Benelli BN 302
- wulfy
- NLB Moderator
- Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada
Benelli BN 302
Navodno, tokom 2012 godine pojaviće se novi model ove kompanije koji bi trebao biti ulazni model u svjet motocikala sa Benelli značkom, te bi se kao takav nudio samo na Azijskom i istočnoevropskom tržištu (jesmo li tu mi
) . Koliko sam shvatio, negdje kasnije bi se trebala pojaviti i verzija za zapadnoevropsko tržište (čitaj skuplja, sa više opreme i izmjenjenim dizajnom). Ova slika ispod kruži internetom aludurijaću da je upravo to Benelli Due ...

brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
- mexiko
- Test vozač kaskader

- Vozim: vozio bi , no trpim
Re: Benelli Due
Vezano za ovaj dio sto se tice, istocnoevropskog i zapadnoevropskog trzista....Bio sam prije par mjeseci u brasku Njemacku, Frankfurt, i upoznao neke nase ljude koji zive tamo skoro cio zivot i pocesmo neku pricu o automobilima, motorima,....i sto mi rekose: njemacki proizvodjaci motora i auta prave nekolike kategorije ili kalse za razlicita trzista. Prva klasa, koja prakticno nema nikakve mane, izvozi se ISKLJUCIVO u Svajcarsku i norvesku, druga klasa, koja ima "gesku" kad su u pitanju neke sitnice ide u Njemacku i ostale zemlje zapadne evrope, a treca klasa koja se razliuje cak i u kvalitetu materijala od kojih se pravi, tipa vrsta i kvalitet plastike, farbe, kvalitet farbanja i slicno, ide za istocno evropsko trziste i Aziju. Zato se i javljaju razlike u cijeni, mada kod nas su uglavnom cijene, skoro kao i u Svajcarskoj i ako se kvaliet razlikuje drasticno. E sad, koliko tu ima istine, ne znam, ali ja licno mislim da ima, jer mi ima logike. Tamo dje drzava strogo kontorlise standarde i vodi racuna o zastiti potrosaca, a i platezna moc je mnogo veca, svakako da mora bit prozivod maksimalno kvalitetno odradradjen.wulfy wrote:Navodno, tokom 2012 godine pojaviće se novi model ove kompanije koji bi trebao biti ulazni model u svjet motocikala sa Benelli značkom, te bi se kao takav nudio samo na Azijskom i istočnoevropskom tržištu (jesmo li tu mi) . Koliko sam shvatio, negdje kasnije bi se trebala pojaviti i verzija za zapadnoevropsko tržište (čitaj skuplja, sa više opreme i izmjenjenim dizajnom). Ova slika ispod kruži internetom aludurijaću da je upravo to Benelli Due ...
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
- I tebi sinko, i tebi!
- DrMracni
- NLB Moderator
- Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride - Location: Niksic - Kotor
to je 100% istina to se zna odavno... zato kad vidim da se neko hvali da je kupio auto kod nas u salonu nesto mu i ne zavidimmexiko wrote:Vezano za ovaj dio sto se tice, istocnoevropskog i zapadnoevropskog trzista....Bio sam prije par mjeseci u brasku Njemacku, Frankfurt, i upoznao neke nase ljude koji zive tamo skoro cio zivot i pocesmo neku pricu o automobilima, motorima,....i sto mi rekose: njemacki proizvodjaci motora i auta prave nekolike kategorije ili kalse za razlicita trzista. Prva klasa, koja prakticno nema nikakve mane, izvozi se ISKLJUCIVO u Svajcarsku i norvesku, druga klasa, koja ima "gesku" kad su u pitanju neke sitnice ide u Njemacku i ostale zemlje zapadne evrope, a treca klasa koja se razliuje cak i u kvalitetu materijala od kojih se pravi, tipa vrsta i kvalitet plastike, farbe, kvalitet farbanja i slicno, ide za istocno evropsko trziste i Aziju. Zato se i javljaju razlike u cijeni, mada kod nas su uglavnom cijene, skoro kao i u Svajcarskoj i ako se kvaliet razlikuje drasticno. E sad, koliko tu ima istine, ne znam, ali ja licno mislim da ima, jer mi ima logike. Tamo dje drzava strogo kontorlise standarde i vodi racuna o zastiti potrosaca, a i platezna moc je mnogo veca, svakako da mora bit prozivod maksimalno kvalitetno odradradjen.wulfy wrote:Navodno, tokom 2012 godine pojaviće se novi model ove kompanije koji bi trebao biti ulazni model u svjet motocikala sa Benelli značkom, te bi se kao takav nudio samo na Azijskom i istočnoevropskom tržištu (jesmo li tu mi) . Koliko sam shvatio, negdje kasnije bi se trebala pojaviti i verzija za zapadnoevropsko tržište (čitaj skuplja, sa više opreme i izmjenjenim dizajnom). Ova slika ispod kruži internetom aludurijaću da je upravo to Benelli Due ...
oni jednostavno imaju standarde koji su rigorozni, i ako ta kontrola kvaliteta ne prodje (a svako auto ne moze biti isto ni sa proizvodne linije) ide na trziste dje ta kontrola ne prolazi...
nama bi i radioaktivna auto i ostalo mogli prodavati bez problema
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
- wulfy
- NLB Moderator
Naravno, i to nije tajna, uostalom, ako se dobro sjećam, prošle godine je jedna slovačka organizacija organizovala uporedbu istih proizvoda u Zapadnoj i Istočnoj Evropi (novim članicama EU - Bugarskoj i Ruminiji) i sjećam se dobro da je Koka Kola koja se prodaje na istoku za zaslađivanje koristi daleko jeftiniju izoglukozu iz kukuruza za razliku od saharoze na zapadu. Koka Kola je reagovala da to ne utiče na kvalitet njihovih proizvoda, no oni su se, za razliku od ostalih proizvođaća, bar oglasili povodom ovog istraživanja. Da, jedino je Milka čokolada bila ista i na zapadu i na istoku. Ako se to radi sa prehrambenim prozvodima zašto ne bi i sa ostalim manje opasanim proizvodima.
P.S. u međuvremenu pronađoh izvještaj http://www.euractiv.com/food/food-produ ... ews-504026" onclick="window.open(this.href);return false;
P.S. u međuvremenu pronađoh izvještaj http://www.euractiv.com/food/food-produ ... ews-504026" onclick="window.open(this.href);return false;
- wulfy
- NLB Moderator
Re: Benelli BN 302
Ovako, zove se BN 302 i dosta stilskih (a, čini mi se i tehničkih) elemenata je naslijedio od ,,starijeg brata'' BN 600 te će premijera biti na Milanskom sajmu. Što se tehnike tiće ona donosi dva cilindra u redu, 37 KS i 27 Nm ... Saćekaćemo ostale detalje.

- Orion
- Grijač guma

- Vozim: Yamaha YBR250, Alfa Romeo 156
Kao što ranije obećah, da prestavim motorin... 1000 predjenih kilometara je otprilike dovoljno da se saberu utisci.
Da krenemo od opštih podataka.-
- redni dvocilindarski, vodom hlađeni motor zapremine 300cc, sa dvije bregaste u glavi DOHC, 4 ventila po cilindru, koji razvija 38ks pri 10000o/min, o.momenat 27.4Nm pri 9000o/min. sa kompresijom 12.5/1 i elktronskim ubrizgavanjem Delphi MT05.
- Vjesanje, naprijed "obrnuta" viljuška 42mm, nazad leteralno postavljeni "single" amortizer povesiv na predopterećenje i odskok.
- kočnice naprijed 2x260mm plutajući diskovi sa po četiri klipa u kliještina, nazad 240mm jedan fiksni disk sa dva klipa u kliještima. Sva crijeva su fabrički pancirna.
- Gume: naprijed 120/70-ZR17 nazad 160/60-ZR17, Pirelli Angel ST
- Kvačilo mokro, mjenjač 6 brzina.
- max.brzina 163km/h
- težna 185kg
-Ram cjevasti.
-Rezervoar 16L
Dizajn-izgled. Motor je na oko zaista lijep, nije "superfanky" kao što bi se reklo za npr Kawasaki Z300 koji mu je konkurencija, već je po ditanju dizajna čistokrvni italijan. Far je prepoznatljivi Benelli, pronalazi se dosta detalja koji podsjećaju na Ducati ili Mv Augustu. Motor na prvi pogled ne djeluje uopšte kao da je od svega 300cc, već odaje izgled motora od 600 ili više kubika. Za to je zaslužan dosta veliki medjuosovinski raspon i dužina od ukupno 2131mm kao i široke gume. Vizuelno, za motor se nebi reklo da izgleda kao manji od Yamahe FZ6N ili Kawasakija ER6N. Instrument tabla je digitalno/analogna pri čemu je obrtomjer analogan, a brzinomjer kao i podaci o temperaturi, gorivu itd... su a digitalnoj varijanti. Žmigavci i zadnje svijetlo su konplet u LED tehnologiji, a motor ima i prekidač za paljenje sva četiri žmigavca.
Performanse. Ono što ostavlja najveći utisak kod ovog motora je... ZVUK! Dakle potpuno nevjerovatno! Zvuči kao četvorocilindraš od najmanje 600cc! Za to je pored izduva zaslužno i porijeklo motora. Naime Benelli 300cc je na pola skraćeni motor iz Benellia 600i, sa identičnim hodom i širinom klipova, a to konstrukciono znači da on nije "paralelni" dvocilindraš, već "redni-linijski". Tj. njemu se dva cilindra u bloku ne kreću paralelno već naizmjenično, zbog čega je motor gotovo potpuno oslobođen vibracija i jako ugladjen. 185kg suve težine nije malo.... ali se zaista to u vožnji ne osjeća, barem kada je u pitanju okretnost. Za to se ima zahvaliti reletivno visokom težištu i širokim i dobro pozicioniranim ručicama, koje daju odličnu "polugu" U neku ruku, ova težina je i dobra strana posedno na većim brzinama, jer u kombinaciji sa dimenzijama guma pruža stabilnost koju nebiste očekivali od 300cc motora. Pozicija za volanom je odlična kao i sic. Ono što upada u oči je to da su nožice povučene malo više unazad nego što je to uobičajeno kod nakeda, ali se stres na nogama ne osjeća. Za motor se nebi moglo reći da ubrzava esplozivno... više je nekako linearan. "Oživi" na 7000 o/minuti i vrti do 12000. Istovremeno ima dovoljno momenta da može da se vozika kroz grad u malim obrtajima. Ovdje moram napomenuti da je ta gradska vožnja u startu bila problematična zbog poskakivanja motora uzrokovanog variranjem gasa... što je riješeno novim iridijumskim svećicama koje su "toplije" od fabričkih. (Umjesto CX8 stavljene CX9). Zadatu linuju drži vrhunski i sasvim solidno ubrzava do 140 na sat. Kočnice su odlične, i ne posustaju ni poslije više uzastopnih jakih kočenja. Inicijalni "ugriz" je malo slabiji... ali i to će se riješiti sa parom metalnih pakni.
Najuža i direktna konkurencija ovom motoru su Yamaha MT03 kojoj su glavni adut 4ks više i Kawasaki Z300 kojem ne vidim neke prednosti u odnosu na Benellia. Ono što Benelli ima u svoju prednost, a što konkurencija nema su: LED svijetla, obrnutu viljušku, dosta šire i daleko bolje gume u fabričkoj ugradnji, amortizer koji se pored predopterećenja podešava i na odskok, štelujuću ručicu kočnice, pancirna crijeva i duple diskove naprijed...ovom podužem spisku kada dodate da je Benelli 1000 eura jeftijiji od konkurencije, dopijate izvanredan odnos uloženo-dobijeno.
Interesantno, ali za njega se dosta orginalnih djelova i dodatne opreme, može pronaći na ALLIEXXPRESU.
nije da mi je trebalo ali eto...
link sa slikama i testom na engeskom https://www.cycleworld.com/2015/04/15/2 ... ons#page-4" onclick="window.open(this.href);return false;
Da krenemo od opštih podataka.-
- redni dvocilindarski, vodom hlađeni motor zapremine 300cc, sa dvije bregaste u glavi DOHC, 4 ventila po cilindru, koji razvija 38ks pri 10000o/min, o.momenat 27.4Nm pri 9000o/min. sa kompresijom 12.5/1 i elktronskim ubrizgavanjem Delphi MT05.
- Vjesanje, naprijed "obrnuta" viljuška 42mm, nazad leteralno postavljeni "single" amortizer povesiv na predopterećenje i odskok.
- kočnice naprijed 2x260mm plutajući diskovi sa po četiri klipa u kliještina, nazad 240mm jedan fiksni disk sa dva klipa u kliještima. Sva crijeva su fabrički pancirna.
- Gume: naprijed 120/70-ZR17 nazad 160/60-ZR17, Pirelli Angel ST
- Kvačilo mokro, mjenjač 6 brzina.
- max.brzina 163km/h
- težna 185kg
-Ram cjevasti.
-Rezervoar 16L
Dizajn-izgled. Motor je na oko zaista lijep, nije "superfanky" kao što bi se reklo za npr Kawasaki Z300 koji mu je konkurencija, već je po ditanju dizajna čistokrvni italijan. Far je prepoznatljivi Benelli, pronalazi se dosta detalja koji podsjećaju na Ducati ili Mv Augustu. Motor na prvi pogled ne djeluje uopšte kao da je od svega 300cc, već odaje izgled motora od 600 ili više kubika. Za to je zaslužan dosta veliki medjuosovinski raspon i dužina od ukupno 2131mm kao i široke gume. Vizuelno, za motor se nebi reklo da izgleda kao manji od Yamahe FZ6N ili Kawasakija ER6N. Instrument tabla je digitalno/analogna pri čemu je obrtomjer analogan, a brzinomjer kao i podaci o temperaturi, gorivu itd... su a digitalnoj varijanti. Žmigavci i zadnje svijetlo su konplet u LED tehnologiji, a motor ima i prekidač za paljenje sva četiri žmigavca.
Performanse. Ono što ostavlja najveći utisak kod ovog motora je... ZVUK! Dakle potpuno nevjerovatno! Zvuči kao četvorocilindraš od najmanje 600cc! Za to je pored izduva zaslužno i porijeklo motora. Naime Benelli 300cc je na pola skraćeni motor iz Benellia 600i, sa identičnim hodom i širinom klipova, a to konstrukciono znači da on nije "paralelni" dvocilindraš, već "redni-linijski". Tj. njemu se dva cilindra u bloku ne kreću paralelno već naizmjenično, zbog čega je motor gotovo potpuno oslobođen vibracija i jako ugladjen. 185kg suve težine nije malo.... ali se zaista to u vožnji ne osjeća, barem kada je u pitanju okretnost. Za to se ima zahvaliti reletivno visokom težištu i širokim i dobro pozicioniranim ručicama, koje daju odličnu "polugu" U neku ruku, ova težina je i dobra strana posedno na većim brzinama, jer u kombinaciji sa dimenzijama guma pruža stabilnost koju nebiste očekivali od 300cc motora. Pozicija za volanom je odlična kao i sic. Ono što upada u oči je to da su nožice povučene malo više unazad nego što je to uobičajeno kod nakeda, ali se stres na nogama ne osjeća. Za motor se nebi moglo reći da ubrzava esplozivno... više je nekako linearan. "Oživi" na 7000 o/minuti i vrti do 12000. Istovremeno ima dovoljno momenta da može da se vozika kroz grad u malim obrtajima. Ovdje moram napomenuti da je ta gradska vožnja u startu bila problematična zbog poskakivanja motora uzrokovanog variranjem gasa... što je riješeno novim iridijumskim svećicama koje su "toplije" od fabričkih. (Umjesto CX8 stavljene CX9). Zadatu linuju drži vrhunski i sasvim solidno ubrzava do 140 na sat. Kočnice su odlične, i ne posustaju ni poslije više uzastopnih jakih kočenja. Inicijalni "ugriz" je malo slabiji... ali i to će se riješiti sa parom metalnih pakni.
Najuža i direktna konkurencija ovom motoru su Yamaha MT03 kojoj su glavni adut 4ks više i Kawasaki Z300 kojem ne vidim neke prednosti u odnosu na Benellia. Ono što Benelli ima u svoju prednost, a što konkurencija nema su: LED svijetla, obrnutu viljušku, dosta šire i daleko bolje gume u fabričkoj ugradnji, amortizer koji se pored predopterećenja podešava i na odskok, štelujuću ručicu kočnice, pancirna crijeva i duple diskove naprijed...ovom podužem spisku kada dodate da je Benelli 1000 eura jeftijiji od konkurencije, dopijate izvanredan odnos uloženo-dobijeno.
Interesantno, ali za njega se dosta orginalnih djelova i dodatne opreme, može pronaći na ALLIEXXPRESU.
link sa slikama i testom na engeskom https://www.cycleworld.com/2015/04/15/2 ... ons#page-4" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Kobra-senior
- Biker wannabe

- Vozim: Honda CB 500 XA
Odličan prikaz. Prije dvije godine sam ozbiljno razmišljao o kupovini ovog motora ali nijesam imao iskustvenih podataka iz prve ruke, a i malo sam bio skeptičan prema tome kako su kinezi napravili "italijanski" motor. Međutim do sada sam čuo sve dobro o ovim motorima, uključujući i iskustva vozača trk 502 sa kojima sam pričao.
-
jovan
- Test vozač kaskader

- Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X - Location: Niksic
Sve si ovo što se tiče agregata jako loše objasnio. Paralelni dvocilindraš je isto što i redni ili linijski dvocilindraš. To se odnosi na položaj cilindara koji su kod BN302 postavljeni paralelno, dva cilindra redno ili dva cilindra linijski, svejedno je kako to nazoveš. Cilindri se ne kreću, kreću se klipovi u cilindrima. Kod BN302 su koljena radilice postavljena pod uglom od 360 stepeni što znači i da se klipovi u cilindrima kreću upravo paralelno... Treba voditi računa kad se piše radi čitalaca koji se slabije razumiju, može neko pomisliti da je ovo odličan prikaz 
-
Kobra-senior
- Biker wannabe

- Vozim: Honda CB 500 XA
Evo ja se odmah prijavljujem da nijesam neki stručnjak za mehaniku. Ne čudi me da Jovanu, za koga sam sa više strana čuo da je vrhunski majstor, jedan od najboljih u CG, smetaju određene nepreciznosti u Orionovom prikazu. U svakom slučaju mi je jasno da BN 302 ima dva cilindra, paralelno, redno ili linijski postavljena, kako ih god nazovemo. Jasno mi je da se u njima kreću klipovi paralelnim putanjama. Ono što sam zaključio iz Orionovog prikaza je da se klipovi kreću naizmjenično, tj. kad je jedan u donjoj mrtvoj tački drugi je u gornjoj i obratno i da to ima uticaja na smanjenje vibracija i uglađeniji rad motora. Sad jesam li pravilno zaključio neko od vas će mi reći.
Jovanovo objašnjenje da su koljena radilice pod uglom od 360 je "prestručno" za mene pa dozvolite da na laički način približim dilemu koja mi se stvorila. Naime da li je naprijed opisani rad klipova, kako sam ga shvatio, uobičajen za dvocilindraše ili postoje i slučajevi da se oba klipa istovremeno kreću od donjih ka gornjim mrtvim tačkama i nazad. Čini mi se da bi ovakav rad izazivao veće vibracije.
Bez obzira na navedene nepreciznosti mislim da je prikaz dobro približio motor prosječnom čitaocu.
Koristim priliku i da zamolim Jovana, da u temi o motorima od 300 cc, u kojoj smo se uglavnom raspisali Orion i ja, kao očigledni ljubitelji motora manje zapremine, kaže nešto o Kawasakiju Versys x300, ukoliko ima nešto više informacija nego što se uobičajeno nalazi na internetu.
Jovanovo objašnjenje da su koljena radilice pod uglom od 360 je "prestručno" za mene pa dozvolite da na laički način približim dilemu koja mi se stvorila. Naime da li je naprijed opisani rad klipova, kako sam ga shvatio, uobičajen za dvocilindraše ili postoje i slučajevi da se oba klipa istovremeno kreću od donjih ka gornjim mrtvim tačkama i nazad. Čini mi se da bi ovakav rad izazivao veće vibracije.
Bez obzira na navedene nepreciznosti mislim da je prikaz dobro približio motor prosječnom čitaocu.
Koristim priliku i da zamolim Jovana, da u temi o motorima od 300 cc, u kojoj smo se uglavnom raspisali Orion i ja, kao očigledni ljubitelji motora manje zapremine, kaže nešto o Kawasakiju Versys x300, ukoliko ima nešto više informacija nego što se uobičajeno nalazi na internetu.
- Galiot
- NLB Moderator
- Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E - Location: Risan,MNE
https://www.bikesmedia.in/reviews/diffe ... gines.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Iako smo sišli sa teme,nismo daleko pa u ovom linku ima jasno objašnjenje u ranije navedenim razlikama.
Iako smo sišli sa teme,nismo daleko pa u ovom linku ima jasno objašnjenje u ranije navedenim razlikama.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija