Kupovina polovnog motora?

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
Post Reply
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Kupovina polovnog motora?

Post by Kesha »

Našao sam samo "Kupovinu polovnog skutera" i "Kupovinu polovnog motora do 50ccm" u dijelu "Motori".
Mislim da je tema više za "Kontejner" i meni mnogo nedostaju dobre sugestije, iskustva i uputstva o kupovini polovnog "velikog" motora. Ne iz ugla "šta se nudi po oglasima" već šta je bolje, promišljenije, jeftinije, sigurnije, isplativije, racionalnije...

Za šta se odlučiti: polovan ili nov?? :think:

Ja sam gledao Fazere 600 i 1000, Versyse, Honde CBR 600 itd. i cijene generalno idu za dobro očuvane i držane motore ovako:
- 2400eura (honda 2000 god oko 30000km)
- 2500eura do 3000eura (ima i za 4200eura :shock: ) yamaha fz6 i Fazer od 2005. god. 19000km do 2008. g. i 30000km
- 3000eura yamaha diversion 2012. god. sa 8200km
- 3500eura do 4000eura versys 2007-2008.god. od 30000 do 50000km
- 4000eura do 5000eura Fazer 1000 2005-20088.god. od 15000 do 40000km.

I to većina neregistrovano i sa detaljima da se dorade. Neki imaju manje ili više opreme (personalizati :? )

Cijene novih su npr:
- krm duke 390 - oko 5000eura
- yamaha diversion - 5900eura
- honda nc750x abs - 6500eura (doduše u Beograd)
- yamaha Fazer 8 - 7500eura
- versys 650 - 7500eura.

Ukratko. To sam gledao, ne umijem da vozim one RR niti mi ima logike neki Adventure KTM ili BMW od 300 kila i 20000eura...

Da li kupiti polovan star 10 godina za 3000 eura ili neki nov???
Polako žuri - Festina lente
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Re: Kupovina polovnog motora?

Post by sparco »

vjecita dilema , kupi ono za svoje potrebe , saberi kolko ces da skitas i putujes, dal ces sam il ne, kolko ces opreme da tovaris, i kolko oko tebe ima dostupnih djelova i majstora , takodje kako stojis finasisjki da li ce novi motor da ti ostane duze i imas li strah da ce ti dosaditi ili kupi polovni pa zamijeni za godinu dvije itd itd..............
risk,is what makes life worth living.
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

Pa jes: ako nešto voliš - nađeš pare za to!
Smisliš za šta ti treba i nađeš takav motor.
Meni je ovđe malo pitanje odnosa cijena polovnih i novih i uopßte cijena. Trebalo bi da smo u startu jeftiniji nego bolje stojeće zemlje, ali nije baš tako. U Italiji npr. je yamaha xj6 u startu bila 5600€, a ovđe"straašno" sniženi diversion 5900€. Fazer kod nas nema ispod 3000€ polovan 2005. god. a po katalogu u Italiji 2500€. A kod nas je kao teško prodat polovan, pa su jeftini?!

Dakle: 10 godina star za 3000-4000€ ili nov za 6500-7500?!
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Ako nemas dovoljno iskustva, ako nijesi imao prilike da vozis vise razlicitih tipova motora, onda ti je tesko i odluciti, a lako se moze desiti da uzmes nesto sto ti ne odgovara. Vidim da uporedjujes motore i cijene od 400ccm pa do cak 1000ccm. Moras suziti izbor, da znas sta te interesuje, enduro, sport, turing, mozda nesto drugo. Zapremina i snaga agregata je isto bitna, moras i tu da odlucis, pa ce ti onda i izbor biti laksi. Prije kupovine bi trebalo i provozati motore koji udju u uzi izbor i onda ti je lako. Meni se desavalo da mi se neki motor svidja i imao sam zelju da ga kupim, pa sam posle 1km voznje vidio da to nije za mene, da mi uopste ne lezi.
Sto se cijena tice to je posebna prica. Ko ima para najbolje da kupi nov motor. Kod kupovine polovnog dobro pogledaj svaki detalj, motori cesto imaju skrivenih mana, a vlasnici i nijesu bas raspolozeni da kazu sta se sve desavalo sa motorom, vaznije im je da uzmu pare, pa se ti posle snalazi i popravljaj.
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

mislim da je Jovan da odgovore na tvoja pitanja.
i po meni je osnovno da sam sebe cojek svrsta u neku grupaciju koja mu najvise lezi. posle toga je sve mnogo lakse.
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR

Post by poka »

a ako oces i nov i jeftin, evo pravog oglasa (naravno ako ti tip odgovara)

http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... =22&t=7177" onclick="window.open(this.href);return false;

evo i ti broj
069 315 346
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

Pitao sam za horneta toga na forumu na oglasima - bez odgovora.
Viđeću baš, to je kod majstora u Gornjoj Gorici?
Mada mislim da je malo mali, brzo se vrti i nema nikakve off capabilities, tj. daleko je od endura, što ja nekako gledam...
Hvala, svakako, i hvala kolegama na sugestijama.

Malo smo ovu temu dotakli na drugom postu, i ovđe mi je glavno pitanje "jesu li malo cijene polovnih visoke, brate?". Eno er6 - 6 godina star, prešao 20000 km na oglasu 3500??

Da li bi klubovi, prodavci, serviseri itd. mogli da imaju neki sustem dogovorenog osmißljenog ocjenjivanja polovnih motora. Npr. za godinu starosti cijena pada 5 ili 7%; pa onda plus na 10000 km 5% ili 2% nebitno. Da ima neka asocijacija koja vodi računa o tome. Da nije zvijer tržišta i Milton Fridman jedini koji određuju cijene i sva pravila...
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR

Post by poka »

ih brate moj, malo si me mnogo pobrka! :D
a off možeš sa ovim hornetom da voziš ništa manje no sa ovima koje si nabroja gore neđe. :D
što se tiče jeli mnogo, mnogo je samo kad biju vjeruj mi! :D
Rvasanin
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Kawasaki Versys 650

Post by Rvasanin »

Kesha brate, cijene su takve kakve jesu i nikakva matematika u smislu godišnje pada cijena ovoliko ili onoliko te neće dovest do trenutnih cijena polovnih motora. Nešto što utiče na cijenu je tražnja, koja je zadnjih godina povećana, jer postoji masu ljudi kao što si ti koji bi da kupe veliki motor, dakle početnici. Ja kad sam kupovao motor cijene nisu bile ovakve, u međuvremenu su skočile cijene i situacija je takva kakva jeste. Nemoj da trošiš vrijeme i energiju na to, fokusiraj se na pravi izbor motora prema svojim potrebama, naravno sa sobom uvijek nekoga ko se razumije, po mogućnosti majstora i želim ti puno sreće da nađeš to što će ti odgovarat i puno puno bezbjednih i srećnih kilometara.
http://www.youtube.com/watch?v=--V5GIv4dkg" onclick="window.open(this.href);return false;
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Kesha wrote:Da li bi klubovi, prodavci, serviseri itd. mogli da imaju neki sustem dogovorenog osmißljenog ocjenjivanja polovnih motora. Npr. za godinu starosti cijena pada 5 ili 7%; pa onda plus na 10000 km 5% ili 2% nebitno. Da ima neka asocijacija koja vodi računa o tome. Da nije zvijer tržišta i Milton Fridman jedini koji određuju cijene i sva pravila...

Tesko da se moze naci sistem po kojem bi neko mogao ocijeniti polovan motor na osnovu predjene kilometraze i godina starosti. Stanje motora iste kilometraze i istog godista moze biti toliko razlicito da je nemoguce porediti ih. Mnogo tu faktora utice na cijenu, kako je motor vozen, koliko je redovno i kvalitetno odrzavan i servisiran, sta je sve vlasnik ugradio od dodatne opreme (oprema moze znatno uvecati cijenu), je li motor imao padova i havarija, kvarova ... Na cijenu dosta utice i koliko je nekom hitno da proda motor, pa i tu cijena moze puno da pada. Tako da ostaje da trziste odredjuje koliko polovan motor vrijedi, a kupcu da dobro otvori oci i ne oslanja se mnogo na predjenu kilometrazu i godinu proizvodnje.
Post Reply