Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabavka

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Post Reply
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabavka

Post by Space Director »

Dakle, evo tematike zbog koje ne spavam nocima :)
Budim se po noci, sav u znoju, skacem iz kreveta jer me progoni onaj Bibendum, Michelin Man.
Image
Ili on, ili trcim niz planinu, a neko je zamnom prosuo 5 slepera guma za bagere, koje se kotrljaju prema meni, a meni noge sve teze, i teze, i teze... :D

Salim se naravno, situacija nije tako alarmantna, san mi je dobar, ali je tema definitivno nesto zbog chega lomim glavu, na cemu cu voziti ove godine. Zato sam se malo informisao, pa sam odlucio da podijelim to sa vama, neka saznanja, a naravno da malo raspravimo, sta, dje, kako.

Jedna od mojih dilema je i koje gume da stavim, a velika vecina ljudi najcesce kupi ono sto ima prvo padne pod ruke, pa posle bude: Ne valja Pirelli, brzo se trosi, ne valja Michelin, ne drzi dobro, los je Metzeler, ne drzi po kisi, i sl. Stvar je u tome sto svaki proizvodjac za odredjenu dimenziju nudi vise tipova guma, a oni se mogu dijeliti na sport-touring, sport, hypersport, race. Ovdje pricam o dimenzijama guma 120/180-190, za felnu 17. Gume za enduro motore se dijele opet na neke svoje kategorije: samo onroad, samo offroad, kombinovane on/off road, recimo 30% makadam, 70% asfalt, itd.
Ja sam se interesovao za gume sa svoj motor (120/70/17prednja, 180/55/17 zadnja) pa o tim dimenzijama imam i najvise informacija.
Nikad nisam vodio previse racuna o tome, ali tek sad, nakon sto sam se dobro informisao, saznao sam da je od krucijalne vaznosti kako koje gume treba pumpati, kako ih treba grijati, kako ih voziti i sta ocekivati od njih. Kako se koja guma vozi, ponasa i grije, sem od pritiska, zavisi i od profila gume, smjese i same karkase (noseci sloj gume, da kazem osnova, a ponajvise od oblika i profila gume.
Da, da, sve gume djeluju isto, ali su daleko od toga, cak i vizuelno. Koliko su razlicite govori i podatak o temperaturi grijanja guma:
- sport-touring, sport - od 55 do 65 stepeni
- hypersport gume - od 65 do 75 stepeni
- race gume na stazi, trebaju minimalno oko 80 stepeni, a u voznji u puno pogonu preko 100 stepeni.

Temperatura je izuzetno bitna da bi guma drzala, a da bi se guma pravilno grijala, mora biti pravilno napumpana. Slabije napumpana guma se jako brzo grije, a kad se duze vozi, pregrije se i prebrzo trosi, a cesto i deformise. Prepumpana guma se lose grije i ne drzi kako bi trebala.
Napomena: Manometri na pumpama koje koristimo, uglavnom su, tj. u 90% slučajeva nisu tacni! I sta mi nindze onda da radimo?! :D

Par osnovnih karakterstika guma:
Sport-touring gume su namijenjene putnicima i onima koji od gume ocekuju veliku kilometrazu. Kako je tehnologija napredovala, sport-touring segment je danas iznad guma koje su prije 10tak godina slovile za sport gume. Tome se treba zahvaliti tehnologiji, novim smjesama, materijalima. Ove gume su najcesce jako dobre na suvom, jako ili prilicno dobre po mokrom, lako se griju i duze traju. U zabludi su oni koji misle da se ove gume ne mogu voziti jako brzo, obarati od ivice do ivice, i vozeci na njima strugati fuzresterima po asfaltu. Traju od 12.000 do cak 20.000km koliko su pojedinci prijavili.

Sport gume je korak iznad sport-touring guma u pogledu voznosti, gripa i sportske voznje. Izuzetno su dobre na suvom, ali prilicno losije na mokrom, a trajnost je korak nazad u odnosu na sport-touring, 5-6 do 10-11000km. Teze se griju od sport touring guma.
Hypersport je podkategorija kategorije Sport, opet korak naprijed u odnosu na sport u sportskim karakteristima, a korak nazad u trajnosti i losim vremenskim uslovima.
Jos bolje drze po suvom, jos krace traju, a po kisi treba voziti oprezno i truditi se da to bude put od tacke A do tacke B, jer ovo nije tip gume za lose vremenske uslove. Postizanje radne temperature gume je obvazno prije nekog agresivnijeg angazmana.

Racing street je tip guma koji namijenjen za cestu i povremene izlete na stazu, mada mi je ovo jako diskutabilno, zasto bi to covjek stavljao, kad traju izuzetno kratko, a prva staza blizu nama je Grobnik, koji jede gume, na njemu cak i namjenski trkacki slickovi traju dok si rekao keks, jer je podloga jako gruba. Ove gume nisam ni uzimao u neko duze razmatranje, kao ni trkacke slikove, jer me ne zanimaju.

Race gume su gume samo za stazu, koje me kao sto rekoh ne zanimaju.

Evo kako su proizvodjaci za ovu godinu podijelili svoju ponudu guma:

1. Sport - Touring

Michelin
Pilot Road 2 - stari model
Pilot Road 3 - novi model za 2011
Bridgestone
BT-020/021 stari modeli dostupni isključivo u posebnim specifikacijama za pojedine motore
BT-023 - novi model predstavljen 2010
Continental
Conti RoadAttack 2
Dunlop
Roadsmart
Pirelli
Diablo Strada - stari model
Angel ST - novi model 2010
Metzeler
Roadtec Z6 - stari model
Roadtec Z8 Interact - novi model 2010

2. Sport
Michelin
Pilot Power mono guma
Pilot Power 2CT dvokomponenta guma
Bridgestone
BT-016
Continental
ContiSportAttack
Dunlop
Qulaifier stari model
Qualifier II novi model 2010
Pirelli
Diablo Rosso stari model
Diablo Rosso II novi model 2011
Metzeler
Sportec M3 stari model
Sportec M5 novi model 2010

Hypersport
Michelin
Power Pure
Dunlop
Sportsmart
Bridgestone
BT-016 Pro novi model 2011
Pirelli
Diablo Rosso Corsa

Toliko za uvod, nastavljamo dalje o cijenama u sledecoj epizodi :) ;)
I kad stojim tesko me pratiti...
Lavlje-Srce
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Re: Generalni topic o gumama - karakteristike, cijena, nabav

Post by Lavlje-Srce »

Brate vidio si uzivo Metzeler Interact M5 sto sam ja stavio.
Mogu ti samo jedno rec, nikad vise ni jedne druge osim ovih necu stavit!
Odrat se ne mogu, bas se vidi da su ih radili da sto duze traju, lijepe za asfalt to je bruka i na mokro uopste nisu lose! ;)
http://www.youtube.com/watch?v=___tLrTu ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false;
Nik15
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamahu XT660X

Post by Nik15 »

odlican tekst :) :clap:
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

N-i-k-O wrote:Brate vidio si uzivo Metzeler Interact M5 sto sam ja stavio.
Odrat se ne mogu, bas se vidi da su ih radili da sto duze traju, lijepe za asfalt to je bruka i na mokro uopste nisu lose! ;)

Nisam gledao tvoje gume, pricali smo telefonom o njima :) a Iskustva su najbolja stvar.
Ono sto teorijski ja znam o Metzeleru, izgleda da se u praksi poklapa sa ovime sto ti govoris, a to je sledece:

Metzeler i Pireli su dvije firme, sa zajednickim vlasnikom. Moze se cuti dosta glasina da je to ista firma, iste smjese, iste gume. To nije tacno, filozofije se razlikuju.
- Pireli je firma koja proizvodi vise sportski orjentisanje gume, dakle, one koje su bolje na suvom, krace traju, losije su na mokrom. Dakle, Italijanski smek :)
- Metzeler je njemacka firma i gume koje proizvodi su u radjene u tom duhu, konzervativnije po sportskom pitanju (daleko od toga da su lose po suvom, jako dobre, ali karkasa je drugacija, guma je teza na prebacivanju i kratkim S krivinama), ali zato trajnije i bolje na mokrom. Drugim rijecima, "pravi Njemac" :)
Lavlje-Srce
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Lavlje-Srce »

Space Director wrote:
N-i-k-O wrote:Brate vidio si uzivo Metzeler Interact M5 sto sam ja stavio.

Nisam gledao tvoje gume, pricali smo telefonom o njima :) a Iskustva su najbolja stvar.
Ono sto teorijski ja znam o Metzeleru, izgleda da se u praksi poklapa sa ovime sto ti govoris, a to je sledece:

Metzeler i Pireli su dvije firme, sa zajednickim vlasnikom. Moze se cuti dosta glasina da je to ista firma, iste smjese, iste gume. To nije tacno, filozofije se razlikuju.
- Pireli je firma koja proizvodi vise sportski orjentisanje gume, dakle, one koje su bolje na suvom, krace traju, losije su na mokrom. Dakle, Italijanski smek :)
- Metzeler je njemacka firma i gume koje proizvodi su u radjene u tom duhu, konzervativnije po sportskom pitanju (daleko od toga da su lose po suvom, jako dobre, ali karkasa je drugacija, guma je teza na prebacivanju i kratkim S krivinama), ali zato trajnije i bolje na mokrom. Drugim rijecima, "pravi Njemac" :)
Ako si ti Ranko (ka sto ja mislim) onda si ih vidio na Cetinje kad smo bili zajedno
Ja, Ti i Sasa jedne prilike (septembar je bio) i bash si ostao zabezeknut kako dobro izgledaju, taman sam ih stavio bio! :)
http://www.youtube.com/watch?v=___tLrTu ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false;
Bosko
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Bosko »

.
Last edited by Bosko on 27 Sep 2012 11:18, edited 1 time in total.
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

Ja sam u svom dvoumljenju dosta vremena potrosio i na trazenje najpovoljnije gume:

Ovo su cijene koje nudi MagnusMoto, i za sad mi je to najpovoljnija opcija, a vjerujte mi da sam istrazio sve opcije:

Image
kopljas
NLB Moderator
Vozim: Honda Africa Twin RD07

Post by kopljas »

Hmmm, nesto citam ovo i sve je to super ali mi se kroz glavu provlace neka pitanja:

1. Koliko je nama kao prosecni vozacima zaista bitno na koliko se guma greje?
2. Koliko nas vozi svoje gume do ivice, pa da nam to bude zaista toliko bitno?

Ipak kad se radi test guma, one se, pretpostavljam, ispituju u granicnim uslovima koriscenja (najvise) i na osnovu tih rezultata se oderdjuje koliko bolje drzi na mokrom ili suvom. Mozda ja malo banalizujem ali me interesuje u kolikoj meri (u zavisnosti od tipa motora koji se vozi) prosecan vozac moze da napravi razliku i koliko mu je ona zaista bitna?

Naravno, ovde govorim o gumama renomiranih proizvodjaca...
jagerbd
NLB Moderator
Vozim: Speed triple 1050 - 2005
Vespa PX 200 - 1987

Post by jagerbd »

promijenio sam i michelin i metzeler i bridgestone.....
ali je ocjena drzanja upravo obratna...najbolji je BT016, pa M3, pa 2CT.
zbog nekih razloga sam nabavio komplet BT023, ali definitivno moj izbor za ubuduce je BT016Pro
takodje iz iskustva M3 je najduze trajala...skoro 9000 km, a BT ne moze preko 6000....
evo ti na pa vagaj Space :P
Speed triple 1050 2005
Vespa PX 200 1987
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

N-i-k-O wrote: Ako si ti Ranko (ka sto ja mislim) onda si ih vidio na Cetinje kad smo bili zajedno
Ja, Ti i Sasa jedne prilike (septembar je bio) i bash si ostao zabezeknut kako dobro izgledaju, taman sam ih stavio bio! :)
Bravo, sjecam se, kad je mene policija zaustavila (nepravedno i nicim izazvano, naravno :) )

Koliko si presao sa njima, imaju li jos koliko "mesa"?
Post Reply