Pozdrav kolega, znamo se sa posla
Pošto sam ne tako davno i ja uplovio u moto vode, mogu ti dati par savjeta...
Prvo, ovo nije baš jeftin hobi... Ako nećeš da potrošiš puno para, a hoćeš nešto samo za po gradu da ti završava posao, onda bolje da uzmeš neki skuter od 125-250ccm... Za 1500e se može uzeti solidan skuter tipa Liberty, i da ti ostane još nešto para za opremu...
Ako pak hoćeš da malo putuješ motorom ili ideš off-road, onda enduro jeste pravi izbor, ali tu ćeš imati problem sa budžetom... Jer za 1500e ćeš knap kupiti neki stariji enduro motor, u koji ćeš vrlo vjerovatno prije ili kasnije imati sitnih ili krupnih ulaganja (samim tim ako ga je neko baš dobro pazio i održavao teško da će ga prodati za male pare)... Tu bih ti preporučio da gledaš Yamahe XTX (660ccm), koja se može naći na granici tog budžeta, a koja je dobar i žilav motor... Međutim imaj u vidu da ti treba oprema, osim ako nisi od onih vozača koji misle da voze u šorc i japanke

A moto oprema nije baš jeftina... Minimum koji bih ti preporučio je kaciga, jakna i rukavice... Ako planiraš da ideš offroad tu ni ne pomišljaj bez opreme... Jer na asfaltu možda nikada i ne padneš, a na offroad hoćeš sigurno milion puta, pogotovo dok si početnik... Plus za offroad ti treba i odgovarajući set guma, pa često i sitne kozmetiče popravke motora zbog padova, itd...
Ovdje se vraćam na početak, da ovo nije jeftin hobi... Takođe, registracija za 600-700ccm ti je oko 300 eura, zavisno od godišta...
Moja preporuka ti je ako hoćeš da se ozbiljno time baviš, da uzmeš kredit na onliko godina koliko planiraš da te taj motor služi (ovo sam ja uradio, a i mnogi koje poznajem) i još barem 1000e preko za opremu...
Ako hoćeš motor da voziš samo ljeti po gradu, do posla, itd, onda ganjaj neki skuter za male pare... Sve zavisi od tvojih želja i mogućnosti

Nadam se da sam ti koliko toliko pomogao...
Nikša