim dalje asfaltnim putem razocaran sto zbog lose informacije necu vidjeti kanjon
Idem prema Kelcyre.
Mrtav umoran,gladan razocaran vozim prema gradu i usput pored rijeke vidim restoran,odma na lijevo krug i pravo u njega.Prelazi se preko metalnog mosta koji i ne odaje utisak sigurnosti ali vidim da auta prolaze do restorana.Restoran je Gryka e Këlcyrës na samoj ivici rijeke

Sad ima jedan problem,ostao sam bez Leka.Ako ne primaju eure jedem samo supu
Konacno nakon 20min cekanja pojavljuje se konobar i kaze da prima eure ali vraca u lecima,nikakav problem pa i da ne vrati nisa,toliko sam bio gladan
Narucujem neka rebarca pecena,mjesanu salatu i kolu,porcija je za 2 osobe opusteno,cijena 9e

Tu sjedim sigurno sat vremena i razmisljam sta dalje.Ruta pokazuje da iza hotela ima sumski puteljak koji vodi do sela Grabove odakle bi se trebao spustiti prema Alipostivanu.Krecem lagano i pomalo ubrzavam posto nema nidje nikoga.Ulazim u jedno selo i promasujem skretanje(mislio sam da ide u dvoriste kuce posto je polu zarastao put) i nastavljam dalje,vidim da se udaljavam ali put nekako cijelo vrijeme naginje na tu stranu pa reko mozda iza tog brda bude.Medjutim vidim da sam otisao bogu iza nogu i posto sam vec potrosio dosta goriva odlucujem da nastavim dalje posto vidim da put ide prema magistrali kojom sam stigao do restorana.Spustam se prema jednom selu,put bolje receno stijena,je tako klizava i strma da mi uopste nije jasno kako tuda idu dzipovima kad je mokroDolazim do zadnje kuce i iza nje provalija
pogled sa njegove kapije,i da to je put kojim sam dosao

Krecem uz pedencu,60m od sela,udara mi poveci kamen u skidplate i motor se gasi.Ne znam ni sam kako sam ga stavio na copavu a da ne padnem,strmo,klizavo.

Gledam curi gorivo ko iz kabla,zatvaram slavinu,provjeravam crijeva sve uredu,otvaram slavinu opetcuri,gledam kad imam sta i da vidim,gorivo ide iz prelivnog crijev na karburator.Da bi njega skinuo moram cijeli zadnju kraj motora da raskopam sto ne dolazi u obzir.Sjedam na ono zaropeka,mislim se i reko da pokusam jednu stvar,odvrnem saraf na loncu karba i ispustim svo gorivo,cukam ga malo srafcigerom i pustam gorivo.nakon 3 sekunda verglanja opet sam u igri.Sad je vec jasno da necu stici ni blizu Elbasana a kamoli uci u njega.Izgubio sam dosta vremena danas,trazeci kanjon,sjedeci u selo i sad jos ovo.Treba li da napomenem da sam na rezervi zbogprosutog goriva i da sam 17km od civilizacije,a ko zna koliko od benzinske.Krecem lagano dok nisam dosao na siguran teren i pun gas nazad
Kad sam se priblizio mjestu odakle sam krenuo osmjeh se opet vratio:

Dolje nedje se nalazi Kelcyre

Vracam se skroz do restorana i asfaltom prema gradu,i ne razmisljam da trazim Grabove,ebalo ih Grabove.
Tankam corbu i pun gas prema alipostivanu,put,utabani sljunak dosta sirok sa preglednim krivinama,przim do krajnjih granica da nadoknadim izgubljeno,stajem samo da slikam i przim dalje

Jos koji kilometar i ovaj put pauza od 3 min za soranje i nadoknadjivanje tecnosti

U tom trenutk stajem na ivicu da se mimoidjem sa autom,stojim pod uglom da me vjetar ne obali i odjednom zvoni tel. zove drug u vezi nekih zvucnika,objasnjavam mu dje sam i 5 sekundi muk u slusalicu
inace do tog trenutka sam bio bez signala jer u tom djelu Alb nisam imao rominga i bas je super kad tel ne zvoni nikako(navikao na 30ak poziva dnevno a nemam poseban poslovni tel
Mala pauza i przim dalje,vozim bas jako,mozda i previse s obzirom na okolnosti,da sam vozim u nedodjiji.
U sred sume pored puta 2 lika utovaraju nesto u kamion,kocim jedva stajem,pitam ljude jesam li na putu za Cepan.Potvrdjuju onako zbunjeni i mislim da su se jos 2 min cesali po glavi i pitali se sta se to upravo desilo.
Prolazim Cepan i izlazim na glavni put koji je opet utabani sljunak,spremaju ga za asfaltiranje.Prolazim pored radova na putu i krece ono crno go*no od asfalta. Nakon par krivina uz vrhunske krajolike vidim prosirenje kraj rijeke i odlucim da skrenem kad ono poznato mi nesto a nisam nikad bio,pogadjate u pitanju je Osumy kanjon

I moja nefotogenicna malenkost

Bez obzira sto sunce pada,ne obracam paznju na to uzivam u svakoj sekundi mira i tisine pogotovo jer sam se vec bio oprostio od toga da cu ga pronaci.
Razmisljam se o kampovanju ovdje ali nemam dovoljnu zalihu hrane a i sta da radim do nocas kad ionako ne mogu zaspati prije 11
Palim dalje,uz put par kampera al dzaba nemam uslova jos uvijek.Vozim dalje i nije proslo ni 10 min kad fantastican pogled na kanjon,opet pauza.Ispostavlja se da je u pitanju Albanska verzija skocidjevojke iz Budve.Mlada skocila u kanjon jer je imala ugovoreni brak a voljela drugoga.Sada tu dolaze novopecene mlade jer vjeruju da ce im to mjesto podariti sigurnu plodnost
U svakom slucaju pogled je fantastican

Odlucujem da se u Corovode opremim hranom i vodom i da krenem prema Elbasanu pa zanocim nedje usput.
Skrecem na jednu raskrsnicu desno i idem novoasfaltiranim putem.Nema saobracaja,malo mi bi cudno al racunam smracuje se zaseok normalna pojava,przim motor dobro kad iza krivine kraj.Bukvalno asfalt prestaje i krece livada,nema cak ni makadamski put,nista,nikakav znak da je kraj puta.Stajem bukvalno 10cm od kraja asfalta uz trag zadnje gume.Vracam se nazad i opet nepromisljeno skrecem i zavrsavam u nekom selu odakle nema dalje.Noc se vec spustila i priznajem sebi da sam izgubio,moram u hotel.Inace nije zbog para nego jednostavno sam planirao svaku noc da provedem u hotelu sa milion zvijezdica.
Ulazim u grad i uzimam sobu u hotelu,parking dobro osvjetljen,pod kamerama,preko puta benzinske.Cijena 20e,nije me bilo volja da se cijenkam tako da prihvatam na prvu.Soba sasvim ok,veliki krevet,TV klima i kupatilo od 8 kvadrata,skoro ko i soba
Nemate pojma kako mi je prijao tus nakon cjelodnevnog akanja sa motorom po makadamu.Izlazim do grada da prosetam malo,na zalost samo jedna slika mi je uspjela.

Bacam se u krevet i sumiram dan.Stvar koju nisam pomenuo je da kad sam imao problem sa motorom,nisam dobro zatvorio torbu i ostao sam bez spreja za lanac i rezervne spojke.Nadam se da ce nekome posluziti
PS. Dio slika koje su blijede i mutne su sa telefona,izgrebana mi je kamera i to sam kasno shvatio tako da sa nekih dionica imam samo te slike jer mi je mrsko bilo vaditaparat