Ducati 1199 Panigale SuperLeggera

Novosti, komentari novih i starih motora...
Post Reply
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Ducati 1199 Panigale SuperLeggera

Post by wulfy »

SuperLeggera bi u prevodu značilo super lagano, a super lagano se postiže sa materijalima kao što su magnezijum, titanijum i ugljenična vlakna. Osnova za ovaj motocikl je već monstruozna verzija ,,R'', a razlike se odnose na magnezijumske točkove, od ugljeničnih vlakana napravljen zadnji dio rama (što nosi sic) i oklopi, kompletan izduv od titanijuma, a od titanijuma je i većina navoja i matica, titanijumske su i opruge ... No, zašto olakšati samo kanstrukciju? Titanijumske su i vođice ventila, kao i izduvni ventili, tu su i klipovi sa dva prstena (iskustvo sa suberbajk prvenstva đe ova metoda smanjuje masu klipa jer je isti kraći, a ujedno je smanjeno i trenje), a isti klip ima drugačije dizajniranu površinu čime se povećava kompresioni odnos. Ti i takvi klipovi su povezani na laganu klipnjaču. Rezultat, nešto preko 200 KS i 155 kg (suva težina). Kome to nije dovljno može dodatno da naruči ,,trkački kit'' koji povećava snagu za 5 KS a smanjije težinu za dodatna 2,5 kg a sadrži Akrapović izduv, viši vjetrobran, kit za brzo skidanje nosača tablice i drugačija bočna nožica. Elektronski paket podrazumjeva: sistem protiv podizanja prednjeg točka (DWC - Ducati Wheelie Control ), kontrolu proklizavanja (DTC - Ducati Traction Control) i kontrolu momenta kočenja motorom (EBC - Engine Brake Control). Reklo bi se, trkački model koji se može registrovati. Da, a sve ove stavke i koštaju, tako da cjena koja će preći iznos od 60.000 € ne treba da čudi, kao i to što se za taj iznos ne može birati boja.

Image

Image

Image

Tehnički podaci za Ducati 1199 Panigale SuperLeggera

Motor: V2
Zapremina: 1.199 ccm
Snaga: 200 KS pri 11.500 o/min.
Obrtni moment: 134 Nm pri 10.200 o/min.
Mjenjač: 6 brzina
Visina sjedišta od tla: 83 cm
Težina (suv): 155 kg
Težina (spreman za vožnju sa svim tečnostima): 177 kg
Rezervoar: 17 litara
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
ramaro
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CB500XA

Re: Ducati 1199 Panigale SuperLeggera

Post by ramaro »

Sve je to super, pa da je i od zlata, a ne od titanijuma, ja bih za 60.000€ radije kupio 4 nova vrhunska motora u različitim klasama i osmjehu nikad kraja...
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

Nebi ja za 60000 eura djaolji motor kupovao. No bi kucu zavrsio sto sam poceo zidat. :mrgreen:
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Ah, očigledno ga nisu pravili za mene (ni za vas :twisted: ) jer ja, iskreno, ne bi znao iskoristiti ni ,,običan'' Panigale (pet puta jeftiniji), sve i da imam novca na bacanje. Sva nabrojana tehnika košta i vjerovatno je na nekoj običnoj pisti (oko 2 km dužine) brži za dvije sekunde naspram običnog (ovo sam lupio, al' vjerovatno da sam blizu). Lagana gradnja košta, a ljubitelja tehnologije koji cjene (mogu da plate) nabrojane tehnikalije ima u sasvim dovoljnom broju da Dukati može ovakvog monstruma ponuditi na tržište.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

Sve ove rabote koje si napisao su super, ali opet ne vidim poentu ovog junaka van piste. Što ti reče, ko će iskoristit i "običnog" panigala a kamoli ovo suludo stvorenje od 150kg i 205 konja...za pistu i za profi vozača vjerovatno sve ovo ima smisla, a za nas obične smrtnike Boki je sve rekao, 60.000 pa kuća da se završi :))

sent from Odnekle juzing d foun
Oliver
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki Bandit 1200

Post by Oliver »

Showcase - ili ti "da vidite šta možemo da uradimo" eto šta je ovo, a naravno uvijek će da bude ljudi da to kupe.
Isto kao što je Bugatti Veyron u auto svijetu, 1000+ konjskih snaga, cijena koja kreće od cca 2 miliona dolara ili tako nešto (znam da veyron grand sport vitesse košta 3 miliona dolarcica a super sport 4 miliona pa ih isto prodase ukupno 350 komada za ovih par godina)Alooooooooo da daš preko 2 miliona dolara za auto čiji maksimalni potencijal možeš da iskoristiš na možda tri četiri mjesta na planeti (Volkswagen staza gdje je i postavio rekord, Bonneville salt flats gdje se obaraju uglavnom svi brzinski rekordi....i ona avionska pista iz Fast and Furious po kojoj svi voze pola sata i nikad kraja :D )
Druga strana svega ovoga je što smo mi "relativno normalni" ljudi te tako gledamo na ovaj motor (čitaj: nemamo para za razbacivanje na superlagano italijansko smeće da bi se kurčilli po gradu i jednom godišnje ga provozali do Budve, usput to bi vjerovatno bio put u jednom pravcu jer bi se nešto superlagano pokvarilo na njemu )

Ali opet cijela ova priča je zato što nisam truli bogataš - a da jesam, da li bih ga imao - oooo daaaaa i to samo da mi oni, koji ga ne mogu imati govore kako nema smisla da ga vozim po gradu jer on može maksimum da ostvari samo na stazi heheheh :whistle:
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Post by caesar »

Ako moze ono gore da se vozi moze i ovo :D

Image
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
Du-Monster
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Ducati monster S2R 1000
Streetfighter S

Post by Du-Monster »

Svrha ovoga modela ce biti vjerovatna homologacija za naredne godine jer su promjenili pravlila superbikea do temelja. Tj, pravila nece vise dopustat zadovoljavanje homologacije sa usisivacima od 13 iljada eura a na stazi je full tvornicki monstrum cije samo prednje vilice kostaju 50 tak plus tisuca eura, da ne govorim o elektronici i ostalim drangulijama i nema apsolutno nikakve veze osim vizualne sa modelom koji se prodaje.

Ovaj model je kao projekt prvo ponudjen vlasnicima Desmosedicija, ako kojim slucajem nije svih 500 komada bivano placeno unaprijed od istih, kontaktirali su se vlasnici R> modela (Panigale R, 1098 i R Bayliss), nakon toga ce ici ostali "normalni" kupci.

Uzevsi u obzir da je trenutacno Panigale najneuspjesniji trkaci model u povjesti tvornice i totalni flop, nekako mi i ova verzija gubi na vrjednosti, bolje receno vjerodostojnosti. Al ne sumnjam da su svi vec udomljeni....
http://www.ducati-croatia.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ncrfactory.com/eng/index.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
*People who ride Duc's live in big houses. People who fix Duc's live in bigger houses. *
98% of all Ducati motorcycles ever sold are still on the road. The other 2% made it home.
:)
Post Reply