Nova podjela kategorija

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Re: Nova podjela kategorija

Post by poka »

"Za to im ne treba zakon vec ljuCkost i svijest. Kad te stvari budu rijesili nek onda piskaraju zakone do mile volje."

ovoga fali svima, ne samo policiji. i saglasan sam da se mora uvodit reda u saobraćaj. ako tamo neki ljudi (pametniji od mene) misle da tako treba kako su krenuli, onda neka tako i urade. ali da ne ostane mrtvo slovo na papiru, kako neko već reče. ali isto tako treba sagledat da li je to nešto dalo rezultata ili ne. a slažem se sa kolegom koji napisa da se i prije samih zakona, kazni, itd., može mnogo uradit, a da ne košta mnogo ili ništa. eto toliko od mene, pa kad bude glasanje nemojte me zaboravit! :mrgreen:
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Džaba sve ako ne promjene sistem autoškola i ne budu rigorozni u izdavanju vozačkih dozvola. Trenutno je bilo koje motorno vozilo ubojitije od bilo kog oružja i teže bi trebalo dobit vozačku nego oružani list ili dozvolu za nošenje vatrenog oružija. Fakat je da niko ali baš niko nije naučio da vozi u autoškoli i 90% polaznika autoškola su potencijalne masovne ubice
Od svih učesnika u saobraćaju pješaci, biciklisti i motociklisti su ubjedljivo najranjivij i pitam se što je novi zakon predvidio po tom pitanju. Imali i jedan član koji se bavi tim problemom.
Juče sam pričao sa našim kolegom koji je imao težak udes i ima visok stepen invalidnosti , a poznajem još jednog sa istom pričom. I jedan i drugi nisu imali krivice prilikom udesa ,tj vozači automobila su bili 100% krivi prilikom saobraćajne nesreće. Rezime je da su se i jedan i drugi vozač auta izvukli sa uslovnim kaznama i nije im čak ni vozačka oduzeta a povrijeđenima su ponuđene "smiješne oštete" uzme li se u obzir da su invalidi u određenom stepenu do kraja života .

Dalje, kad su pisali zakon što nisu bili pametni pa smanjili namete prilikom registracije motora uzimajući u obzir razliku motor- auto i naravno ostavili mogućnost sezonske registracije motora. poz
+1389+
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

ziva istina meni je brat skoro polozio kad je sjeo da me provoza , pa ne bi mi dobio vozacku jos 5 godina, a licno sam gledao prije neki dan auto skola ide bulevarom 2 sata guzva , djevojka za volanom prica na telefon , instruktor drzi volan i vozi na svoje pedale, genijalno
risk,is what makes life worth living.
In_Utero
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Fender Stratocaster - Diamond Limited Edition

Post by In_Utero »

Kolege bajkeri, pitaću vas samo jedno...ima nas na ovom forumu, pa je valjda neko neđe makar čuo glasinu, jer ne vjerujem da je vidio ili da se pouzdano to desilo...

Zna li BILO ko od vas SAMO JEDAN slučaj da je neki policajac (koji je u momentu načinjenog prekršaja u radnom osnosu), bilo KADA (izuzev u doba SFRJ) i bilo ĐE u ovoj našoj državi PLATIO kaznu zbog bilo kakvog saobraćajnog prekršaja, bilo koje vrste?

Prosvijetlite me, pa da mogu umrijeti :mrgreen:
Pivo je uzrok, a i riješenje svih problema!
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

Mrtvo slovo :snooty:

Ne moze se oslonit na savjesnost,moral,dobrotu gradjanina...samo PARE,ko nema da plati,ZATVOR.
Ali je ekipa sto"sprovodi zakon",poprilicno nesposobna da naplate kazne koje napisu i onda samo "otupljuju" zakon,do te mjere da postane smijesan...
Je li IKAD napisana kazna za ne davanje zmigavca?postoji li ta kazna uopste?Zasto se slicne kazne ne pisu?
Ako je stvarno interes da se uredi stanje u saobracaju,moraju sprovodit zakon do krajnjih granica,24h dnevno(eto ih ima dosta),a ne ako im je akcija "pojas",mozes ti lecet 300 km/h,bitno je da imas taj dan pojas...smijesno...
Kazne u Grcku od 300 do 700 e,u ameriku(cini mi se) ako napravis 2-3 udesa,dozivotno oduzimanje ozacke...ali su to sve gluposti ako se ne sprovodi..
E zamislite,uvodi se a1,a2,a3...a auto skole ti daju vozacku,ako umijes bulevarom pored volija da prodjes...ti si spreman za oko svijeta...koji je smisao onda toga?

Nema,no dobre gume i u sume :mrgreen:
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Misljenja sam da dok se ne napravi pista - poligon za ucenje i ozbiljne treninge, ovo sve prdoklacina najobicnija.
Ne zamjerite.
Hold your horses, man
Freeride
Luchka
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW F650ST

Post by Luchka »

sLowRider wrote:Misljenja sam da dok se ne napravi pista - poligon za ucenje i ozbiljne treninge, ovo sve prdoklacina najobicnija.
Ne zamjerite.
Amin :clap:

Samo je potrebno da pogledamo komsije...HR ne treba ni pominjati, oni vec nekoliko godina imaju a1,a2 i sl (i sa tim se slazem) ali im policija zna sta je homologacija kacige i sl...rekoh HR je odmakla dalje od svih nas...ali recimo u SRB, prosle godine kad su nama uveli zabranu voznje kroz centar grada (isti dan ili dan prije ili kasnije) saobracajna policija u SRB je pocela ostriju kontrolu svih vozila a posebno kamiona i autobusa vezanu za koriscenje zmigavaca jer su statisticki dokazali da veliki broj saobracajnih nesreca u kojima su nase kolege u SRB zrtve nastaju upravo zbog toga...dalje, npr. u BG imaju nesto poput poligona na Uscu gdje putarska sluzba Beograda u saradnji sa bajkerima vrsi isprobavanje boje kako bi se za obiljezavanje puteva, pjesackih prelaza i sl koristila iskljucivo ona boja koja odgovara bajkerima, tj. ona na kojoj se nece izlomiti cim padne prva kisa...

Dakle, slazem se sa primjenom svih mogucih evropskih i americkih standarda ali ne i sa selektivnom primjenom tih standarda!

p.s. Mislim da bi se trebao detaljnije prouciti taj nacrt ZOBSa od strane nasih glavasa i napisati neki prigovor/dodatak ukoliko ima prostora a da ide nama u prilog, tj. da nas bar malo zastite u saobracaju.
Post Reply