Ovim putem zelim da se zahvalim na nesebicnoj podrrsci i pomoci dragim drugarima , kolegama , prijateljima---
Groznom , Wrongu , Fetu , ZoranuM , Jegerru , Madzi , KumuZmiju , Pantu , Imenjaku , mojoj porodici , kreditnom odboru banke , lijepom vremenu , odlicnom vinu i mjesanom mesu ,svom kucnom ljubimcu labradoru retriveru koji se zove Roma , osoblju restorana Radovche , drugu organu koji mi je napisao nalogg za naplatu mandattne kazne u iznosu od 30 eura.....i tako dalje i tako blize....
Jednom rijecju hvala svima
Mislim , sta reci....
(Copy-Paste sa jednoga sajta)
Honda XL1000V Varadero
Autor kiro
Monday, 09 June 2008
Od svih putnih enduro motocikala Hondini modeli možda najviše zaslušuju taj epitet putni. Sa svojim aluminijumskim točkovima, velikim dimenzijama i ogromnim rezervoarom zapremine 25 litara Varadero se teško može zamisliti u nekoj prašnjavoj off-road avanturi... Drum je njegova kuća.
Prva Honda XL1000V u narodu poznatija kao Varadero svetu je predstavljena 1999 godine. Koncipirana je tako da svojom snagom, voznim karakteristikama, položajem vozača i udobnošću bude prava drumska krstarica koja vlasnika neće zamoriti ni posle stotina kilometara provedenih „u sedlu“. Što se tiče dizajna, prednjom stranom motocikla dominiraju veliki vetrobran koji bez sumnje pruža odličnu zaštitu od vetra i ogroman rezervoar kakav i dolikuje jednom maratoncu medju motociklima. Na rezervoar se naslanjaju lepo dizajnirane bočne plastike ispod kojih se diskretno nazire motor. Sa zadnje strane prvo upadaju u oči dva velika topa postavljena ispod repa, zbog kojih nažalost nije bilo moguće ostaviti prtljažni prostor ispod sedišta. Instrument tabla se sastoji od analognog obrtometra i brzinomera, i preglednog LCD displeja na kom je prikazano vreme, temperatura motora, ukupna i relativna kilometraža... Mali okrugli retrovizori mogu delovati neupotrebljivo, ali daju jasnu sliku svega što se dešava iza i nimalo ne vibriraju.
Prilikom izbora agregata za Varadera Hondini stručnjaci nisu mnogo razmišljali. Agregat iz VTR1000 Firestorm je delovao kao savršeno rešenje. Naravno, morao je biti prilagodjen upotrebi na motoru kakav je Varadero, pa je jedan deo krajnje snage žrtvovan zarad većeg obrtnog momenta, a i menjač, takodje „ukraden“ iz VTR-a uskraćen je za jedan stepen prenosa. Hladnjaci montirani sa strane radi smanjenja medjuosovinskog rastojanja zaslužni su za još veću širinu prednjeg dela motora. Širok prednji kraj i veliki rezervoar iz vozačeve perspektive izgledaju veoma moćno i ulivaju osećaj sigurnosti. Nižim vozačima će taj osećaj sigurno nedostajati kad shvate da je sedište od zemlje udaljeno 845mm. Istina za ovakav motor to i nije neka velika cifra, a kada se uzme u obzir i nisko težište dolazimo do zaključka da je u pitanju stabilan motocikl sa kojim ce se većina motorista lako izboriti. Varadero postaje nezgodan samo kada se otrgne kontroli i krene da pada, i tada gotovo da mu nema spasa pošto je veoma teško uspraviti 225kg i još 25litara benzina koliko staje u rezervoar. Od premijere do danas predstavljeno je pet generacija Varadera:
1999 – Kao što smo već rekli, u prvi XL1000V ugradjen je agregat iz nešto starijeg modela VTR1000 Firestorm. U pitanju je vodeno hladjen V-tvin pod uglom od 90° sa 4 ventila po cilindru pokretana od strane dve bregaste osovine. Kako je Firestorm potpuno drugačiji motocikl od Varadera, motor je morao biti izmenjen i „pripitomljen“. To je učinjeno ugradjnjom manjih karburatora, pa su umesto dva 48 milimetarska ugradjena dva Keihin flat-side karburatora promera 42mm (flat side tehnologija je takodje zadužena za ugladjeniji rad motora i linearniji razvoj snage). Rezultat je 94ks na 8000 obrtaja/min, tj 99Nm na 6000 obrtaja u minutu što je 10ks manje snage i samo 1 Nm obrtnog momenta od VTR-a, ali je značajno da se i maksimalna snaga i moment dostižu 1000 obrtaja/min ranije. Prednja viljuška je prečnika 43mm hoda 115mm, a zadnja je vezana direktno na agregat (agregat je opterećeni element) i ima hod od 145mm. Za zaustavljanje su zaduženi dupli disk prečnika 296mm na prednjem i jedan disk od 256mm na zadnjem točku. Već smo pomenuli da je Varadero opremljen CBS sistemom što znači da svaki disk hvataju troklipna klješta. Pri pritisku na ručicu prednje kočnice aktiviraju se po dva klipa na prednjim diskovima i jedan na zadnjem. Ista je i procedura kada je u pitanju zadnja kočnica. CBS je naišao na odobravanje kod većine motociklista. Ne odgovara uglavnom onim iskusnijim koji vole da imaju potpunu kontrolu nad motociklom. Kako i dolikuje jednom motociklu ove namene, XL1000V „stoji“ na aluminijumskim trokrakim točkovima od 19 inča (napred) odnosno 17 inča (pozadi) obuvenim u tubeless gume dimenzija 110/80 i 150/70. Prosečna potrošnja mu se kreće oko 6 litara, ali po nekim tvrdnjama uz žestoku vožnju hoće da popije i preko 10l. Uprkos velikom rezervoaru, tolika potrošnja nije baš najpoželjnija kod putnog motocikla, ali ovakav motocikl nije ni namenjen takvoj vožnji.
Osim novih boja model iz 2001 nije imao gotovo nikakve promene u odnosu na prethodni. Od 2003 godine, karburatori na Varaderu zamenjeni su PGM-FI sistemom direktnog ubrizgavanja, a dobio je i šestu brzinu. Pored toga je i vizuelno osvežen, dobio je nove bočne plastike i moderniju prednju svetlosnu grupu.
Model koji je predstavljen 2004 nov je samo po tome što je pored CBS-a dobio i ABS. Ni generacija 2007 nije značajno promenjena, sve inovacije se svode na novi dizajn oklopa i fara, drugačiju instrument tablu i novo sedište. Takodje tu je i katalizator zahvaljujući kom novi Varadero ispunjava stroge Euro3 norme.
Lako je primetiti da se XL1000V Varadero za 8 godina koliko se proizvodi veoma malo promenio. Jasno je da je to motocikl koji odlično služi onome čemu je namenjen i da je prvi model odlično odradjen pa nije bilo potrebe za drastičnim promenama u dizajnu ili mehanici motocikla.
Za kraj, user review koji je specijalno za BJB magazin napisao Sasa Umag:
Što se tiče udobnosti i položaja vozača, motor je savršen. U odnosu na GS, Strom i ostale u toj klasi ima najudobnije, najšire i najduže sjedalo. Bez problema se mogu voziti i troje na motoru. A svako tko je sjeo kao suvozač, bio je oduševljen. Što se tiče upravljivosti, rodjen je za kratke zavoje tako da mu ne mogu konkurirati ni sportski motori. Na dugim zavojima u koje se ulazi sa brzinom većom od 170 km/h počinje mi se tresti zadnji rep, ali taj motor nije za to ni napravljen. Putna brzina...pa nema je, idealan za zavoje i brzu vožnju, ali i za autoput. Na autoputu se vozim 160 km/h i to mi najviše odgovara. Kočnice su puno bolje u odnosu na Stroma. Varadero ima sistem kočenja koji se zove "dual sistem brake" što znači kada kočiš prednjom kočnicom koči samo prednji kotač, a kada kočiš zadnjom kočnicom koči i zadnji i prednji kotač (ne samo zadnji) što je jako dobro jer u zavoju možeš stisnuti zadnju kočnicu da malo izravnaš motor, a da ne prokliže prednji kotač. Kočnice su odlične i jake. Taj sistem kočnica ide u standardnu opremu, a može se dodatno platiti da se dobije ABS. Kada je u pitanju potrošnja, na brzini od 100 km/h troši 6l, na brzini od 140 km/h troši 7l, a preko toga ovisi... i do 10l. Do sada moj Varadero ima 50 000 km, još se ništa nije pokvarilo. Čak mu jos nisam štelao ni ventile jer sam bio tri puta kod majstora da mi ih naštela i kaže da nema šta dirati. U ovih 50 000 km su mi izgorile dvije lampice od kratkog svjetla, jedna od zadnje pozicije i jednom sam punio akumulator. Prije par dana mi je procurio jedan semering na vilici tako da je to jedino što je promjenjeno. Jedino što bih na njemu mijenjao je da mu stavim malo širi volan jer bi bio puno bolji za makadam, ali za tu namjenu ga nisam ni kupio i fali mu malo krajnje brzine odnosno nekoliko konja.