Korčula bez plana

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
SuperMoto_Fan
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda NX650-Dominator

Korčula bez plana

Post by SuperMoto_Fan »

Pošo niko ništa ne piše, ja odlučih da se prihvatim tastature i napišem svoj prvijenac. :)

Uvodna napomena/upozorenje: Pisac sledećih redova nije previše talentovan za pisanje, ali je zato preloš fotograf!
Te zbog toga ne očekujete previše. :D

Pa da krenemo. Kraj Jula, sjedim u kancelariji ispred računara, posla preko glave, a koncentracija na nezavidnom nivou. Većinom zbog akumuliranog umora, ali ništa manje ne doprinosi ni zvuk omiljenog prevoznog sredstva koje svako malo neko ‘’odvrne’’ obližnjim bulevarom. I tako, fizički u kancelariji , a u mislima krivinarim poznatim i nepoznatim putevima. :) Nadam se iskreno da mi direktor ne zalazi na ove stranice. :D Bliži se godišnji odmor, kuju se planovi kako ga najbolje iskoristiti, u glavi 300planova. Odbrojavaju se dani, dolazi konačno i taj dugo očekivani odmor, ali kako to često u zivotu biva kad imaš masu planova, desi se nešto nepredviđeno i sve pada u vodu. E pa tako je bilo i ovaj put.
Sad fino otkazuj sve što si zakazao, zaboravi sve što si bio smislio. Ovaj odmor provodiš kući. I tako, ne pođoh ja niđe,samo sam htio da vam se požalim. :lol:
Prolazi Avgust, prolazi odmor, vec je 21., a onda se neke kockice posložiše bolje nego sam očekivao. Valjda se onaj Marfi (sto je gore umiješao prste) malo sažalio, pa odlučio da se iskupi. Uglavnom otvara se par dana da mogu da pobjegnem. Razmišljam, đe cu, šta ću, I nakon dugo mozganja, sigurno 5-6min, odluka pada – odoh na Korčulu!
Razmišljam, nikad prije nijesam putovao sam i na prvu me to baš i ne veseli. Kasnije će se ispostaviti da solo putovanje ima dosta prednosti, ali ima I nedostataka.

21. Avgust, devet sati uveče, ujutro treba da krenem. Naravo, apsoutno ništa nije spakovano, motor nije provjeren, ali odlučujem da se ne nerviram. Idem u garažu radim veoma detaljan sistematski pregled motora (kontolišem ulje I pritisak u gumama) i zaključujem da je to to, spreman je za put oko svijeta, ovaj, do Korčule. Ok, sad je red da se spakuje I nešto od stvari. I tome pristupam prilično ležerno, jer znam da je neminovno da nesto zaboravim, pa je glupo da se opterećujem. Pošto sam odlučio da kampujem, najprije pakujem opremu za kampovanje (šator, vreća, dušek na naduvavanje).Dokumenta-tu, novčanik-tu, super. Ostatak stvari pakujem tako što idem po kući I gledam šta bi mi moglo zatrebati I to ubacim u ruksak.:D Jos jedan krug kroz kuću, gledam, ništa mi više ne treba. Sjajno, završih I to.
Pakujem stvari na motor, da ujutro ne gubim vrijeme i pravac krevet.

22.Avgust-Prvi dan

Ustajem oko 8, doručak, oblačenje, pozdravljanje sa ukućanima i gas. Planirana ruta je Grahovo- Trebinje-Dubrovnik-Ston-Orebić-Korčula. Put do granice odličan, nema gužve I vrlo brzo stižem. Na granici kolona, mozda 7-8 auta. Najprije stajem na začelje sa namjerom da fino, kulturno čekam red, ali pošto je vec prilično ugrijalo, ja u tamnoj opremi, a Dominator u mjestu grije kao da imam furunu izmedju nogu, odlučujem ipak da se polako provučem do čela kolone. Niko od vozača se nije bunio, stižem do rampe, dajem dokumenta, kažem ciku đe sam krenuo i gotovo. Na bosanskoj granci otprilike isti scenario. Spuštam se u Trebinje, na izlazu iz grada stajem na pumpu da točim gorivo i nastavljam.
Predjeli fini, put solidan, gužve nema i vrlo brzo, evo me ne graničnom prelazu Ivanica, tj par kilometara od njega, jer ogromna kolona vozila stoji. Sad uopšte I ne razmatram opciju da čekam, lijevi žmigavac I oprezno do čela kolone. Skini kacigu, daj dokumenta, udari pečat i idemo dalje. Ubrzo nakon granice otvara se pogle na more. Spuštam se ka Dubrovniku, put odličan, gužve nema, čisto uživanje. Kako se spuštam ka gradu, primjećujem na jednom mjestu putokaz ‘’Bosanka’’-desno. I vidim puno vozila kako se spuštaju odozgo. Računam da je sigurno zgodna ta bosanka, kad je ovolika zainteresovanost, pa odlučih I ja da vidim o čemu se radi. Put do gore prilično uzak, krivudav i pod velikim nagibom. Ali pogle koji se pruža odozgo je vrijedan truda. U nastvaku su fotografije da vidite kako to otprilike izgleda.

Image

Image

Na samom vrhu postoji i neki restoran, ali nijesam svraćao, pa vam ne mogu prenijeti iskustva.
Nakon pauze, nastavljam, pratim putokaze, sledeca karakteristicna tacka duz rute je Ston. Inače na samom početku sam odlučio da ne korsitim navigaciju, nego da pratim putokaze. Imam je na telefonu ali čisto kao backup. Prelazim preko mosta Franja Tudjmana, stajem samo da škljocnem I pičim dalje.

Image

Pretiču me dva para Italijana na GS-ovima i neko vrijeme vozim sa njima u grupi. Fino peglamo, uslovi idealni ali ja ipak kapiram da mi je prejak taj tempo, a I da sam konstanto u prekršaju, pa odlucujem da spustim tempo i vratim se u svoj kruzing mod. :)
Prolazm pored puno plaza, ali ne stajem, iako jedva čekam da se malo osvježim. Jednostavno me nijedna nije posebno privukla. I tako dok ja tražim plažu, evo me već u Stonu. Ok, sad slijedi vožnja duz Pelješca. Sad više ne moram da razmišjam na koju ću plažu, jer ih nema. Put najvećim dijelom ide sredinom poluostrva. Prilično dosadna dionica za vožnju, ali meni ne smeta. Pjevušim ispod kacige i razlgledam okolinu.Krš, sitno rastinje,puno zapuštenih vinograda, paprat na sve strane I tek po neki vinograd koji se održava.
Dolazim do dijela puta koji ide blize obali, vidim putokaz ‘’Luka Dubrava’’. Asocijacija na luku su mi brodovi, prljavo more I sl, pa ne skrećem, ali iz nekog čudnog razloga, nakon 100m odlučujem da se okrenem I da vidim o čemu se radi. Spuštam se uzanim putem a ispred mene se otvara prelijepa uvala sa kristalno čistom vodom. Šljunčama plaza, i par stabala masline koja nude hladovinu. Vidim jedno koje je slobodno I parkiram motor ispod.
Image
Image
Plaža praktično pusta, mir I tišina za poželjeti.
Brzinski skidam opremu, navlačim šorc za kupanje I uskačem u vodu. Aaaaaaaaaa, kako dobar osjećaj. Voda malo hladnija, idealna da fino osvježi prokuvalog putnika. :D Sad mi uopšte nije žao što se nijesam okupao na nekoj od bezbroj plaza koje sam prošao. Brčkam se, kuliram, bez ikakvog pritiska, ne žuri mi se. Nakon ovog osvježenja nastavljam ka Orebiću. Stižem, pratim putokaze ka trajektu I evo me.
Image
Kad sam stao I ugasio motor, krećem da siđem, a motor se naginje sa težnjom da se poravna sa asfaltom. Kapiram da nijesam otvorio ćopavu do kraja i da će sigurno da padne, jer nemam snage da ga vratim. Nekako ga zadržavam I prilično nježno spuštam na bok. Neki čovjek što je prolazio, priskace u pomoć I brzinski ispravljamo motor. Zahvaljujem se na pomoći I idem da provjerim kad trajekt kreće. Ispostavlja se da je jedan isplovio prije 10-15min, a da je sledeći za neki 45min. Kupujem kartu a vrijeme dok čekam koristim da malo protegnem noge, pojedem sladoled i da se javim kome treba, jer sam uhvatio neki free WI-fi. Stiže trajekt, ukrcavam se, ostavljam motor dolje, a ja se penjem na gornju palubu.
Image

Pogled na Orebić sa trajekta

Image
Dok sam čekao trajekt malo sam guglao da vidim šta ima od kampova u Korčuli i našao dva. Jedan je blizu centra I same luke, a drugi je malo dalje. Nakon iskrcavanja, pratim putokaze I dolazim do prvog kampa. Kamp Port 9, veliki prostor, svi neophodni sadržaji. Uhvatim krug motorom kroz kamp, ali odlučim da ipak pođem I do ovog drugog da vidi kako izgleda. Dolazim do drugog kampa koji je smješten u jednoj uvali. U pitanju je kamp Vrbovica. Odmah na prvi pogled mi se više sviđa od prethodnog I odlučujem da ostanem. Ljubazna vlasnica mi objašnjava đe da postavim šator I ukratko me upoznaje sa sadržajem koji nude. Postavljam šator I skidam stvari sa motora
Image
Kad sam se raspremio, sjetih se da je gazdarica rekla da imaju I neki mini šank na plaži, pa odlučih da ispitam kako to izgleda. Pješčana plaža sa lijeve strane, ponta a na ponti minijaturni šank.
Pogled sa plaže

Image

Image

Sjedam za šank, naručujem pivo i potvrđujem onu staru izreku da sreću čine male stvari I veliko pivo! :D
Ćakulam sa simpatičnom curom, Tinom koja radi tu, pitam je za savjete šta vidjeti I obići I vrijeme brzo prolazi. Iako bih mogao još tu da ostanem, odlučujem da pođem do Korčule da malo obiđem grad I da nešto pojedem. Pošto ja nijesam neki veliki ljubitelj istorije I ista me ne zanima previse, o tome neću pisati. Jedna od zanimljivih stvari je da je Marko Polo navodno rođen na Korčuli.

Junačka kuća Poloa

Image

Ma$ina putovanja po bijelom svijetu

Image

Uhvatih par krugova kroz stari grad, pojedoh vrlo ukusnu picu u jednoj od brojnih picerija, popih pivo I lagano na spavanje.

Image

23.Avgust-Drugi dan

Cilj današnjeg dana je obići plaže u Lumbardi kao i uvalu Bačva, na južnoj obali ostrva. Prvo idem do plaže Pržina. Pješčana plaža sa jednim malim lokalom, prilično velika gužva I nigdje hladovine. Dođoh, pogledah I odustah od ideje da tu ostanem. Međutim u povratku sa plaže primjetih sa lijeve strane neke male pontice, iza kojih su gusti čempresi.
Pogled sa peškira
Image
u pozadini plaža Pržina.
Image
Tu sam ostao sve dok nijesam osjetio glad i zaključio da bi valajlo nešto i ručati.
Pakovanje i pravac plaža Bilin žal, koja se nalazi sa druge strane ostrva. Tu sam pojeo neku paštu, koja ruku na srce i nije bila nešto preukusna, ali ok, nema veze. Par kupanja, pivo, malo kuliranja i već me ne drži mjesto.. Odoh dalje, da vidim tu uvalu Bačva, koju mi je Tina pomenula sinoc.
Što se tiče plaže Bilin Žal, to je kombinacija sitnog i krupnijeg pijeska. Na jednom dijelu je skroz sitni pijesak a na drugom krupni, za svačiji ukus po nešto. Na plaži ima konoba i to je u suštini to.

Do uvale Bačva se stiže uskim, vijugavim putem koji se uklučuje na glavni magistralni put Korčula-Vela Luka. Put je dugačak nekih 4-5km sa prilično velikim nagibom. Do same plaže u uvali se ne može kolima/motorom. Vozila se ostavljaju nekih 200-300m metara visočije na improvizovanom parkingu, a onda se pješačkom stazom spušta do same plaže.
Na putu ka uvali Bačva
Image
Na plaži ima stara konoba, sa malom terasom i par stolova. Iako se na svakom elementu konobe vidi da je vrlo stara i da ne prati bas najnovije svjetske trendove iz oblasti ugostiteljstva toliko dobro je uklopljena u ambijent i odise nekim posebnim šmekom, da bi prosto greota bilo da se tu bilo šta promijeni. Plaža je prilično mala, šljunkovita.
Image
Image
Image

Ovo je jedno od mjesta koje je ostavilo poseban utisak na mene i mjesto na koje ću sigurno da se vratim.
advbiker
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW R1200 GS Adventure

Re: Korčula bez plana

Post by advbiker »

Tižu
Žutalj
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

svaka čast i za pisanje i za destinaciju. odličan putopis! hvala! ;)
nastavi.
box
Stoper
Stoper

Post by box »

Svaka cast

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
SuperMoto_Fan
Grijač guma
Grijač guma

Post by SuperMoto_Fan »

Drago mi je da vam se svidja. Nastavljam cim ugrabim vremena :)
Madza
NLB Moderator
Vozim: BMW R1200GS Adventure

Post by Madza »

Ljepote,kako lijep djir i slike su top...odlicno!
Kobra-senior
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Honda CB 500 XA

Post by Kobra-senior »

Lijepo, pitko i opuštajuće. Bravo :D
SuperMoto_Fan
Grijač guma
Grijač guma

Post by SuperMoto_Fan »

24. Avgust-Treći dan

Pošto sam imao dobru lokaciju za šator (solidna hladovina) I vrlo udoban dušek budim se tek oko 9, naspavan i pun energije. Ustajanje, obavljanje redovnih jutarnjih aktivnosti i spreman sam za akciju. Cilj je da večeras spavam u Veloj Luci, koja se nalazi na suprotnom kraju ostrva. Obavljam onaj manje zabavni dio kampovanja u vidu sklapanja šatora, pakovanja stvari, itd. Namještam sve to na motor i spreman sam za pokret. Inače svaki put kad pakujem šator sam ubijeđen da je torbu u koju se pakuje u toku noći neko zamijenio za makar dva broja manju nego što treba. Tako je bilo i ovaj put, ali je na kraju uz malo ubjeđivanja šator ipak uspio da stane đe treba. :D Plaćam kamp, pozdravljam se sa gazdaricom i krećem. Od Korčule do Vele Luke vodi magistralni put, koji je inače glavna saobraćajnica na ostrvu i najčešće je prvi izbor svih koji putuju na toj relaciji. Međutim, moj cilj je da obiđem što više manjih mjesta, uvalica, divljih plaža i sl., pa tu varijantu odmah otpisujem. Gledam mape , trebalo bi da se može i lokalnim putevima koji vode sjevernim obodom ostrva. Pokušaću pa ću saznati, nema druge. :)
Pošto mi se nije vraćalo do grada da bih doručkovao, svratih u market, i uzeh neku paštetu, praznu kiflu i krofnu sa čokoladom, pa ću putem naći neko fino mjesto da to ometem. Pošto je kofer prilično mali i pun je, kesu učvrstih na prtljag bandži trakom. Dan savršen, temperaturan idealna, krivudav put tik uz more, vozim polako, razgledam okolinu i uživam. Ona kesa pozadi šuška zbog vjetra, pa nema potrebe da provjeravam je li se otkačila. Nailazim na dio puta đe nijesam mogao da odolim krivinama, malo opuštim desnu ruku, koncentrišem se na vožnju i tako par km a onda kapiram da ne čujem više kesu. :D Smanjujem gas, definitivno se ne čuje. Okreći i nazad u potragu. Nađoh je relativno brzo i skrenuh na proširenje pored puta da se okrenem, da se ne bi okretao na putu jer je uzak i nepregledan, pa da me neko ne pokupi. Proširenje je pod nekim blagim nagibom, a tačno đe sam stao je udubljenje, pa samo vrhovima prstiju dodirujem zemlju, ali računam mogu ja to, ne silazi mi se sa motora. I tako, cimam ja da se okrenem, balerina stilom i potraja to, sigurno minut-dva. Konačno uspjeh, a onda primjetih jednog čičicu koji stoji ispred kuće, smije se i maše mi. Smijem se i ja, pozdravih ga i nastavih kuda sam krenuo. Milo mi je što sam mu uljepšao jutro. Tražim neku finu hladovinu da se riješim problematične kese,tj njenog sadržaja. I posle par km, mjesto kao naručeno. Fina hladovina da se parkiram, a sa lijeve strane, iznad puta, mali plato, neki spomenik i drvena klupa.

Pogled sa klupe

Image

Kad završih obračun sa hranom, spreman sam da nastavim put. Držim se krivudavog puta koji ide uz obalu i svakim kilometrom se divim nestvarnoj ljepoti ovog ostrva. Jedna od stvari koja me svaki put iznova oduševljavala je boja morske vode. Pošto nijesam neki stručnjak za boje, ne mogu vam reći koja je to boja, ali mislim da bi je neki poznavaoci ove oblasti nazvali tirkizno plava ili tako nešto. :D Uglavnom, nema nikakvih dodirnih tačaka sa bojom našeg mora. I nemojte da mi vjerujete, pođite i uvjerite se. Nećete se pokajati, to mogu da garantujem!
Vozim brzinom puža, kilometri sporo prolaze, a sunce je već blizu zenita . Valjajo bi se malo osvježiti. Ponovo kreću slatke muke, treba odabrati ''idealno'' mjesto za kupanje. Opet prolazim bezbroj potencijalnih mjesta, dolazim do malog mjesta Babina (ovo je puni naziv mjesta, nema nastavka :D) i nekako promaših skretanje za plažu. Inače, to ovako izgleda.

Image

Neću da se vraćam, idem dalje, siguran sam da naprijed ima još sličnih mjesta. Stojim, sa desne strane se odvaja makadam, prilično strm, koji kroz šumu vodi ka obali (pretpostavljam). Problem je što vidim samo 20-ak m, tj do prve serpentine. Muka mi je da se spuštam pješke da izvidim situaciju, pa odmah krenuh dolje motorom. Čim se zadnji točak spustio sa asfalta, popališe se sve moguće lampice upozorenja u glavi, ali sad nema nazad, idemo do kraja. Krupan šljunak, ozbiljan nagib i prilično natovaren motor nije baš idealna kombinacija, naročito u situaciji kad si sam, bez signala za mobilni, kilometrima od civilizacije. Oprezno se spuštam do prve serpentine i imam šta da vidim, put nastavlja jos 100-tinjak metara naprijed i završava se na nekom platou, u sred šume. Spuštam se, gasim motor i razmišljam šta mi je činiti. Gledam more, od njega me dijeli 15-20m spusta po oštrim stijenama. Računam, kad sam se već tu, idem da se brčnem.

Parkng u šumi

Image

Skidam opremu, i kapiram da sam papuče spakovao u ruksak i da bih morao da skidam komplet prtljag da bih došao do njih. Pogađate da odmah u startu odustajem od te ideje, i u čizmama se spuštam do vode. Čim sam ih skinuo i krenuo da uskočim u vodu, ukapirao sam da sam se prilično zajebao. :D
Ljudi, stijene su bukvalno kao žilet. Na prvi pogled, reklo bi se da je prilično plitko, međutim, kad sam uskočio i zaronio, vidio sam da ima preko 4m dubine. Zbog kristalno čiste vode nemoguće je procijeniti dubinu. Tu sam se brčkao sigurno pola sata-sat, nije mi se izlazilo iz vode. Što zbog toga što mi je baš prijalo osvježenje, što zbog toga što mi je se nije pentralo po oštrim stijenama. Nekako ipak izađoh bez većih povreda, sušenje, par fotografija, pa da navlačim opremu i razmišljam kako ću doći do asfalta. :D

Plaža

Image

Image

Hvar u pozadini

Sjedam na motor, palim, nekako ga okrećem na i krećem uzbrdo. Zadnji točak šlajfuje, skakuće lijevo desno, ali ga nekako kontrolišem, napredujem polako. Prolazim serpentinu i samo mi je jedna stvar u glavi-ne smijem da stanem.Gas, gas, gaaaaaas i iskočih na asfalt. Gledam iza sebe i skroz objektivno zaključujem da mi onaj mali Chris Birch nije ni do koljena.:D :D :D
Nastavljam put, a ispod kacige osmjeh ne silazi sa lica.Pošto sam popio vodu koju sam bio ponio, jedva čekam neko naseljeno mjesto tj kafanu da se nagradim jednim hladnim pivom. Ubrzo ulazim u malo mjestašce-Prigradica. Uska uličica vodi samom obalom, prolazim pored jednog lokala (par visećih stolova koji su bukvalno na ulici), žedan, ali mi se ne sjedi na ulici, međutim posle par stotina metara, kraj, nema dalje. Okreći nazad, nemam izbora ipak ću tu.
Konobar: Ćao, izvoli. JA:Imate li točeno pivo?
Konobar: Naravno, koje želiš i počinje da nabraja..
JA:VELIKO!
Nasmija se, vidi da sam dobro ožednio i brzinom svjetlosti donese hladno Karlovačko. :D
Gr gr gr, aaaaa, e sad je bolje. Ma šta bolje, ne može bolje od ovoga, mislim se u sebi, a u tom trenutnku iz lokala izlazi prezgodna cura, prilazi i predlaže mi da se spustim do bašte, ljepši je pogled. Pa ja ladno nijesam primjetio baštu, koja je sa druge strane jer je dosta niža od ulice a i tenda je zaklanja. Spuštam se par stepenica, zauzimam sto i zaključujem da je ipak moglo bolje, ali da je ovo sad definitivno savršenstvo.
Ispružih se i bacih mozak na offline. :)
Image

Pogled iz lokala

Image

Image

Gledam more, gleda ono mene, ne mogu da odolim, odoh da se okupam brzinski i pičim dalje. Međutim, to brzinsko kupanje se pretvorilo u dva-tri kupanja, posle kojih sam logično ogladnio, pa sam onda morao i da jedem. A kad se čovjek najede, mora malo i da odmori dok mu se pritisak ne stabilizuje. :D I tako, umjesto kratke pauze za pivo, ja ostadoh tu sigurno 3 sata. Plaćam račun, navlačim opremu i nastavljam ka Veloj Luci. Ubrzo nakon Prigradice sam prinuđen da izađem ne magistralu, ali nema veze, odličan je put. Blizu Vele Luke stajem na neko proširenje, da skinem slušalice, jer mi kvare doživljaj. Skinuh slušalice, stavljam kacigu, dajem kontakt, dugme za paljenje-ništa, ne reaguje. Hladan znoj, provjeravam ćopavu, kvačilo, neutral, sve kako treba, a ne daje znakove života. I dok mi hiljadu potencijalnih kvarova prolazi kroz glavu, vidim da sam nesvjesno ugasion motor na Kill switch (obično ga gasim samo na ključ), vratih prekidač i naravno Dominator se odmah oglasi. Nasmijah se zadovoljno, ali i tiho prekorih sebe što sam uopšte pomislio da Honda može da se pokvari. :D :D :D
Ulazim u Velu Luku, tražim putokaze ka kampu koji je udaljen nekih 5-6km od centra grada, pratim ih i bez ikakvih problema stižem na odredište. Odmah na kapiji me dočekuje ljubazni domaćin, pokazuje mi gdje mogu da postavim šator i otvara kapiju da uđem motorom, da ne bih nosio stvari. Dok sam postavaljao šator razmijenismo par riječi, rekoh mu odakle sam, kakvi su mi planovi i sl. Kad sam postavio šator uputi me kod ćerke u kancelariju da završimo papirologiju. Tamo me dočekala izuzetno prijatna cura, koja mi je nakon što smo završili onaj formalni dio uzimanja podataka i sl, dala flajer- turistički vodič za Velu Luku i bližu okolinu. Detaljno mi je objasnila kako se dolazi do koje plaže, kakva je koja plaža, izdvojila neke svoje favorite, zaokružila najbolje restorane u gradu i sl. Kad sam rekao da planiram da ostanem dvije noći zabrinuto je odmahnula glavom i rekla da je za sjutra veče i preksjutra najavljena obilna kiša praćena jakim vjetrom. Zahvalih se na korisnim informacijama a u sebi se nadam da će prognoze da se promijene. Bez obzira na to, odlučih da se provozam do obližnjih plaža i iskoristim preostalih sat-dva sunca. Idem do Uvale Meja. To je krajnja tačka ostrva do koje može da se dođe. Tu počinje neki vojni kompleks i naravno, pristup je zabranjen.

Uvala Meja

Image

*desni klik za fotografiju u punoj veličini

Par kupanja, uživanje u zalasku sunca I vrijeme je da krećem ka kampu. Tuširanje, spremanje I odoh da obiđem Velu Luku I da nešto pojedem usput. Vela Luka je mali gradić, sa nepunih 5000 stanovnika ja mislim. Vrlo jednostavan, bez nekih posebnih sadržaja za turiste. Možda je i najpoznatija kao rodni grad Olivera Dragojevića. Parkirah se ispred nekog lokala u centru, gdje je već bilo parkirano par motora I tu sjedoh da nešto popijem i iskoristim Wi-fi da provjerim vremensku prognozu I odlučim šta mi je činiti. Konsultujem par aplikacija na telefonu, listam sajtove i na moju žalost, na svim je identična prognoza obilna kiša i jak vjetar. I to ne samo na Korčuli, nego čitavom obalom, do Dubrovnika. Zaključujem da je glupo da ostajem, jer neću moći ništa da vidim, pa odlučujem da kući ipak idem sjutra, umjesto preksjuta kako sam planirao. To znači da neću uspjeti da obiđem otočić Proizd, koji su mi domaćini iz kampa stavili na prvo mjesto liste ‘’šta obići’’. Gledajući fotografije kasnije, zaključih da su bili potpuno u pravu i ovo shvatih kao povod da se vratim na Korčulu. Prošetah gradom, kupih par magneta i sjedoh u piceriju ‘’Da Vinci ‘’ da nešto pojedem. Iako nijesam neki gurman, a i ovaj trend fotografisanja hrane mi nije uopšte jasan, ovaj put sam morao da napravim izuzetak.

Image

Stvarno je bila preukusna!

Kad sam je savladao, odvukoh se nekakodo motora i pravo na spavanje. Na putu ka motoru prođoh ispred jedne kuće na samoj rivi ispred koje su gorele svijeće i zaključih da je to Oliverova rodna kuća.

25. Avgust- Četvrti dan

Buđenje, pakovanje stvari, pozdravljanje sa domaćinima i spreman sam za pokret. Plan je obići par plaža (uvala) na južnom obodu ostrva. Idem magistralom do mjesta Blato koje se nalazi u unutrašnjosti, a nakon njega se isključujem na sporedni put koji vodi ka obali i plažama Prižba, Istruga, Žitna itd.
Iznad Blata pravim pauzu na jednom lijepo uređenom vidikovcu.

Image

Image

Dok sam ja odmarao, na biciklima prolazi dvoje starijih ljudi, po slobodnoj procjeni 70+ godina, stranci naravno. Na ovom dijelu je baš ozbiljan uspon, ali oni pedalaju. Prolaze, pozdravljamo se, a ja ostajem da kuliram jos možda 10-ak min. Kad sam krenuo, posle par km mi pade na pamet da ih nijesam niđe pretekao i očekujem ih iza svake krivine. Inače, nedaleko od mjesta na kom sam pravio pauzu se završava uspon i počinje spust. I tako ja vozim i čudim se da ih još ne stižem. I taman kad sam zaključio da su sigurno negdje skrenuli stižem ih. Voze spust iz najjače što se ono veli. U trenutku kad sam ih preticao su išli oko 60km/h. :D
Dolazim do plaže Žitna i ostavljam motor na parkingu

Image

Do same plaže vode stepenice. Spuštam se, lijepa mala plažica, ali je bila prilična gužva. Plus, na plaži postoji kiosk-lokal ispod čije tende može da stane 10 ljudi. Gledam, škljocnuh par puta i odustadoh od kupanja, idem dalje.

Plaža Žitna

Image

Inače, ovaj mrčo u desnom uglu je napravio jedno 32GB fotografija za tih 10min koliko sam se ja zadržao, ali njegova ljepša polovina i dalje nije bila zadovoljna rezultatom, pa sam ga u ovoj pozi i ostavio :D :D
Nastavljam put i idem ka uvali Pupnatska luka. Ova dionica puta iznad same uvale je fenomenalna. Odličan asfalt i još bolje krivine. :)

Image

Do uvale vodi uski krivudavi put, koji je nedavno asfaltriran, skoro do kraja, tj do parkinga. Kao i obično do same plaže se mora malo pješačiti. Tu su konoba sa finom terasom i velika šljunčana plaža

Image

Okupah se, malo odmorih i idem dalje. Zatvorih krug oko ostrva i stigoh do Korčule. Dolazim do trajekta i čekam ukrcaj, srećan i zadovoljan zbog svega što sam vidio i doživio. Ukrcavam se, trajekt trubi, pozdravljam Korčulu, uz obećanje da ćemo se sigurno ponovo vidjeti!
U Orebiću samo stajem da točim gorivo i onda vozim do Cavtata bez pauze. U Cavtatu sam planirao da napravim pauzu i da popijem nešto, ali niko ne prima ni eure ni kartice (ili sam ja potrefio par lokala koji ne primaju), a sve kune sam potrošio na gorivo u Orebiću. Pošto mi ta pauza i nije bila nešto neophodna, nastavih ka granici. Na granici gužva, provlačim se i brzo prolazim. Stajem na pumpu u Sutorini, javljam se kome treba, jedem čokoladicu i nastavljam.
Jedna fotografija iznad Boke, i za pola sata sam kući!

Image

Ako ova moja pisanija makar nekoga od vas inspiriše da obiđe ove krajeve, ja ću biti zadovoljan.
Sve ovo nam je vrlo blizu, a ima se šta vidjeti! Ali opet kažem, nemojte mi vjerovati na riječ, nego pođite u uvjerite se! :)

Hvala svima na pažnji i pozdrav do nekog narednog puta!
Last edited by SuperMoto_Fan on 27 Feb 2019 20:15, edited 1 time in total.
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Bravo

:clap: :clap: :clap:
Hold your horses, man
Freeride
ramaro
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CB500XA

Post by ramaro »

Lijepo, opuštajuće i inspirativno. Hvala ti...
Post Reply