Redko koji proizvodac u poslednje vreme otvoreno predstavlja novi adventure motor kao direktnu konkurenciju BMW-u , mada je to cesto ocigledno . Ali Triumph je otisao i korak dalje , pored toga sto otvoreno imaju R 1200 GS na nisanu , rekli su jos sto sta o nemackom konkurentu ...
Treba odati pohvalu Triumphu na direknosti , pre svega sto otvoreno postavljaju GS-a kao cilj koji su probali da predu i preteknu , dok neki drugi proizvodaci izbegavaju pomen GS , ako mogu.Cesto kritikovan kardan na BMW-u bilo je prvo na sta su nam obratili paznju , recima koje su bez okolisanja znacile ukratko : nas kardan je izdrzljiv , a BMW-jev nije .Ali cak i to je bilo umereno naspram prezentacije vece uoci voznje , kad su nam pokazali grafikon u kome tvrde da je BMW za press predstavljanja koristio motore sa drugcijim , po njima boljim performansama Original te grafike i citav ovaj tekst na engleskom mozete da nadete ovde
http://www.ashonbike...explorer-review" onclick="window.open(this.href);return false;
Vecina prisutnih novinara bila je moze se reci iznenadena takvim napadom , ali engleska kompanija je samo preuzela tvrdnje nemacke revije Motorrad , koja je uporedila dyno merenja press motora i onog za normalnu prodajuA sve to je verovatno Triumph-ova reakcija na optuzbe BMW-ovog direktora , koji je izjavio kako bi Triumph trebao da se stidi zbog kopiranja nemackog motora ( treba napomenuti da i dolazeci Triumph Trophy dobro lici na RT seriju , tako kazu - moja primedba .. ) Znaci to je sad vec otvoren rat , a kako izgleda englesko oruzje ?Sigurno nije bilo suzdrzavanja kod razvoja motora , jer je sve potpuno novo . Menedzer projekta razvoja motora rekao je da jos od 2006 , kad je razvoj poceo , nije bilo nikakve sumnje da ce motor da ima neki drugi , vec motor sa 3 cilindra . U tipicnom Triumphovom stilu , motor je mehanicki vise konzervativan nego inovativan i dramatican , ali tako je Triumph uspeo uciniti svoje motore pouzdanim , pa je tesko zaliti se protiv takvog pristupa Motor razvija 137 KS ( 101 kW ) kod 9500 obrtljaja i 121 Nm obrtnog momenta . Kad uzmete u obzir da je vrh obrtnog momenta postignut vec kod 6400 obrljaja , postajete svesni da je rec o vrlo fleksibilnom agregatu koji se oseca jak kroz citav rezim rada . Dodatno treba pomenuti da motor razvija 100 Nm obrtnog momenta vec kod 2500 obrtljaja !!
Motor ima cist dizajn , bez viska spoljasnih cevi i slicnog , a treba sigurno pomenuti i cinjenicu da su servisni intervali cak 16000 kilometara , a veliki servis na svakih 32000 km !! To je vise od GS-ovih 10000 , pa cak i vise od Ducatijevih 12000 km . Jos jedan detalj pokazuje da su kod Triumpha uzeli u obzir sve , pa su tako umesto vec povelikog alternatora od 720 W na GS-u , na kojeg se neki jos uvek zale , stavili alternator od 950 W , pa tako nebi trebalo da bude dodatka kojeg necete moci prikljuciti . A da ne opterete motor sa tolikim alternatorm kad za tim nema potrebe , proizvodnja energije je samo tolika koliko je potraznja , pa nema ni nepotrebnog zagrevanja . Pored toga na alternatoru se nalazi i -decoupler- , pa ako motor smanji obrtljaje naglo , alternator ne treba da prati to okretanje , vec se lagano zaustavlja . Elektronika je prvi ride-by-wire sistem na bilo kom Triumphu , pa je to omogucilo da postave Cruise kontrolu i sistem protiv proklizavanja u standardnu opremu . Sistem protiv proklizavanja nije toliko napredan ko na nekim sportskim motorima , ali ima dva stepena podesavanja , a moze i da se izkljuci Kontrolna tabla lici na onu sa Tigera 800 , ali ima dodat meni za podesavanje i izklucenje ABS sistema , kontrole proklizavanja , kao i mogucnost promene iz milja u kilometre . Takode tu se nalazi i pokazivac pritiska u gumama , ako ste to odabrali u dodatnoj opremi Sve to , plus temperatura , potrosnja goriva itd kontolise dugme kod leve rucice Ogibljenje na novom Tigeru je od firme KYB , ranije poznate kao Kayaba i ima podesavanje napred samo za preload a natrag za preload i rebound . Hod napred je 190 mm , a pozadi 194 mm
Tu su i druge sitnice koje konkurisu GS-u , a zaista nema izgovora zasto jih nema na Hondi CrossTourer i nekim drugim , Tiger ima podesavajucu visinu sedista i prednjeg vizira . Centralno nogare takode spada u standardnu opremu . Treba pomenuti i brzo podesavanje svetla , bateriju od cak 18 Ah
Zvuk motora je karateristicno Triumph , mada iznenaduje nota agresivnosti . Brzo cete osetiti sav taj obrtni moment , motor lako i ubedljivo povlaci , i moze slobodno da se duze vreme vozi u visim brzinama , bez potrebe za saltovanjem . Rucica gasa je mozda malo preosetljiva , pogotovo bi to moglo da se pokaze off-road
Ali se to ne oseca toliko na asfaltu , mozda jedino izstupa jer je sve ostalo u vezi motora izuzetno dobro i mada na papiru ima manje obrtnog momenta od Honde CrossTourer , to se ne oseti toliko , jer je Triumph nesto laksi , ali je Triumph osetno jaci od BMW-a
Sasija je verovatno najbolja u klasi . Triumph je tezi od BMW-a , ali je laksi od Tenere i jos teze Honde , a ponasanje u krivinama je izuzetno neutralno . Uporedivsi Triumpha sa Hondinoj umerenoj naklonosti ljuljanju i sa BMW-jevoj cvrstini prednjeg kraja , engleski motor je jednostavno udoban . Jedino sto moze da pokvari celokupni osecaj je poprilicno poniranje napred kod kocenja , pogotovu za nekog ko silazi sa BMW-a sa njegovim takoreci ne-ponirucim prednjim vesanjem Kod vece brzine mozete da osetite laganu borbu izmedu kardana i zadnjeg amortizera , ali manje nego kod ostale konkurencije sa kardanom
Sto se tice komforta , nece biti razocaranih , negde izmedu losije Honde CrossTourer i boljeg Kawasakija Versys . Prednji vizir je verovatno bolji od BMW-ovog i sigurno ce biti hvaljenja kod buducih vlasnika ovog motora .
Sto se potrosnje tice , motor je posle citav dana grube voznje pokazivao prosek 7.2 litra na 100 km , sto je malo bolje nego kod CrossTourera i u svakodnevnoj voznji mozete da ocekujete domet od oko 300 do 320 km sa punim rezervoarom Sigurno moze da se kaze da je Triumph dobro odradio posao i pokaza mnogim kako treba da se dizajnira motor od pocetka do kraja
Dali ce da okrzne nemacki oklop ? Verovatno nece da se prodaje bolje od GS-a , koji je i suvise odomacen posle svih ovih godina . Ali ce sigurno oduzeti mnoge kupce nemcima .
Za sad Triumph je malo jeftiniji od GS-a slicnih specifikacija , ali je pored toga takoreci u svemu i malo bolji
Tehnicki podatci Specifications
Model tested: 2012 Triumph Tiger Explorer
UK price: £11,149 (higher spec launch model: £11,999)
Available now
Engine: three cylinder, liquid cooled, dohc 12v, 1215cc
Power: 135bhp (137PS, 101kW) @ 9,500rpm
Torque: 89lb.ft (10.6kgm, 121Nm) @ 6,400rpm
Economy: 43mpg (15.2km/l, 6.6l/100km, 36mpg US) (est)
Tank/Range: 4.4 gallons (20 litres, 5.3 US gallons) / 190 miles (300km)
Transmission: Six gears, wet multi-plate clutch, shaft final drive
Chassis: tubular steel
Seat height: 33.0in-33.8in (840mm-860mm)
Wheelbase: 60.2in (1530mm)
Rake/trail: 23.9° / 4.15 in (105.5mm)
Weight: 571lb (259kg) wet
Triumph Tiger 1200cc
- wulfy
- NLB Moderator
- Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada
Re: Triumph Tiger 1200cc
Ops ... GS je ipak neprikosnoven, više od trideset godina radi svoju karijeru, no, da bi ga poredili sa ovom prinovom u klasi treba ipak sačekati još malo do pojave novog modela .
Slažem se da je ovo najozbiljniji napad na presto koji drži dobro poznati bavarac ...
Slažem se da je ovo najozbiljniji napad na presto koji drži dobro poznati bavarac ...
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
- bu2rider
- Test vozač kaskader

- Vozim: 990 SMT :)
- jagerbd
- NLB Moderator
- Vozim: Speed triple 1050 - 2005
Vespa PX 200 - 1987
kako se fino vozi kroz krivinebu2rider wrote:http://www.youtube.com/watch?v=kRBctHef ... ature=plcp
Speed triple 1050 2005
Vespa PX 200 1987
Vespa PX 200 1987
- sLowRider
- Test vozač kaskader

- Vozim: GO!!!!!!!
-
bokibd
- Test vozač kaskader

- Vozim: versys 1000
Ovaj motor je mnogo dobar. Barem iz ovoga sto sam do sada vidio i procitao. Ljepsi, brzi,udobniji od GS-a... Na slikama izgleda inpozantno, kao neki kransformers!
Mislim da se u BMW-u sada dobro ceskaju po glavi. Koliko me razocarala honda crossturer toliko me odusevio ovaj triumph.
Mislim da se u BMW-u sada dobro ceskaju po glavi. Koliko me razocarala honda crossturer toliko me odusevio ovaj triumph.
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
- bu2rider
- Test vozač kaskader

- Vozim: 990 SMT :)
da. bas tako....imaju oni jos dosta da rade da bi postigli da se vozi kao KTM po krivinamajagerbd wrote:kako se fino vozi kroz krivinebu2rider wrote:http://www.youtube.com/watch?v=kRBctHef ... ature=plcp...kao pravi triumph
- OgArD
- Grijač guma

- Vozim: Suzuki DL650 V-Strom
Nece lako da pobjedi BMW-a ali je na dobrom putu. Barem se meni po ovome sto mogu da vidim i procitam za sad vise svidja. Cekacemo BMW-ov odgovor kao sto wulfy vec rekao.
- sparco
- Test vozač kaskader

- Vozim: dpv ;)
sve i da je bolji po bilo cemu metrosexualna populacija koja vecinom vozi bimmu, ce i dalje kupovati bedz , znak, marku , ime jbg to je ono sto se u tom svijetu cijenu najvise 
risk,is what makes life worth living.
- sLowRider
- Test vozač kaskader

- Vozim: GO!!!!!!!
Da, vjerovatno zbog toga sto uz bedz, znak ti metroseksualci kupe i krsteni volan, centralni stender, kvalitetan motor, i sve to kao standardnu opremu.. Cini mi se da je tako, eto ja ne poznajem te metroseksualce, al ajd, vidim da ta praksa traje decenijama, pa rekoh da podsjetim... 
Hold your horses, man
Freeride
Freeride