Pazi, vozač sa smanjenom koncentracijom!!!

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Post Reply
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Pazi, vozač sa smanjenom koncentracijom!!!

Post by caesar »

Evo koliko dugo vozim automobil i manje motocikl, primjetio sam da je ponekad korisno obratiti na raskrsnicama pažnju na to šta se dešava u "kokpitima" automobila i slično. Ovo može da spasi od udesa što sam osjetio više puta dok sam vozio automobil i motocikl. Dakle, kad situacija naleže usporavanje i/ili kočenje prije nego se opasnost materijalizuje? Ko se sjeti još kojeg modela neka nastavi.

1. Upotreba mobilnih telefona u toku vožnje je više nego dobro svima poznata.
2. Oznaka na automobilu "Baby on board" ili primjetno prisustvo djece u istom.
3. Upadljivo drugačija vožnja (zaostajanje ili brzanje) od ostalih vozila na raskrsnici odnosno koloni. Ovdje prvenstveno mislim na zaostajanje za ostalim vozačima što obično indikuje 1. ili 2. ili čitanje u toku vožnje.
4. Žensko u velikom, novom i jakom motornom vozilu. Obično nisu upoznate sa osobinama vozila i pretjerano su samouvjerene .
5. Vožnja upadljivo na lijevoj ili desnoj liniji (u Australiji i GB na desnoj ili lijevoj :mrgreen: ) obično govori da je vozač nesvjestan šta se iza njega dešava.
6. Razgovor sa suvozačem
7. Davanje znaka za skertanje bez propratnog prestrojavanja u traci. Taj nema predstave šta se dešava na bokovima ni pozadi automobila.

Primjećivanje ovog prvog me je prije neki dan spasilo udesa. Lik u BMWu me isječe kod stare vatrogasne ali sam neposredno prije toga počeo da usporavam jer viđeh da priča na mob. Priča na mob, uključi se na magistralu i mahnu mi rukom. Da nisam počeo da usporavam koji sekund ranije mislim da ga ne bih izbjegao. I ovo je bilo " ža dlaku šinko".

U pamet se lipi moji jer ovo je ko na Divljem zapadu, padamo ko muve.
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
In_Utero
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Fender Stratocaster - Diamond Limited Edition

Re: Pazi, vozač sa smanjenom koncentracijom!!!

Post by In_Utero »

ja bih dodao,

8. Vozači Zastava automobila i Golfova dvojki kojima fali jedan ili oba spoljna retrovizora
9. Opasnostod automobila parkiranih uz desnu ivicu kolovoza, sa upaljena 4 migavca, opasnost otvaranja vrata, pogotovo od strane putnika koji sjede pozadi, iza vozača (opet pogotovo više ako je u pitanju žena ili dijete)
10. Vozači bijesnih automobila sa MN ili CG tablicama. Ovi ne samo što se ponašaju bahato, već što i uopšte ne bi odgovarali ako nas obale eventualno sa motora
Pivo je uzrok, a i riješenje svih problema!
Rvasanin
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Kawasaki Versys 650

Post by Rvasanin »

11. Taxisti, u svakoj mogucoj situaciji. Kad god ih vidim, koci-sviraj-blicaj-psuj-pljuj pa onda pored njih.
12. Velika vecina ljudi sa skupocjenim ili nabudzenim autima - jednostavno ne mare za pravila i ucesnike, oni imaju vrhunska kola i samim tim imaju prednost za ukljucivanje/pretecinje/iskljucivanje/prestrojavanje koje veze s mozgom nema i vrlo cesto dovode do nezgodnih situacija koje manje iskusni vozaci ne bi mogli da savladaju. Bahatost na vrhuncu.
13. vozila koja kad vidis kako se ponasaju u saobracaju, tacno znas da vozac ne zna sto ce i da se premislja. najcesce u ovim situacijama u retrovizor pogledaju tek kad se prestroje, a tad zna da bude kasno.
http://www.youtube.com/watch?v=--V5GIv4dkg" onclick="window.open(this.href);return false;
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

sve je na mjestu...

po gradu se drzim pravila da vozim kao da sam nevidljivi super junak :mrgreen:
ne bez sale, pomirim se sa tim da me ne vide i shodno tome reagujem, nista ne treba prepustati slucaju

- mada se nesto i ne sjecam kad sam zadnji put vozio po gradu :)
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Vozila sa BG tablicama i SRB naljepnicom pozadi ...

Sent from my Triumph Tiger 800 using Tapatalk 2.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
ramaro
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CB500XA

Post by ramaro »

DrMracni wrote: - mada se nesto i ne sjecam kad sam zadnji put vozio po gradu :)
Onda bi pod br. 14. trebali staviti: vozači enduro motora kada se vrate u civilizaciju... :-D
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

ramaro wrote:
DrMracni wrote: - mada se nesto i ne sjecam kad sam zadnji put vozio po gradu :)
Onda bi pod br. 14. trebali staviti: vozači enduro motora kada se vrate u civilizaciju... :-D

Ne stoji ti prica bajto, kad se spustis s planine tako si miran da je to strasno, mjera je budisticki svjestenik/t :)
Hold your horses, man
Freeride
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Citajuci ovo, pade mi na pamet na nesto se odigralo pred mojim ocima, danas, kod pet udovica. Staje lik sa kombijem ispred pjesackog prelaza, zena prelaiz ulicu i taman je presla sirinu kombija, kad indijanac kratkih zivaca koji stoji iza kombija, naglo skrece ulijevo i daje gas i prelazi preko pjesackog, tik ispred nosa doticne gospodje. Sreca je nenja sto nije pocela prelazak ulice odmah nakon sto je kombi stao, nego koji sekndu kasnije, inace ne bi groma cula da je ovaj divljak pogodio. Tako da treba obratit paznju i kad ste ucesnik u saobracaju i kao pjesak.
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

ovo je vise upozorenje,nego neka generalna pojava(sto samo govori o tezini gluposti pojedinih "vozaca")
naime,na bulevaru put volija u tolosima,is pravca tolosa,neke bistre mame staju u lijevu kolovoznu traku pred pjesacki(jer se samo tu moze proci,zbog ograde) da bi im djeca izasla po sred desne trake,jer idu u skolu(radojica perovic u blizini).prvi put je bilo cupavo,i morao sam se na trotoar popet,drugi put sam se vec navikao,i uredno sacekao iza gospodja,iako je druga traka slobodna :mrgreen:

jes da je raspust,ali vratice se ONE :D
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

ovo je vise upozorenje ,nego neka generalna pojava(sto samo govori o tezini gluposti pojedinih "vozaca")
naime,na bulevaru put volija u tolosima,is pravca tolosa,neke bistre mame staju u lijevu kolovoznu traku pred pjesacki(jer se samo tu moze proci,zbog ograde) da bi im djeca izasla po sred desne trake,jer idu u skolu(radojica perovic u blizini).prvi put je bilo cupavo,i morao sam se na trotoar popet,drugi put sam se vec navikao,i uredno sacekao iza gospodja,iako je druga traka slobodna :mrgreen:

jes da je raspust,ali vratice se ONE :D
Post Reply