Podgorica -Vladivostok-Podgorica 27.07-11.09.2016 Golfom II

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
stefanvujovic
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Kawasaki KLE500

Post by stefanvujovic »

Da najavim post koji ću započeti u Nedelju.
Nas dvojica 47 dana tamo i nazad sa Golfom II- 1.6D 1987.
Pošto ima puno slika i video isječaka a i da sredim sve trebaće mi malo vremena.
Last edited by stefanvujovic on 11 Jan 2018 15:05, edited 2 times in total.
advbiker
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW R1200 GS Adventure

Re: Podgoric -Vladisvostok-Podgorica 27.07-11.09.2016 Golfom

Post by advbiker »

Ovo je za respect :)
Tižu
Žutalj
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

to je to!!! :clap: :clap: :clap: :clap:
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

pfff, pratim!
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Re: Podgorica -Vladivostok-Podgorica 27.07-11.09.2016 Golfom

Post by Kesha »

Nemoj nego štampaj knjigu - pretplaćujem se odmah!
Polako žuri - Festina lente
advbiker
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW R1200 GS Adventure

Post by advbiker »

Takođe :D
Tižu
Žutalj
stefanvujovic
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by stefanvujovic »

Kako bih vam prenio sve moje lične utiske, praktične savjete I na pravi način približio cijelo putovanje počeću od samog početka. Biće ovo duga priča, interesantna…

Rusija.

Velika zemlja. Zemlja sa Kulturom, Istorijom, Prirodom i Prije svega Dobrim Ljudima.

Početak Avanture

21.06.2007 poslije dvije ipo godine arbajta u Londonu, vratio sam se kući sa idejom da počnem svoj biznis. Ispostavilo se da je to dobra odluka.

Nakon 2 godine rada bez dana odmora 2007-2009 a isto tako bezrezervnog rada u Londonu , počelo je da mi treba nešto ali neznam što. Ventil neki ali koji? Treninzi, trčanje, razne aktivnosti, poslovni uspjesi ništa mi nije bilo dobro da mi stavi osmjeh na lice niti želju za daljim napredovanjem.

Najzad, neznam ni sam kako na Youtube saznam o ljudima koji putuju svijetom raznim prevoznim sredstvima ( Dzipovi, motori, bicikla pa čak i pješke). Svidjelo mi se odmah, odmah sam i ja htio nešto tako. Kako su moj vozni park sačinjavala 2 Golfa II istog godišta 1987, jedan benzinac 1.3 , drugi dizel 1.6 krug se suzio na njih logično. Kao pouzdanog i ekonomičnog i sa kojim nisam nikad imao problema, iako ih je vozilo dnevno 5 različitih ljudi sa različitim navikama izabran je 1.6D-1987ImageImageImage

Prvo što sam uradio otvorio sam Google Earth a pošto sam u geografiji uvijek bio dobar, najdalju tačku koju sam vidio a da mogu otići kolima bez angažovanja prevoza brodom je bio Vladivostok. Istraživanjem na Google, vidio sam da već mnogi su išli ili već putuju. To je bilo to polazak ljeto 2010!

Sledeće, trebao mi je neko da ide samnom-saputnik. Dvojici drugova koje sam smatrao u tom momentu potencijalnim saputnicima, sam ubrzo iznio moj plan i ponudu. Bili su oduševljeni. Odmah smo počeli sa svim planiranjem i sve je već u nekoliko mjeseci bilo organizovano, ostalo je još samo novac. Tad nastaše problemi, kao i problem oko samog poimanje tog putovanja sa moje i njihove strane. Oni su htjeli marketing i film od putovanja da prave ja ne. Ja sam htio samo da učinim nešto što me čini srećnim i boljim, nematerijalno bogatijim. Nove obaveze na poslu kao i neslaganje sa dvojicom drugova odložile su moju neprestanu želju za putem u Vladivostok do 2016 god.

2016.

Zapošljavam momka u menadzmentu i prebacujem mu niz mojih obaveza. Testiram ga cijelo vrijeme. Čim sam vidio da može, znao sam-odoh ja za Vladivostok na ljeto . Sam ako ne nađem nekoga da ide samnom. Sad stariji i iskusniji, pitah jedan krug ljudi koji bi mogli biti moji potencijalni saputnici. Nisam htio da idem sa bilo kim, ipak sam nudio samo ljudima sa kojima sam smatra da bih mogao funkcionisati na tom putu i koji su bili slični meni. Iz Crne Gore svi su odustali kad je došlo do toga da se ide za mjesec dana, i to iz raznoraznih razloga.

Srećom 3 dana pred polazak napokon sam našao saputnika moj drug iz mladosti Dejana Paunović-Dezi iz Majdanpeka.

15 Juna 2016 spremam Golfa i mijenjam mu sve što se može zamijeniti na njemu: Veliki servis, crijeva goriva, crijeva ulja kočnica, kočnice, diskove, trapove,sve gumene djelove, 4 nove Continental gume i još niz sitnica. Pritom birajući najbolje od male privrede. Ukupno uložio 1500€ u Golfa. Sve je bilo gotovo na njemu za dvije nedelje. Počinjem od 01 .Jula da ga testiram i vozim sve do samog polaska 27.07.

O Rusiji sam sasvim malo znao, postojale su mnoge nedoumice. Da li je bezbjedno, kakvi su ljudi…

Tamo sam svatio da mi nista ne znamo o Rusiji i Rusima.

Polazak 27.07. prva destinacija Beograd –Dezi.
Image
Na putu za Beograd sam shvatio da mnogo ljudi nezna gdje je Vladivostok. U par navrata pomenuh, prvo na graničnom prelazu. Pita policajac gdje ideš a ja kao iz topa Vladivostok. On onako aaaha, Rusija pa dobro srećan put :).

Dezi dok se nisam pojavio nije vjerovao da ćemo ići jer sam već nedelju prije toga odložio put zbog obaveza na poslu. Kad sam se pojavio oduševljenje. Prespavali smo tu noć kod njega i njegove djevojke na Novom Beogradu

28.07. Beograd- Slovačka(Košice)

Image
Auto putem smo krenuli za Budimpeštu. Puni uzbuđenja a i nismo se vidjeli dvije godine,put nam je prošao do Subotice veoma brzo. U Subotici stajemo da kupimo Pumpu za gume, par sprejeva za krpljenje gume i još par sitnica.

Kad sam već kod opreme u gepeku smo nosilli:

Alat- par ključeva, kliješta, vezice, malo žice…

Standarni alat I dizalica koji dolaze uz svako vozilo

3 rezervne gume na felmama( nije bilo potrebe za njih jer mi čak nijedna nije ni pukla a istrošile se samo 50%)

Sajla kvačila

Rezervne kočnice

Dvije šalterice

Set ulja

Dva filtera ulja

Jedan filter goriva

2 metalna kanistera sa po 20l dizela(vojna)

Kamp opremu –šator,podmetač, vreća, lampa ručna I lampa koja ide na glavu…)

1 sprej i jedno pakovanje spirala –protiv komaraca. Pogrešno totalno! Ne kupujte ovdje već u Rusiji u svakoj prodavnici imaju svoje verzije koje stvarno tjeraju većinu komaraca. Naši Rajdevi i mazalice ne tjeraju njihove komarce!!!

SDO-suvi dnevni obrok za 7 dana za obojicu (u slučaju nužde)

Navigacija ( Teslin tablet od 50€ sa instaliranom mapom Evrope,Rusije , Kavkaza i Turske, dobro se pokazao ali smo morali da mu stavimo parče kartona na leđima jer se pregrijavao od sunca)

2 telefona koja su radila u romingu.

2 radio stanice

1 lap top

Elektoniku smo punili u kolima na upaljač (lampa, telefoni,kompjuter,radio stanice..)

I po malo garderobe -ja Vojne uglavnom a Dezi što inače nosi svaki dan.

Od Aplikacija smo koristili: Booking.com, Hostelworld, googlemaps,TripAdvisor
Image
Cio put nas je koštao 3000€ tamo I nazad + 1500€ spremanje vozila.

Horgoš prešli bez problema I stigli u Budimpeštu gdje smo se zadržali naredna 3h.ImageImageImageImageImage

Preko aplikacije Foursquare ( korisna) našli u centar jeftini a vrlo dobro rangirani restoran ,gdje smo jeli. Ispostavilo se da ga drži par iz Bosne :).

Budimpešta - Slovačka (Košice)

Tokom puta ka Slovačkoj već je pao mrak i nekako smo na samoj granici sa Slovačke strane prošli pored trafike sa Vinjetama(nijesmo je vidjeli). Naravno poslije 10km punkt Policije koji zaustavlja sva vozila i provjerava Vinjete. Napišu nam kaznu da se plati 50€. Ja policajcu imamo samo kartice nemamo keš, kad on, nema problema izvadi ručni terminal. Ode 50€ :). Tad smo odlučili nevozimo više noću sem ako mora (morali smo nekolko puta).

Stigli smo u Košicama kasno oko 23:00 pošto nismo mogli da nađemo nijedno pogodno mjesto da razapnemo šator (padala je kiša) niti privatni smještaj, tu prvu noć smo prespavali u Golfu :).

Sledeće nedelje nastavak od Košica preko Poljske-Litvanije-Letonije do Moskve.

Poz.
Last edited by stefanvujovic on 17 Jan 2018 13:11, edited 4 times in total.
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

Jeste da nije motorom , ali mene ne smeta , jako interesantno putovanje , pratim sa zanimanjem ... :clap:
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

tooooop ovo je pravi horisonz unlimited touch na ovome forumu, samo davaj jooooooooooooooooos
risk,is what makes life worth living.
stefanvujovic
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by stefanvujovic »

Košice preko Poljske-Litvanije-Letonije do Moskve

29.07

Košice

Budimo se u 07:30 i prvo što smo poželjeli, jedan dobar espreso. Odmah smo našli lokal. Upoznasmo neke Slovake koji su nam rekli da tu ima jedan Crnogorac Mika, drži hotel. Bili su oduševljeni sa njim, izgleda da je dobar lik. Mi ga nismo tražili niti upoznali.

Nakon kafe 2 sata razgledanja Košica, baš lijep grad.ImageImageImageImageImageImage
Na trgu pored fontane na razglasu, razmjenjivala su se djela Čajkovskog,Betovena, Šopena- zanimljivo:).

Od svih Slovenskih jezika mimo ex Yu, oni su nam po meni najrazumljiviji (nema potrebe koristiti engleski..)

Krećemo ka Poljskoj u namjeri da je pregazimo danas i da uđemo u Bjelorusiju (nije nam se ostvarilo).
Image

Na samoj granici čim smo ušli u Poljsku, zaustavlja nas policija. Vidi Golf sav šaren a i MNE tablice.

Pitaju nas „ imate li Bum Bum“ misleći na oružje, bombe... Naravno odgovor je bio odričan uz otvaranja gepeka. Objasnismo im uz pomoć mape na haubi, gdje idemo.

Golfa smo obilježili reflektujućim 3M folijama na vratima vozača i suvozača kao i na zadnjem braniku, zbog sigurnosti . Mapu našeg puta smo zalijepili na haubi ,da bi graničnim službama kao i ljudima koje budemo srijetali lakše objasnili što to mi radimo sa Golfom :). I ovo se baš pokazalo korisnim. Lakše i brže smo prolazili granice, policije.

Poljska je inače jako jeftina. Stali smo u prvi Lidle (lanac supermarketa) i kupili hrane raznorazne za 10 dana puta, sve nas je koštalo oko 40€.

Lublin.

Pred noć stižemo u Lublin, i oduševljenje gradom. Pogotovo stari grad. Turista je bilo dosta. Sve zgrade su osvijetlili svjetlosnim projektorima na kojima se izmjenjuju boje svakih 10-tak sekundi.
ImageImageImageImageImageImage
Najbolji Kebab u zivotu sam pojeo u Lublinu a Indijac ga spremio.

2 sata smo ostali i odlučili da nađemo mjesto za šator čim izađemo iz grada Lublina.

Prva noć u šatoru.

Smjestili smo se na benzinskoj pumpi, sakrili ga kolima od pogleda znatiželjnih.
Image

Šator

Mc KINLEY- BIKE 2. Kupljen za 37€ u Intersportu –Gintaš.

Odličan šator 5+! Šator sa jednom šipkom, dvoslojni ( spavaonica i preko nje zaštitno platno). Montira se za ne više od dvije minute ( sem prvi put Image). Bili smo na kiši više noći-nikad nije pustio, vjetru i uslovima O celziusa 3 dana- odbio vjetar a u spavaonici je bilo makar za 10 stepeni toplije nego vani.

Kako smo birali mjesto za šator.

Uvjek na travi (sem 1 put) i to na najgušćem dijelu kako bi smo napravili još jedan prirodni podmetač i samim tim udobnije spavali. Obavezno sa najmanje dzombi na tlu. Ako je tlo brdovito, glava nam je uvijek bila pozicionirana na visočiju stranu tako da su noge niže.

30.07.

Budimo se u 7:00 pijemo kafu i paljba pravac Biala Podlaska (Poljska) -granični prelaz Brest(Bjelorusija).ImageImageImage

Na granici smo čekali 1h da prođemo Poljsku stranu. Preko mosta stigli kod Bjelorusa kad ono:).

Zeznuo sam se kada sam gledao na http://www.mvp.gov.me/rubrike/konzularn ... -rezim-cg/" onclick="window.open(this.href);return false; (veoma , veoma korisna informacija viznog režima za sve državljane CG, ne zaboravite!!!) treba mi viza na Crnogorskom pasošu. Dezi na Srpskom nije je trebao. Nauče nas ili da u Biala Podlaska (varošica) tražim turističku vizu (ima Bjeloruski konzulat) ili da idemo preko Litvanije. Složili smo se odmah da idemo u Biala Podlaska.

Kad smo stigli u Bjeloruski konzulat zatvarali su jer su radili do 11h - Subota. Htjeli su da nam prime dokumenta za nadoknadu od 40€ ali tek u Ponedeljak može biti gotova viza.

I to je to, avantura počinje u željenom smjeru. Odluka je pala idemo preko Litavnije-Letonije-Moskva. Put nam je odmah produžen za 500km.

Tokom cijelog putovanja Prošli smo zemlje:

Crna Gora, Srbija, Mađarska, Slovačka, Poljska, Litvaniija, Letonija, Rusija, Gruzija, Turska, Grčka, Makedonija, Albanija. Bez vize!

Još jednom veliki savjet pogledajte i ako treba pozovite ih prije puta .http://www.mvp.gov.me/rubrike/konzularn ... -rezim-cg/" onclick="window.open(this.href);return false;.

Obilazimo Bjelorusiju kroz Poljsku pravcem Biala Podlaska- Bielsk Podlaski-Bialiystok- Augustowo – Ograodniki.
Za Poljake mi je ostao u sjećanju osjećaj,dok sam razgovara sa njima, izgledaju mi jako nezadovoljni i napeti.

Litvanija ( cijelo vrijeme kiša)

U Vilnus stižemo pred mrak a kako nam se već put odužio odlučimo ovaj put da ga preskočimo . Dogovor izmeđi Dezija i mene je bio, danju putujemo i ulazimo u sve značajnije gradove makar na 1h, noću odmaramo.Uključili smo se na autoput i vozili još pola sata dok nismo našli mjesto gdje bi mogli razapeti šator.

Ovaj Litvanski autoput je takav da se može čovjek isključiti sa njega bilo gdje. Nema zaštitnih ograda na ivicama, samo izmedju smjerova, dvije trake u oba smjera i to je to.

Mjesto gdje smo razapeli šator je brdovitog tipa i to sa velikm Jelama svuda oko nas i velikim raskrčenim putem po sredini brda, kao da će žičara ili dalekovod da prođe tuda.

31.07

Budimo se u 07:00, vatreno krštenje našeg šatora pod kišom. Baš smo bili zadovoljni-suvi smo!

I ovaj dan je bio kišovit.

Odvezli smo se na prvu pumpu po kafu. Dezi i ja smo pušili, a tu je odmah i nezaobilazna kafa kao momenat buđenja. Sa nama smo čak ponijeli kuvalo na plin,samo zbog kafe:).

Ono što smo obojica zaključili nakon odlaska sa pumpe, Litvanci su takođe visoka nacija. Nikog nismo sreli a da je bio manji od 180cm a redom 190+ cm.

Krećemo pravac Utena-Zarasai (Litvanija) – Daugavpils –Rezekne-granični prelaz Terehova(Letoniji)- granični prelaz Burachki (Rusija) sa željom da već danas pregazimo Letoniju i uđemo u Rusiju.

U Letoniji smo imali još jedno kažnjavanje od strana oragna reda u visini novčanice od 20€ ( i nikad više, tokom cijelog puta). Prilikom prelaska pruge, trebalo je da se zaustavimo iako su rampe bile podignute, stajao znak obavještenja STOP. Mi smo bukvalno vozili 20 km/h dok smo prelazili prugu. Pojavio se policajac i mene kao vozača zvao da dođem kod njega u kola. Pokazao mi je snimak i odmah tražio da mu se da 20€ a da nam za tu uslugu ne piše predviđenu kaznu od 100€. Poželio nam je srećan put a i mi njemu.

Na Graničnom prelazu Terehova stižemo u 19:00h. I tu kolonaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Čekali smo do 04:00 da bi smo ušli u Rusiju. Ono što nam je karakteristično ostalo u pamćenju ovog graničnog prelaza je:

Imamli smo WI FI

Trafika sa Pivom, Jeeeee

Kamioni ovdje za razliku od putničkih vozila imaju prednost. Kolone kamiona su ulazile i prolazile a mala vozila nikako. Na 100 kamiona puštali su 10 kola. Tad sam shvatio da je Rusija najveći uvoznik hrane na Svijetu i da je hrana prioritet.

01.08

Stizemo napokon u 03:30 na Ruski granični punkt i tu smo imali pola sata papirologije-koju smo morali da popunimo. Odmah nakon graničnog prelaza ( 1 km) stajemo na Lukoil pumpi da prespavamo -u kolima.

Budimo se u 10:00 i dalje kiša. Fuka, točimo gorivo 0,45€/ L Image i prvac Moskva. Ovaj dio puta nas je prijatno iznenadio jer je sam put bio veoma dobar i pravina, sve do Moskve (616 km).

Od kad smo ušli u Rusiju na putu do Moskve sam zapazio da nema uopšte nijedan Golf II, ruskih tablica. Ideja je bila da ih oni imaju dosta i da ćemo lako doći do djelova u slučaju potrebe. U stvari tamo nikada nismo vidjeli Golf II, a ni oni.

Moskva

Stizemo u 17:00

Sledeće nedelje. 1 Dan u Moskvi- Nizni Novogorod-Kazan-Ufa
Last edited by stefanvujovic on 11 Feb 2018 09:42, edited 5 times in total.
Post Reply