(NE)nošenje kacige, problem?

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
markobr
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki V-Strom DL 650
Suzuki DR 350

(NE)nošenje kacige, problem?

Post by markobr »

Evo ovako, ljeti sam često u kolima zbog rabote koju radim. Pa srijećem dosta motorista naših i stranih. Aj, stranci su uglavnom u prolazu pa su svi sa ful opremom. Ali mene interesuju ovi naši. Ustvari kao i što sam naslov teme kaže je nošenje ili ne nošenje kacige. Ja sam iz Bara pa ću reći za moj grad konkretno, primjećujem da dosta ljudi uopšte ne nosi kacigu. Jednostavno prolaze pored policije i ako ih zaustavi ide ono standardno izljube se kad se vide i "đe si brate " "što ima" "j.be li se što ove sezone" i još dosta takvih stvari koje svi uglavnom znamo kako idu. Po standardu je kaciga na po glave, oko ruke, vezana za rep ili za zadnje sjedište. Jednostavno kao da zakona nema. Kaciga suži kao ukras na motor, kad se parkira da se okaci na retrovizor. Pa sam se pitao, možda policija ne smije da reaguje ili se boje od nekoga. Ja sam uvijek stavljao kacigu i ako sam možda prije nekih desetak godina bio predmet sprnje i zajebancije ali nisam odustajao i dan danas je nosim kad god sjednem na motor i nadam se da me neće zakačit ovaj novi "zakon" ne nošenja kacige :-)

Mene interesuje jel ovo samo u mom gradu ili je svuđe ovako? Oće li se ovaj problem i ovo nevaspitanje ikad riješiti kod nas?

P.S. Ako ima neko sa foruma što ne nosi kacigu dok vozi ja mu se unaprijed izvinjavam, da ne pomisle ljudi da sam htio nekoga da vrijeđam ovom mojom temom. Ovo je samo moje mišljenje o ovom problemu...
Madza
NLB Moderator
Vozim: BMW R1200GS Adventure

Re: (NE)nošenje kacige, problem?

Post by Madza »

U Podgoricu svi nose kacige,a to je Bar brate.Ne sisaju nikoga more :D

Steta jer nista grdje nema od motoriste bez kacige,a ko je nosi nosi je zbog sebe i glavu cuva!!!

Brate indijanci ne nose kacige,seljaci iskompleksirani!!!
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Post by caesar »

Kaciga je licni izbor. Ko ne nosi sam da snosi troskove lijecenja i bez osiguranja. Niko ne brani ni proximity flying pa ne vidim ni da je voznja bez kacige strasna uz gore navedene uslove.
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
Citizen Pg
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki gsxr750

Post by Citizen Pg »

ja se bez kacige cudno osjecam, sve imam neki osjecaj strefice me neki bumbar u glavu :D
No_LiMiT
Grijač guma
Grijač guma

Post by No_LiMiT »

Bez kacige ne sjedam, ako idem bilo dje dalje ni bez ostatka opreme ali trebao bi to da je izbor licni, isto kao pojas itd. Ako ne nosis kad umres/u komu padnes jbg, tvoj izbor.

Jedina losa strane je sto u sudaru druga osoba, zavisno od nje tj, mogla bi se osjecat odgovornim kad se neki idiot ubije.
markobr
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki V-Strom DL 650
Suzuki DR 350

Post by markobr »

E to je taj problem No_limit ako se koijm slučajem "gospodin" bez kacige zakuca u moje auto, jbg ja ću ga nosit na dušu i ako nisam kriv. Svako ima pravo da je nosi ili ne nosi. Jednom sam čuo momka koji kaže: "Brate, nekako me sramota da nosim kacigu" :-). To je ja mislim stanje svijesti određenih ljudi, vjerovatno...
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Kacigu nosim jer mi treba, a da se sto pitam, ka sto se ne pitam, stavio bih je kao stvar licnog izbora, tj. ako tebe nije briga za svoju glavu, sto bi mene? Naravno uz propisnu edukaciju uz polaganje vozackog ispita za A kategoriju...
Hold your horses, man
Freeride
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

Iskren da budem,nesto mi bezbijednost i nije primarni razlog nosenja kacige.
Na prvo mjesto je vjetar.Nema sanse preko 30-40 kmh da mogu vozit motor bez kacige,i tu se cudu ne mogu nacudit kako ljudima to ne smeta(valjda su godine iskustva u pitanju :D ).
Drugi razlog je sto mi se onda cini kao da mi se lanac oko usiju okrece,a ne na lancanike :D
I treci razlog---BUMBAR :D
dexbudva
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Žena je luksuz. Motocikl u dobrom stanju je nužda. ©

Post by dexbudva »

Stvar licnog izbora . nosim je iskljucivo zbog sebe... evo nas kolega NjaNji moze da kaze nesto vise o tome,on ne sjeda na motor bez opreme :roll: :?
Mala moja, bi li malo legla,
da te moja konstrukcija pegla?!
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

Ja uvijek nosim kacigu. Ni zbog zakona, ni zbog bezbjednosti.... ljepsi sam sa kacigom!
Post Reply