brno wrote:Space Director wrote:
Moje misljenje je sledece: Motor tipa čoper je:
- Neokretan, slabo upravljiv, tvrd, i zbog svega toga neupotrebljiv za grad,
- Neupotrebljiv je za duze ture, ima dosta neugodan polozaj sjedenje sa nogama naprijed,
- Prilikom pada, a pasce ti motor u pocetku bar jednom pri parkiranju, ulasku u garazu i sl., sav ce se oguliti, polomiti i sl. sto kod enduro motora nije slucaj.
Ne slažem se baš sa konstatacijom neudobnosti i neupotrebljivosti chopera za duže vožnje, baš naprotiv to je motor za uživanje u vožnji i većina ih spada u kategoriju putničkih motora tj. za duže rute.
A što se padova tiče nijedan motor nije imun na njih. U načelu izbjegavaj.

Ja sam izmijenio svoj post, tj. dodao sam boldovani dio. Da se ti i ja ne bi prepirali ko je u pravu, svako ima svoje misljenje, pa neka pokretac topica procita oba i odluci sam.
Sto se padova tice, kad padnes sa putnog motora koji ima i zastite rucki i crash barove, ustanes i vozis. Kad padnes sa sportskog ili čopera, polome se rucice kvacila, kocnica, zmigavci, mjenjaci, iskrive auspusi i sl, pa mozes najscesce samo slep da zoves.
Nisam primijetio da na advrider.com-u voze čopere, naprotiv vise preferiraju za duga putovanja na kojima ima i makadama KTM990 ADV, BMW R1200GS, Africa Twin, SuperTeneru,... a za asfalt te iste, ali i V-Strom, Varadero, Caponord, BMW ST, LT, K1200S, r12000r, ZZR1100, FJR1100 i td.
Svi su motori napravljeni za uzivanje u voznji, cak i oni najneudobiji, tipa R motora, ili Hard Enduro\Supermoto, ali nisu za sve namjene. Coperi spadaju u red Kruzera, pa ih mozemo vidjeti na reklamama na nekom autoputu pored mora, sa vjetrom u kosi, ali da su za putovanje od 1000km dnevno i vitlanje po krivinama Alpima, to nisu sigurno.
I kad stojim tesko me pratiti...