Opasnost zvana motocikl

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Post Reply
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Opasnost zvana motocikl

Post by wulfy »

Već smo u jednoj temi raspravljali o tome koliko je motocikl bezbedniji naspram automobila no, to je sve ostalo u domenu teorije. Ajde u čitavu priču da unesemo brojke te da vidimo koliko je opsano voziti motocikl u Crnoj Gori. Precizne podatke imam za četri godine (2007, 2008, 2009 i 2010 god.) te ću na osnovu te četri godine izvući neki zaključak.

Tokom 2007 godine u Crnoj Gori je bilo 198.889 registrovanih vozila, od čega je 2.993 motocikala. Iz ovoga poizilazi da u saobraćaju motocikli učestvuju sa 1,51%. Ovo je zaista mali postotak motocikla u saobraćaju, no, i pored toga svake godine se bilježe smrtni slučajevi na motociklima. Te godine je poginulo 5 motociklista ili njihovih suvozača. Ako znamo podatak da je te godine u Crnoj Gori u saobraćaju ukupno poginulo 122 osobe dolazimo do zaključka da motociklisti u crnoj statistici učestvuju sa 4,1%. Čisto statistički gledano, te godine je postajala 2,7 puta veća mogućnost da se pogine na motociklu nego na nekom drugom prevoznom srestvu.

Tokom 2008 godine dolazi do povećanja ućešća motocikla u sobraćaju te oni sada saćinjavaju ukupno 1,99% vozila u saobraćaju (od 212.058 vozila 4.209 su motocikli). Interesatno, i pored povećanja broja vozila i motocikla u saobraćaju broj smrti na drumovima je manje te se crna brojka zaustavila na 112 osoba. Od tog broja 3 smrti su zabelježene vezane za motocikle, što će reći da su motociklisti u crnoj statistici učestvovali sa 2,7%. Po statistici bitno je popravljena sigurnost vožnje motocikla, no tokom 2008 godine 1,3 puta je bila veća mogućnost da se nastrada na motociklu nego na nekom drugom vozilu.

Motocikli postaju sve popularniji te tokom 2009 godine sačinjavaju čak 2,4% voznog parka (od 203.437 vozila 4.817 otpada na motocikle). Nešto manji broj vozila u saobraćaju je doprineo i tome da se crna statistika zaustavi na 100 osoba, a kako je u toj brojci bilo 4 motociklista zaključujemo da su motociklisti učestvovali sa 4%. Ipak, te godine su u saobraćaju daleko najlošije prošli biciklisti. Nemam podatak koliko ima bicikala u Crnoj Gori i sa koliko ih se učestvuje u saobraćaju, ali sam mišljenja da ih ima manje nego motocikala. No, i pored toga zabelježeno je čak 8 smrtnih slučajeva na biciklu.

Broj motocikla u sobraćaju je približan prošloj godini, te 2010 motocikli sačinjavaju 2,38% voznog parka (od 187.913 vozila motocikli čine 4.492). Izgleda da je taj nagli bum od prošle godine došao do izražaja tokom sezone 2010 kada je zabelježen i nagli porast smrtnih slučajeva na motociklima. Naime, te godine je poginulo čak 11 motociklista. Kako je ukupan broj poginulih u saobraćaju te godine bio 95 ispada da su motociklisti učestvovali sa 11,5% u crnoj statistici. Vozeći se na motociklu čak je 4,9 puta bilo vjerovatnije nastradati nego na nekom drugom prevoznom sredstvu. Šta ovo govori? Najpre, da nagli porast broja motocikla nije pratila ni adekvatna obuka. Ako zaključim da su motocikli opasni neću ništa novo reći. Trend ovako visokog procenta poginulih motociklista nastavio se i u 2011 godini (nemam trenutno precizne podatke) što će reći da je stanje na našim putevima poprilično zabrinjavajuće. Ako pogledamo crnu hroniku na našem forumu može se doći do nekog zaključka da bi se ova brojka smanjila adekvatnijom obukom (odnosno, da neiskusni vozači ne mogu odma da uzmu snažne motocikle) i upotrebom adekvatnih kaciga.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Bosko
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Re: Opasnost zvana motocikl

Post by Bosko »

Ja ne znam kome jos nije jasno da li je opasnije voziti motor ili auto...
mikeli.pg
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda Varadero 1000

Post by mikeli.pg »

Bosko wrote:Ja ne znam kome jos nije jasno da li je opasnije voziti motor ili auto...

Objasni mi taj pojam ,, opasno ,,
Yamaha... Touching your heart
Falco
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: V-Strom DL 650 K9

Post by Falco »

Izuzetno pregledno predstavljena statistika. Hvala na tome.
Slazem se da je, nazalost, jedan od glavnih razloga veoma skromna obuka u nasim autoskolama. Ako se tome doda poslovicni machoizam naseg naroda onda su ovi procenti jedini moguci rezultat. Prvo sto jedan motociklista treba da pomisli kad upali motor bi trebalo biti otprilike ovako:"... znam da bih mogao kad bi htio, ali necu ...".
Jedino sto mi mozemo je savjetovat mladje motocikliste i sopstvenim primjerom pokazivati da je sigurna voznja jedina ispravna voznja.
Pozdrav lijevom!
Lavlje-Srce
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Lavlje-Srce »

"SIGURNE" voznje nema. ;)
http://www.youtube.com/watch?v=___tLrTu ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false;
Falco
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: V-Strom DL 650 K9

Post by Falco »

Lavlje-Srce wrote:"SIGURNE" voznje nema. ;)
Tacno. Ali zelio sam reci "sigurna voznja" u smislu postovanja propisa i pobjede nad svojim egom.
Pozdrav lijevom!
Lavlje-Srce
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Lavlje-Srce »

Nema ni postovanja propisa kad si na motor. Motor vozis upravo zbog toga da se nebi vukao u kolonama kilometrima,
da te nebi preticali autobusi,da nebi cekao redove i da bi se parkirao dje god oces. Tako da su prekrsaji u toku dana koje pravimo motorom
dje god da se krecemo visestruko veci nego bilo kojim prevoznim sredstvom, htjeli mi to ili ne.
Cinjenica je da svako u svojoj glavi nosi taj prekidac ON/OFF, za davanje gasa, tako da se slazem sa tim da svi moraju da imaju u sebi
neku vrstu "samokontrole" i da bar u nekim situacijama kaze samom sebi u kacigu "e necu vala no cu sacekat pa cu ga pretec kad izadjemo iz ove krivine", ili tako nesto,
tako da samim tim koliko je moguce umanjis mogucnost "samostalno izazivanja sudbine".... ;)
Ostalo je sve sto se veli "kako ti je sudjeno", tipa da neko uleti u tebe a da te nije vidio itd itd.
http://www.youtube.com/watch?v=___tLrTu ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false;
Bosko
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Bosko »

Samo se pazite od taxi vozila ostalo je sve presmijesno... Svako preticanje u krivinu,jurcanje,dizanje na zadnji-prednji,preticanje kolone... mozes da imas srece ali taxi ne PRASTA!!!
Lavlje-Srce
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Lavlje-Srce »

ahahahahahahahahahahahhahahahahaha
Post Reply