i moje radno mjesto

a izvani izgleda ovako

a galebovi nas vide ovako

Ma sto god neki mislili, nije bas lijepo, zna biti grugih trenutaka ali okeani znaju i da iznenade sa necim lijepim, pa da podstaknu misli na kucu i one koje vas tamo cekaju. Ovoga puta iznenadio je Indijski okean, sa prelijepim prizorom

Ono ruzno cemo ovaj put preskociti. wink
Barkice na kojima sam dosad bio su nesto krace od 300 metara, nekih 298, ako nisam zaboravio. Ovaj prvi (vidi sliku prije) ima 75 000 ks dok ovaj drugi (vidi sliku poslije) ima 87 000 ks. Ljute masine. Prvi nosi 4800 TEU sto dodje da u jednom cugu prevozi 2400 sleperskih prikolica. Drugi je nesto veci, odnosno siri, sto mu daje nosivost od 6800 TEU iliti 3400 slepera. Iako veliki i bogme teski, cca 76000 tona, mogu povuci do nekih 27 cvorova, sto dodje oko 50 km/h sto je na more i te kako brzo.

I pored svih gore navedenih podataka ne mozemo se nazvati najvecim, tu titulu zasada nosi ljuta masina na donjoj slici

Dugacak je 398 metara, nosi 12 000 TEU ili 6000 slepera. Grad na moru, ali smile sporiji od nas, nece preku 25 cvorova. Hehe.
Dostinja nas misli kako je more siroko i ima tu dovoljno mjesta, sto i jeste tacno dok se ne dogodi nesto slicno sljedecem: wink

Istini na volju, posao i nije neki da bi ga covjek zelio, ali i pored svega vas zna odvesti na neka lijepa i udaljena mjesta, znam, moze se tamo i na dva tocka, ali zasad sam iso morem wink
Prilaz Hong Kong-u

U posjeti jednom od najljepsih gradova svijeta. Singapore...

Grad iz snova, samo velike vrucine, inace sve veoma jeftino, cak do 4 puta jeftinije nego kod nas. Opremljenost radnji izvanredna, ljudi prijatni i voljni pomoci. Sve u svemu svjetska metropola, u ama bas svakom smislu te rijeci. Osim...... Jedna zanimljivost. Negdje par dana prije nego smo dosli u S'pore jednog holandjanina su objesili na trgu. Zasto? Pokusao je da unese neznam sad koliku kolicinu druge u grad. Svaki sledeci ce, ako nista, barem razmisliti. Isto tako bilo kakve hazardne igre, kockanje i Kazina su strogo zabranjena zakonom. wink
Ako se ovo moze nazvati losim stvarima, sve se veoma brzo zaborave samim ulaskom u grad.
Da ne davim, mozda se pitate kakve sve on instrumente ima gore, jedan od njih je i njegovo visocanstvo ECDIS (Electrinic Chart Display Information Sistem). Super stvar!

Ima tu jos lijepih dozivljaja, kao
prolaz kroz Suecki kanal

Dolazak u Charleston, USA East coast

i jos mnogo toga...........
Mada, na kraju, sve se svodi na dolazak kuci kod svoje (zasada) 3 ljubavi

Znam, potpuno sam pogrijesio temu, al eto, doslo mi da se malo podrobnije predstavim.
Mozda ce nekoga ovako nesto zainteresovati!
Da se mi, ipak jos dugo srecemo, kako ovdje tako i na asvaltu.
Ugodnu i sigurnu voznju zeli vam Vinko!