Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabavka

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Post Reply
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Re: Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabav

Post by Galiot »

Gledam nešto ove cijene guma u Magnus Moto i čine mi se baš pristupačnim. Kako sam na svakakve cijene nailazio dok sam tražio gume,ovo je po meni top ponuda u CG trgovinama,da ne pominjem da sad tamo dobiješ karton u koji ti ubilježe kupovinu i onda dobiješ popust na sledeću kupovinu. Ako gume platiš npr.276 eura set BT 016 PRO (čini mi se da je tako) i još kupiš nešto da zaokružiš na 300,sledeći put dobiješ 30€ popusta! Bratela,pa to su dobre rukavice,bubrežnjak,bilo šta!! :clap: :clap:

Povoljnije možeš proći jedino da ukradeš gumu u trgovini :D
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Bandit wrote:A sto se tice nabavke,u Ameriku je to najpovoljnije...vele! :lol:
Vele dobri ljudi ;)
I kad stojim tesko me pratiti...
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Galiot wrote:Gledam nešto ove cijene guma u Magnus Moto i čine mi se baš pristupačnim. Kako sam na svakakve cijene nailazio dok sam tražio gume,ovo je po meni top ponuda u CG trgovinama,da ne pominjem da sad tamo dobiješ karton u koji ti ubilježe kupovinu i onda dobiješ popust na sledeću kupovinu. Ako gume platiš npr.276 eura set BT 016 PRO (čini mi se da je tako) i još kupiš nešto da zaokružiš na 300,sledeći put dobiješ 30€ popusta! Bratela,pa to su dobre rukavice,bubrežnjak,bilo šta!! :clap: :clap:

Povoljnije možeš proći jedino da ukradeš gumu u trgovini :D

Ja sam vec na prvoj strani stavljao cijene guma u Magnusu, stvarno su cijene korektne, pogotovo u ovom periodu sada. Stvar koju je Magnus odradio, a po meni je to odlican potez je ovo sa kartonima.
Odes i kupis set guma, iduci put imas 25-30e popusta, a to 2-3 litra ulja, dva filtera ulja, 3 spreja za podmazivanje itd.
Mozda se u trenutku ne cini mnogo, ali ako covjek redovno kupuje na jednom mjestu, na 3 seta guma dobije jednu prednju gratis! Na cetri seta, jednu zadnju,
Sto nije nimalo lose.
Ili recimo, ako kupuje vise ljudi odjednom, moze se odlican popust napraviti.

Jel zna neko dje se mogu nabaviti kod nas mjeraci za pritisak u gumama? Ovi po benzinskim pumpama su totalno neispravni, mislim da ih nikad niko nije bazdario od kad su kupljeni i postavljeni. Ja sam na Eko pumpi prije neki dan pumpao gume na kolima, i izmjerim svojim mjeracem pritiska, razlika je bila minimalna: 1 ipo atmosfera :)))
I kad stojim tesko me pratiti...
djodja
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: BMW R1200GS 13

Post by djodja »

Da se i ja uljucim na kratko

Trenutno na motoru su mi (sada bivsem) gume Conti Road Attack 2 zadnja, Conti Sport Attack prednja i zaista sam prezadovoljan s njima. Za moj stil voznje guma je odlicna, motor se bas lagano obara u krivine i gume drza odlicno. Iskreno nisam ih dovodio do ekstrema te ne mogu da komentarisem nesto vise ali za prosjecnog vozaca za neki sport-touring bi svakom ovu gumu preporucio (ovu kombinaciju). Cak sto vise kad budem ponovo kupovao gume, ove ce biti na vrhu liste.

Prije njih sam imao Dunlop SportMax (fabreicke na FZovima proizvedenim 08 godine) i sa njima nisam bio zadovoljan. Gume su jednostavno receno za moj ukus bile i suvise tvrde. Mislim da sam lagano mogao da predjem bilizu 20.000 km na ovim gumama ali sam ih zamijenio na 10.000 km jer mi se nije svidjalo kako se motor ponasa sa njima. Kao sto prekoh, prelaz na Continental je zaista bio prijatna promjena :dance:

Na novi motor su Michelin Pilot ali za sada o njima ne mogu nista konkretnije napisati jer jos nisam imao prilike da ih testiram.

Inace nisam znao da Magnus daje ovakve povoljnosti prilikom trgovine guma. Odlicno, svaka povoljnost je dobro dosla :dance:
Stewie Griffin (to one of the prostitutes at Cleveland's house):
So, is there any tread left on the tires? Or at this point would it be like throwing a hot dog down a hallway?
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

djodja wrote: Prije njih sam imao Dunlop SportMax (fabreicke na FZovima proizvedenim 08 godine) i sa njima nisam bio zadovoljan. Gume su jednostavno receno za moj ukus bile i suvise tvrde. Mislim da sam lagano mogao da predjem bilizu 20.000 km na ovim gumama ali sam ih zamijenio na 10.000 km jer mi se nije svidjalo kako se motor ponasa sa njima
vidiš, meni je ta guma skroz ok, ali kad se zagrije dobro, i mijenjao sam ih na 5,5-6.000 km. Zato dok se ne zagrije vrat da polomiš s njom...

Space, pokušaj u Auto Zetu, trebalo bi tamo da ih imaju
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

Fabricki SportMax je bio i na mom fz-u. Zadnju kad sam promijenio bila je kao slick, ali kad se ugrije bas je dobro drzala. Kad je bila hladna, i po gradu, bas losa. Poslije nje sam uzeo Continental ContiMotion, mnogi su mi za nju govorili kao da je losa jer je to "ulaz" u sport-turing gume, ali ona mene sluzi savrseno a nije da vozim kao baba... Ama bas nikakve mane joj ne mogu naci, tako da se pitam da li nas ponekad marketing tjera da kupujemo skuplje i "bolje".
Prednju sam uzeo bt016 i za sad takodje super sluzi.

Ono sto moram primijetiti je da sve sirine guma nijesu iste iako bi po oznakama trebalo da bude. Npr zadnja bt016 180 sirine je cijeli nokat sira od moje Continentalove, ista stvar je i sa prednjom gumom. Dakle mnogo utice na ciklistiku, dobro ili lose ko ce ga znati bez dobrih testova :)

E sad mozda nijesam idealan primjer za usporedbu guma, jedino sam na fz-u uspio potrositi jednu cijelu :D
Ostali motori se nijesu toliko zadrzavali u vlasnistvu.

Sto se tice Off road guma... Hm... Tu ima malo vise filozofije, uglavnom svaka guma cak i super sport moze proci makadamom, tako da sve zavisi za koji nivo prljavstine je potrebna :)
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

Space Director wrote: Jel zna neko dje se mogu nabaviti kod nas mjeraci za pritisak u gumama? Ovi po benzinskim pumpama su totalno neispravni, mislim da ih nikad niko nije bazdario od kad su kupljeni i postavljeni. Ja sam na Eko pumpi prije neki dan pumpao gume na kolima, i izmjerim svojim mjeracem pritiska, razlika je bila minimalna: 1 ipo atmosfera :)))
znam ja dje ima kod nas ;)
ice wrote:vidiš, meni je ta guma skroz ok, ali kad se zagrije dobro, i mijenjao sam ih na 5,5-6.000 km. Zato dok se ne zagrije vrat da polomiš s njom...
ima se - moze se, ne znas da cuvas :)
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Vidio sam neke mjerace u okovu , ima i u luisu i ja sam zainteresiran ali trazim da nije glomazan jer kad idemo da budalimo po gora i planina izdusim gume (po pravilu bi trebalo na oko 1 atmosferu) i u povratku kuci opet pumpanje i sve sistemom ofrlje.
A o gumama mislim sve najbolje. :D mislim da je to najbitnija stvar ukoliko se vozi brze to jes do granice i preko ;) . Za pemzionere i ne tako bitna stvar koliko je stvar prica i prestiza. Pa sad il si nindza il si mindza
Last edited by NikGold on 09 Mar 2011 21:40, edited 1 time in total.
+1389+
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Ja imam taj mjerač iz louisa i radi dobro,a pošto smo napravili neke zevzek kad smo naručivali izgleda da ću imati još koji :D
Ove u Okovu nisam gledao.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Bosko
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Bosko »

.
Last edited by Bosko on 27 Sep 2012 11:19, edited 1 time in total.
Post Reply