Podgorica -Vladivostok-Podgorica 27.07-11.09.2016 Golfom II

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
advbiker
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW R1200 GS Adventure

Re: Podgorica -Vladivostok-Podgorica 27.07-11.09.2016 Golfom

Post by advbiker »

[WHITE SMILING FACE]
Tižu
Žutalj
marinero
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Vozim

Post by marinero »

Neobicno i egzoticno... Ajmo nastavak!
http://www.rentamoto.me" onclick="window.open(this.href);return false;
stefanvujovic
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Kawasaki KLE500

Podgorica -Vladivostok-Podgorica 27.07-11.09.2016 Golfom II

Post by stefanvujovic »

1 Dan u Moskvi- Nizni Novogorod-Kazan-Ufa

01.08

Stižemo u Moskvu u 17:00. Prije ulaska u Moskvu 50km stali smo na benzinskoj pumpi da se zakačimo na Wi Fi. Preko hostelworld.com rezervisali smještaj.

U Rusiji postoji 2 tipa Benzinskih pumpi.

1. Moderne-(Gazprom, Luk oil, Shell, Tatneft)Image

2. Bezimene, izgledaju kao iz 70-80 godina JugopetroloveImageImageImageImageImage

Na modernim Dizel se krećao od 0,45€-0,38€/L.
Na bezimenim 0,18-0,25€/L i ove su imale D2.

Pošto Rusi nisu znali da naš golf voli D2 koji je već odavno u Cg izbačen , govorili su nam često “POLOMICE MAŠINA”, na šta sam ja Deziju odgovarao Sipaj. I stvarno osjetila se promjena, mašina se više nije čula i zaboravili smo na klipove :).

Novac smo nosili pola na karticama a pola u kešu. U kešu ne treba nositi više od 200€ jer svuda su bankomati i maltene svuda se može platiti karticom, tokom čitavog našeg puta (pa čak i na ovim bezimenim pumpama)

Hostel je bio po čovjeku 10€. Lociran 5 minuta pješke od Crvenog Trga i Kremlja.

5 dana se nismo kupali , tuš ( na ruskom je to duš). Imali su veš mašinu, tako da smo za mali nadoknadu od 2€ sve oprali.

Nakon 1h smo se zaputili ka Crvenom trgu. Pošto je veče već bilo, odlučismo, da sjutra ujutru se vratimo i sve malo bolje pogledamo. U među vremenu odosmo da pojedemo nešto i naravno pivo. 2 piva 10€+ hrana ,2 američka burgera 20€, total 30€.

Umorni odlazimo već u 21:00 u horizontalu

02.08

Budimo se u 7:00.

Moskva
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Jako lijep grad ali i skup u odnosu na cijelu Rusiju.

Mnogo, mnogo turista i lično mislim da svi turisti koji idu u Rusiji idu u stvari u Moskvu.

Poslije Moskve nema turista/stranaca. Tamo su samo Rusi. Mi smo sreli 3 holanđanina na motorima, jednog Poljaka stopera i jednu Engleskinju u Vladivostoku koja je došla transibirskom željeznicom ( to su svi stranci poslije Moskve do Vladivostoka i nazad).

Pošto od Moskve do Vladivostoka u jednom pravcu ima 9150km, poslije razgledanja Moskve krenuli smo u 14:00, pravac Ufa.ImageImageImage

Crnogorski građani imaju pravo da ostanu 30 dana bez vize u Rusiji. Ako prekorače makar 1 dan dobiće Vidvarenje (5 godine zabrane ulaska u Rusiju).

U Rusiji su uglavnom svi natpisi stranih firmi prevedeni na ćirilici .ImageImage

Put Moskva-Nižni Novogorod (400km)
ImageImage

Poslije Moskve još do Nižnog (400km) su dobri putevi.Nakon toga mix dobrih, loših(sa rupama), makadamskih dionica i tako sve do Habarovska(7900km).

Počinju Breze.
Image

Od Moskve do Vladivostoka su nas pratile Breze i Tajge

Sobzirom da smo krenuli popodne u Nizni Novogorod nismo svraćali već u njegovoj blizini razapeli šator i spavali.
ImageImage

03.08

7:00h buđenje ( ovo nam je nekako standardno bilo, kao i kafa)
Image
Put Nižni Novogorod-Kazan (388km)

Uglavnom, od kad smo ušli u Rusiju, putevi su ustvari beskonačne pravine koje se nikada ne završavaju.

Pravci po 300km pravine-redovna stvar.
ImageImageImage

Kazan – Republika Tatarstan

Stizemo u 15:00.

Tokom puta sam Deziju kroz šalu rekao, “sigurno ćemo sresti Nikšićane u Kazan”.

U djetinjstvu moja ljeta sam provodio kod Babe i Đeda u jednom prelijepom selu Vir - Nikšić.

U to vrijeme dosta Nikšićana je išlo na Arbajt u Kazan-Rusija.

Parkiramo se u centru (stari dio grada). Ja krećem da platim na automat parking, kad Dezi.

Dere se “evo ti zemo”, prilazim a čovjek u radničkom kombinezonu sa letvom preko ramena pita me ”ma bolan,… jesu li ovo Pg table”. “Jesu brate nego što su”, odgovaram.

Padaju zagrljaji, čovjek radosan a i mi ( nije 15 godina bio u Crnoj Gori).
Pitamo ga imali naših još, da se vidimo sa njima jer smo tu samo još 2-3 sata.
Odmah nas vodi, veoma blizu, ljudi iz Nikšića koji su ostali , oženili se i milo im baš što smo tu sa njima i
nama takođe. Dan danas, često pomislim na njih.
ImageImage

Kazan je jedan od ljepših gradova Rusije.ImageImageImageImageImageImage

Plava Dzamija
ImageImageImageImageImageImageImage
Ovdje sam shvatio da Rusiju odlikuje multikulturalnost.

Rusija veoma brine o svim svojim građanima. Muslimani, Budisti, Pravoslavci , Kinezi- svi do jednog
se osjecaju rusima. Ovdje izuzimam Republiku Dagestan i Čečeniju.

U 18:00 krećemo ka Ufi. Pada mrak i zaustavljamo se pokraj jedne kafane gdje su bili parkirani ovi Ljepotani- Old tajmeri.ImageImageImageImageImageImage

Razapinjemo šator i spavanje.
Image
Komarci počinju poslije Kazan-a. Lično sam ih testirao, trčeći me ujedalo po 20 komada odjednom.

Poslije Rusije obožavam da se kupam uz zalazak sunca na Adi Bojani.

Uveče nakon razapinjanja šatora smo upadali obojica u šator, za nekih 5 sekundi sa zatvaranjem istog.

Lijegali bi na leđa sa svijetlom uperenim u plafon i tukli ih po 20-30 komada, tek tad išli na spavanje.

Sem ruskih sprejeva i mazalica oni imaju još neko lišće koje tjera komarce (nismo ga probali), prodaju ga na putu na improvizovanim tezgama.

04.08

Buđenje + kafa. To je dobar par

Opet beskrajne pravine, breze, nebo…ImageImageImage

Prosječna brzina kretanja na pravinama je bila 80km/h, prosječna brzina cijelog puta 26.600km je bila 60km/h.

Stižemo u Ufu oko 13:00.

Pred ulazak u Ufu vidjeli smo dvoje kola sa momcima koji vire sa prozora vozila, sa plavim zastavama.Image

Vidjelo se da su vojnici. Mi smo pomislili, vraćaju se ili idu u vojsku. U stvari, bio je dan ВДВ –a (воздушно-десантных войсках).

Rusi vole svoju vojsku i to je opšte društveni praznik kad god je neki dan vojske.

Mnogo smo Rusa pogotovo poslije Moskve sreli u polu vojnim uniformama. Privatnim vozilima u maskirnim bojama…

U Ufi smo imali jedino zakazivanje navigacije. ImageNismo mogli naći nikako centar grada. Lutali smo 2h ImageImageImageImageImageImagei nakon toga je napustili.

Dvojica momaka koje smo pitali za centar su nam ostala u pamćenju. ImageKrenuli smo na Engleskom komunikaciju, odmah nas pitaju odakle smo. Kad su čuli, odmah obojica uglas Braća Černogorci Braća
Serbi ( inače je bilo tokom čitavog puta ovako). Kažu mi braća, nećemo da pričamo Engleski mi po Ruski
Vi po Černogorski-Serbski. Od tad više nismo koristili engleski. Bili su u pravu. Nema potrebe koristiti Engleski u Rusiji.

U Ufi smo vidjeli najčudniji saobraćajni znak do sad. ImageNismo mogli da ga odgonetnemo a sve u namjeri da ne napravimo neki prekršaj.

Zanimljivost za Ufu.

Centar Ruske naftne industrije. Lukoil-Gazprom.

Prije Ufe ili poslije ne sjecam se, naišli smo na fabriku naftnih proizvoda. Veličine Podgorice.

Inače, u Rusiji je sve veliko :).

Sledeće nedelje. Ural (Prelazak u aziju)- Čeljabinsk-Kurgan-Omsk
Last edited by stefanvujovic on 11 Feb 2018 09:44, edited 7 times in total.
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

jos jos jooooooooooooooooooooooooooooooooooooos
risk,is what makes life worth living.
ramaro
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CB500XA

Post by ramaro »

Odlično kolega, pratim i sa nestrpljenjem očekujem nastavak. Zbog ove i još par tema u poslednje vrijeme ovaj forum poslije dugo vremena ponovo liči na forum. Samo naprijed!
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Svaka čast za ovaj putopis. Kako bi nam valjala ova stara benzinska, sa ovim cijenama goriva :D
Orion
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha YBR250, Alfa Romeo 156

Post by Orion »

Ja sve ovim rujama sa V6 ili V8 džipčinama-benzinjarama govorim da su ludi.... nije kod njih ko ko nas 2.5l varenike - 1L benzina....
ramaro wrote:Odlično kolega, pratim i sa nestrpljenjem očekujem nastavak. Zbog ove i još par tema u poslednje vrijeme ovaj forum poslije dugo vremena ponovo liči na forum. Samo naprijed!
A ovo malo dok ne otkravi vrijeme :) :)
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

kad će nastavak?
kolko dana do tamo i nazad?
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

stefanvujovic wrote:Da najavim post koji ću započeti u Nedelju.
Nas dvojica 47 dana tamo i nazad sa Golfom II- 1.6D 1987.
Pošto ima puno slika i video isječaka a i da sredim sve trebaće mi malo vremena.
Poka, evo ti na pocetku putopisa :)
stefanvujovic
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Kawasaki KLE500

Post by stefanvujovic »

poka wrote:kad će nastavak?
kolko dana do tamo i nazad?
Poka. Nažalost nemam puno vremena i Nedelja mi je jedini slobodan dan kad pišem :)
Post Reply