Kociona moc Motor Vs. Auto

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
Post Reply
djodja
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: BMW R1200GS 13

Kociona moc Motor Vs. Auto

Post by djodja »

Evo jedne vrlo interesantne teme koja mi je pala na pamet. Malo sam proskitao po netu i vidio da ovo pitanje dize malo vecu prasinu. Po sve interesantno iz vise razloga i podjednako bitno da se prodiskutuje iz razloga sto se skoro svako da ne kazem svako od nas nasao u situaciju u kojoj je morao agresivno da koci, pritom imajuci vozilo ispred ili iza sebe koje je pokusavalo da uradi isto. Namjerno nisam nista precizirao nebi li isplovilo sto vise misljenja i sto vise mogucih situacija u nadi da cemo svi mozda i po nesto nauciti od ovog topic-a :)

Admini, u koliko je slucajno ovo vec pomenuta tema slobodno brisite ovu.
Stewie Griffin (to one of the prostitutes at Cleveland's house):
So, is there any tread left on the tires? Or at this point would it be like throwing a hot dog down a hallway?
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Re: Kociona moc Motor Vs. Auto

Post by Space Director »

Pa ne znam tacno na sta mislis. Generalno, voznja kola i motora nemaju dodirnih tacaka po pitanju reakcije u kriznoj situaciji. Kad dodje stani-pani, na kolima mi je instiktivna reakcija mi je da ga iz bilo koje brzine ćušnem u drugu i onda kocim dozirano do granice dok ne pocne da se pali ABS. Njega cuvam za kraj (ah koja simbolika, za KRAJ :D) ili ako ne stignem da saltam, onda kocim do kraja a ABS mi srecom dopusta da manevrisem u stranu. Na autu imam diskove i naprijed i pozadi, pa mi je to sad postao standard ispod koga ne bih isao kad budem trgovao novi auto, jer me zaista spasilo u par navrata. I hvala pokojnoj lameli koja nastrada jedne prilike kad sam na nekih ~180km/h saltao u trecu brzinu, jer je bila dosla "voda do poda" :))

Kod motora je to mnogo drugacije, tu me spavasa dosta veliko iskustvo koje imam jer sam na poslu stalno u autu, pa jednostavno sebi ne dozvoljavam da dodjem u situaciju da blokiraju tockovi da se hvatam sa zadnjim ili ne daj boze prednjim krajem motora. Buduci da mi motor koji sam vozio nije imao anti-hoping, ali je imao jako kratke brzine, jaaako obazrivo saltao u nizu da mi ne blokira zadnji tocak, ali mi je to bilo dovoljno, kocnice maltene nisam koristio, jer kocim agregatom u nekoj normalnoj voznji. Maltene se ne sjecam neke krizne situacije da je bilo "drz gace drz levor" na kocenju, jer ne dopustam to sebi, ali kad je potreba bila: prvo zadnjom tek toliko da klijesta "uhvate" i ne potone previse prednji kraj kad zabodem prednju do kraja, a nedje u svemu tome instiktivno saltam u nizu i obazrivo pustam, da ne blokira zadnji.

Motor pri kocenju gubi na upravljivosti, samo ide ravno, tako da bolje se potruditi da ne dodjes u tu situaciju, ako vec mozes. Mozda je to papucarski stav i ja kazem da vozim kao penzioner, ali...draze mi je tako.
I kad stojim tesko me pratiti...
djodja
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: BMW R1200GS 13

Post by djodja »

Ti se vise obazires na mjere predostroznosti, docim naveo si takodje par bitnih detalja, da van pravoliniskog kretanja kocenje na motoru je dosta oslabljeno uled nekig zakona fizike koje odradjuju svoje poslove u tim momentima. Ja sam vise mislio na momenat u kome je kasno za predostroznost, do or die tipa. Ili recimo neki mozda uporedni test, gdje se paralelno krecu motor i auto i istovremeno pocnu agresivno da koce, ko bi se u tom slucaju i naravno zasto ranije zaustavio. Recimo ja sam nabasao na neke odgovore da masa vozila sama sebe iskljucuje iz razloga sto za manju masu treba manja kociona sila da se manifestuje na kocionom sistemu, ali ujedno manje je trenje izmedju gume i povrsine, i obratno gdje kada je masa veca potrebna je veca kociona sila da se manifestuje na diskovima, ali zato je s toga veca dodirna povrsina, te iz toga je zakljuceno ovo sa pocetka gdje je masa nebitan faktor pa se po toj logici islo da motor je dominantniji jer ima vece i kvalitetnije kocnice nego auto. Ovo je samo grubo prepricano jedno od misljenja jednog kolege sa R1 foruma. Za vise informacija mozete pogledati sto oni misle o ovome http://www.r1-forum.com/forums/showthread.php?t=44201" onclick="window.open(this.href);return false;.
Stewie Griffin (to one of the prostitutes at Cleveland's house):
So, is there any tread left on the tires? Or at this point would it be like throwing a hot dog down a hallway?
[`_`]
Grijač guma
Grijač guma

Post by [`_`] »

zna li neko konkretne informacije koliko je zaustavni put autu pri brzini od 100km/h i koliko je motoru zaustavni put pri istoj brzini
Izdajem kucu na Zabljaku 068 618 108
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Danas, ako automobil sa 100 km/h do 0 ima zaustavni put duži od 40 m smatra se da slabo koči. Najbolje kočnice među automobilima ima Porsche carera GT (keramičke) i zaustavni put je oko 32 m (ne da mi se kopat sada za tačan podatak).

Automobili su dosta teži od motocikla, ali dodirna površina (šire gume, i veći broj istih) je dosta veća, takođe, snaga kočnica je dosta veća. Kod motocikla imamo dosta manju težinu, ali dosta manju dodirnu površinu (profil gume u obliku slova ,,U'', kao i svega dva točka)

Ako se motocikl zaustavi u razmaku manjem od 50 m onda možemo da govorimo o dobrim kočnicama. Inače, ugradnjom ABS-a snaga kočnica na motociklima se može povećati (jer blokadom prednjeg točka pad je neminovan) pa i kočnice najnovije generacije imaju boje zaustavne puteve. Pojedini motocikli sa ugrađenim ABS-om imaju zaustavne puteve ispod 40 metara.

Napomena: ovi podaci se odnose na suvi kolovoz sa dobrim gripom.

Dakle, čisto sa tehničkog aspekta automobil bolje koči.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Post Reply