Napajanje navigacije, grijača ručica i usbe punjac kao nova

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
stefanvujovic
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Kawasaki KLE500

Post by stefanvujovic »

Htio sam da izvučem kabal sa akumulatora preko releja na bravu paljenja i odatle da povežem ova 3 potrosača. Bih da je ovo sve nezavisno od postojećih instalacija ( da ne kačim na već postojeće), da ide kao nova instalacija.
Ko ovo u Pg moze da uradi za motor?
Predpostavljam da moze svaki auto električar ali ja bih prije neko ko to radi na motorima.
Hvala
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Re: Napajanje navigacije, grijača ručica i usbe punjac kao

Post by Hogar »

Ja sam na KLE500 sam ugrađivao grijače ručki. Povezao direktno na akumulator, a relej stavio na svijetlo fara koje se samo palilo kada se upali motor.... tako nekako ako se dobro sjećam.... i služilo... i služilo... i niko se posle nije žalio da ja znam... nije neki veliki posao.
stefanvujovic
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by stefanvujovic »

Hogar wrote:Ja sam na KLE500 sam ugrađivao grijače ručki. Povezao direktno na akumulator, a relej stavio na svijetlo fara koje se samo palilo kada se upali motor.... tako nekako ako se dobro sjećam.... i služilo... i služilo... i niko se posle nije žalio da ja znam... nije neki veliki posao.
O tome sam razmišljao. Ako bih direktno povezao na akumulator, bojim se da bih mogao preko prekidača da ih ostavim upaljene ili neko slučajno da ih upali.
Što se tiče kačenja na instalacije, prije sam za ne opterećivanje postojećeg kola već da se napravi novo kolo.
Mislim da je sigurnije da se napravi nova instalacija koja ako crkne samo je ona i otišla. Uzeću svakako ovo u obzir pogotovo kačenje na sirenu koju skoro i ne koristim. Hvala ti druže
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

Nema na šta. Mislim da je opterećivanje kola sa ubacivanjem releja veoma malo. Ono jesam završio elektro fakultet, ali ne mogu da garantujem :) O ovome bolje neko ko se ipak više razumije. Mada, obzirom da ni sirena ne radi dok se ne uključi motor, ni to nije loša ideja.
Više se i ne sjećam šta sam sve radio, prošlo je 8 godina.
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Komandni napon za relej uzmi sa kontakt brave, neces opteretiti postojecu instalaciju, namotaj releja je veoma male snage. Glavni napon vodi sa plus kleme akumulatora preko osigurača na relej. Sa releja na prekidač za uključivanje grijača ručica.
Je li ti napajanje navigacije preko utičnice 12V?
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

12V utičnicu i USB utičnicu možeš povezati direktno na akumulator, preko odgovarajućeg osigurača. Tako direktno povezano ti omogućava korištenje utičnica i kad motor nije upaljen i kad nije uključen kontakt. Preko direktno spojene utičnice 12V možeš i da puniš i održavaš akumulator.
stefanvujovic
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by stefanvujovic »

jovan wrote:Komandni napon za relej uzmi sa kontakt brave, neces opteretiti postojecu instalaciju, namotaj releja je veoma male snage. Glavni napon vodi sa plus kleme akumulatora preko osigurača na relej. Sa releja na prekidač za uključivanje grijača ručica.
Je li ti napajanje navigacije preko utičnice 12V?
jeste. 12v
stefanvujovic
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by stefanvujovic »

jovan wrote:12V utičnicu i USB utičnicu možeš povezati direktno na akumulator, preko odgovarajućeg osigurača. Tako direktno povezano ti omogućava korištenje utičnica i kad motor nije upaljen i kad nije uključen kontakt. Preko direktno spojene utičnice 12V možeš i da puniš i održavaš akumulator.
u suštini uradio bih sve kao i za grijače ručki, da sve spojim na isti način. Samo preko 2 odvojene linije, za koje ću imati 2 odvojena osigurača. Jeli ovo izvodljivo?
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Misliš da i utičnice idu preko releja kao grijači ručica?
stefanvujovic
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by stefanvujovic »

jovan wrote:Misliš da i utičnice idu preko releja kao grijači ručica?
da
Post Reply