SMIDSY

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Post Reply
vuk
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Karivolicu

SMIDSY

Post by vuk »

SMIDSY je skraćenica od "Sorry mate, I didn't see you" a ujedno i nadimak za tip moto nezgoda kad vozač automobila koji se uključuje sa sporednog puta ne primijeti motorciklistu.
Evo jedan simpatičan video o tome, o uzrocima i 'manevru' za izbjegavanje (za nestrpljive, poenta manevra je kad vidiš moguću SMIDSY situaciju vozi u cik-cak, da bi te primijetili):
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Re: SMIDSY

Post by Galiot »

Iako je bilo riječi na forumu o ovome, ovo je nešto što nikad ne "izlazi iz mode". Kod nas moraš uz tu cik -cak vožnju i svirati, turirati i moliti se da automobilista uz misli"viđi ovu budalu" ipak ne izađe pred motor. :x

Sent from my Triumph Tiger 800 using Tapatalk 2.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Post by caesar »

Galiot wrote:Iako je bilo riječi na forumu o ovome, ovo je nešto što nikad ne "izlazi iz mode". Kod nas moraš uz tu cik -cak vožnju i svirati, turirati i moliti se da automobilista uz misli"viđi ovu budalu" ipak ne izađe pred motor. :x

Sent from my Triumph Tiger 800 using Tapatalk 2.
I ne samo to, no će i naša policija misliti da si pjan i ne gine ti duvanje i maltretiranje sa njima.
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
ramaro
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CB500XA

Post by ramaro »

Da, ali koliko god bile moguce ili zvucale smijesne te "nus pojave" moramo i dalje raditi, kako na povecanju nase vidljivosti kroz uvjezbavanje i upraznjavanje ovih preventivih manevara i nosenje fluorescentnog prsluka, tako i na povecanju svijesti drugih vozaca o prisutnosti i ugrozenosti motorista u saobracaju kroz razne organizovane akcije, kakvih je bilo par u posljednje vrijeme.
Ali, da taj problem zaista postoji i da to nije samo izgovor nesmotrenih vozaca, i sam sam se uvjerio kada sam, uprkos tome sto pazim na to i ljutim se na druge vozace kad mi to naprave i sam jednom doveo u opasnost motoristu ukljucujuci se autom lijevo na magistralu sa Cilipa, a motorista koji je nailazio iz pravca Dubrovnika se "poklopio" sa B stubom na sredini mog auta i nijesam ga vidio dok nije poceo svirati i kociti uz skripu guma. Preostalo mi je samo da snazno skrenem uz bijelu liniju u ostavim mu malo prostora uz desnu ivicu i izvinim mu se izgovarajuci i sam famoznu recenicu iz naslova teme.
Na srecu obojice nas sve je proslo bez kontakta i ostavilo me u razmisljanju da to, kada se desilo meni koji sam svjestan toga i obicno pazim, zaista moze da se desi bilo kome.
Oduzih, prastajte i da nam se to sto manje desava. Pozdrav.
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Ma dajte molim vas, da ga neko ne vidi na benvejca, tjah.. Gluma.
Hold your horses, man
Freeride
Post Reply