Promena kocionog ulja malo uputstvo kako

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
mali caca
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW S1000RR 2011 trkaci motor
Ducati 748 1997 trkaci motor

Promena kocionog ulja malo uputstvo kako

Post by mali caca »

U zadnje vreme kad god se spomenu kocnice i menjanje kocnica.Vlasnici motorcikala me pitaju kako da promene ulje u kocnicama ,a da pri tome postupku ne unesu vazduh u kocioni sistem.Za mnoge je to i dalje crna magija mada to malo ko hoce da prizna.
Postoje vise nacina na koji se brzo i efikasno moze ispustiti vazduh iz kocionog sistema,ali ti alati su u praksi skupi jer vecina nas ce ih koristit jednim u par godina naravno ako ne nameravate da servisirate kocnice svim u komsiluku ili otvorite samostalnu zanatsku radnju za popravke motorcikala.
Kao prvo ulje u kocionom sistemu se treba menjati svake dve godine bez obzira na predjenu kilometrazu iz jednog prostog razloga,a to je ;
-sto hemijski sastav kocionog ulja je takav da vremenom skuplja cestice vlaznosti iz vazduha i pretvara ih u vazdusne mehurice,pa se time dobiva "mekana" rucica kocnice.
U praksi kad se menjaju kocione plocice netrebe da se ispusta vazduh iz kocionog sistema kako neki majstori to preporucju,jer samim potiskivanje klipova u kocionim celjustima(kljestima)se sav vazduh u sistemu vrati u rezervar sa uljem i tako sistem ostaje 98% bez vazdusnih mehurica u kocionim crevima.

A sada da predjemo na to kako se ispusta vazduh is kocionog sistema.Veoma jesnostavno i bez ikakave muke moze da se resi ovaj problem svega jednim kljucem,parcem prozirnog creba i jednim bocicom ili posudom za hvatanje ulja koje ce da izlazi iz kocionog sistema.Pre samog pocetka rada bilo bi veoma pozeljno da se stave neke stare ali ciste krpe preko rezervara goriva da ulje slucajno nebi kanulo i ostetilo farbu.

Staro ulje iz rezervara ispraznite injekcion ili pazljivo nekom cistom krpom.Pa zatim sipajte novo i na kocinim kljestima na sisici za ispustanje vazduha stavitre
prozirno crevce u mali bocicu i napumpaje par puta rucicu kocnice,a zatim je stisnite i odvrnite siscu.Ponovite ovo vise puta ili sve dok kroz crevo ne pocme da ide cisto ulje.Ali pazite da rezervar za kociono ulje ne ostane prazan pa da ne "povuce" vazduh.Ako u sistemu imate vazduha ili ste menjali kociona creva moracete sa malo vise strpljenja da uradite sledece;
-sklopite sve kako treba da bude i sipajte novo ulje u kocioni rezervar.Nezaboravite da zastite rezervar goriva od kocionog ulja.
''Napomena: ako vam je glavni kocioni cilindar u jednom komadu s rezarvarom ulja pri ovoj radnji trebate stavti poklopac na rezervar jer ce vam
ulje prskati prilikom pumpanja'

Okrenite korban u desno i pazljivo pumpajte rucicu kocnice.Videceta da vazdusni mehurici polako izlaze iz glavnog kocionog cilindra u rezervar.
Napomena: za tipove kocionih cilindara koji imaju rezarvar ulja poveza gumenim crevom bilo bi pozeljno da se crevo pritisne prstima par puta kako bi sav vazduh iz creva otisu u rezervar.Kad vise nema vazduha okrenite korman u levo i ponovite istu radnju.Ali morate da pazite da vam nivo ulja u rezevaru ni u kom trenutku ne bude ispod minimuma.Za ovo vam treba malo vise strpljenja i kod nebude vise vazduha u sistemu slobodno mozete da ispustite na sisici kocionih kljesta.Ako ni tu vise nema vazduha
skinite kociona kljesta jedno po jedni i slobodno potisnite klipove u kljesta kao da cete da menjate kocione plocice.Ali pre nego ovo uradite morate da pazite da vam ne bude previse ulja u rezervaru jer cete u naprotivnom da isprskate ceo prednji deo motora.Vratie kljesta i proverite dali su srafovi istih stegnuti za propisanu meru(vidite u vasoj servisnoj knjizi),a jacim stisajem na rucicu kocnice cete da proverite dali nova creva na srafovima i podloskam slucajno pustaju ulje.
Ako ste prosuli kociono ulje po motoru slobodno operite mlakom vodom jer voda najbolje neutralise rekciju kocionog ulja na bilo koji metal ili farbu.
Pristojan momak, al' lud u mozak
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Re: Promena kocionog ulja malo uputstvo kako

Post by jovan »

Posebno treba obratiti paznju da li su dobro postavljena kociona klijesta. Ljetos sam provozao skuter kojem su mijenjane zadnje disk plocice i kad sam ga uvozio u garazu zadnji tocak je blokirao. Majstor je zaboravio da stegne kociona klijesta, pa su sarafi ispali i klijesta su se zaglavila izmedju viljuske i felme. Motor je vozen samo nekolika kilometra i sreca je sto tocak nije blokirao u voznji. Zato uvijek provjeriti da li su sarafi kocionih klijesta pravilno zategnuti.
Ljubishnja
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM EXC 450

Post by Ljubishnja »

Odlicna prica i vrlo bitna stvar kad je u pitanju dobra kocnica mada imam jedan predlog,vec probano nekoliko puta i moze NikGold da potvrdi.Naime ozracivanje kocnice moguce je odraditi i na sledeci nacin.Prvo nabavite jedan veci spric i parce crijeva kao za preliv nafte koje nabijete na vrh sprica.Onda otvorite cep na kocionom cilindru(ako je prednja u pitanju onda naviti volan da kocioni bude u najvisociju tacku),zatim rucicu pritisnete i ostavite je tako a onda odvijete sisicu za ozracivanje i na nju nabijete drugi kraj crijeva na koji je spric.Sisicu odpustiti,i rukom je odvijati samo kad izvlacite spricom stari fluid a zatim rukom zavijete dok dospete u rezevoar jos novog fluida i iz sprica ispraznite stari.Ovu proceduru ponavljati sve dok u spric ne vidite cistu i novu tecnost.Posle ovoga, znaci uvjek dobijem kocnicu i to u sami vrh bez naknadnog klasicnog ozracivanja.Eto toliko od mene,nadam se da sam uspio da vam objasnim proceduru.Pozdrav
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Zanimljivo i poučno samo kod nas to niko ne radi misim nemijenja glicrin kao što i ne podmazuje na mazalicu svigarm jer ne treba :shock:
+1389+
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

poucno. ja sam mijenjao na oba moja dvotockasa. nikakv sam sto se majstorluka tice, ali neka logika i malo pojasnjenja slicnih ovom navodi na mijenjanje. tako da sam misljenja da bi ovo moralo postati obavezno.
Endurio
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: F650GS bmw crni, zatamnjena stakla.

Post by Endurio »

Super mali caco, baš korisna stavka.

Ja sam malo konzervativan za mijenjanje glicerina, koristim najjednostavniji mogući princip (preporučljivo svake godine kome motor prezimi vani, ili dvije najkasnije kome je garažiran):

1. Navući crijevo na sisu
2. Otvoriti poklopac rezervoara iliti master cilindra
3. Odvrnuti sisu
4. Sačekati da slobodnim padom kočiona tečnost krene i dok polako ističe, dolivati glicerin u rezervoar(tj. održavati min-max nivo) dok kroz crijevo ne izide full čisti glicerin
5. Eventualno ponoviti još jednom ko je picajzla, nategne rukom cilindar(ili razdvojiti pakne maximalno) i ponovi korake od 1 do 4.
5.' Za motore sa ABSom, posle koraka 4, ufatiti dva kruga motorom i isforsirati 3-4 puta aktivaciju ABS'a i ponoviti od korake od 1 do 4.

Vrlo je bitno kod motora koji imaju ABS, da se ne radi nikakvo naglo ispumpavanje ili izvlačenje na silu, jer ako dodatni ABS cilindar povuče zraka, moš ga bačit i izgubiti 300 eura odma.

Ovo kad kažem sisa, mislim na sisu kočionog sistema, ne na klasičnu dojku, čisto da neko ne pobrka, pa da nagrdi neku ženu. :lol:
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

Da ne bi ABS-a,ja pomislih na zenu :lol:
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Kolko sisa, svakakvija!!!
Hold your horses, man
Freeride
Endurio
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: F650GS bmw crni, zatamnjena stakla.

Post by Endurio »

E pa kako ste perverzni, pravi ste silovatelji krivina i grijači guma, hehehe
a ja sam biker wannabe
:naughty:
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Jedno mi nije jasno i volio bih da se da objasnjenje zbog cega bi ABS cilindar morao da se mijenja u slucaju da prilikom promjene kocionog ulja povuce vazduh. Zar ga nije moguce odzraciti nego mora da se da 300 eura za novi i kako je moguce odzraciti novi ABS cilindar poslije montaze?
Post Reply