"Stvarno mi se cini da nijesi svjestan koliko nijesi u pravu.
Prvo, Djeca nijesu prepustena sama sebi vec za njih ima posebno sjediste koje se montira na sjediste od motora i iz kog nemaju sanse da ispadnu, pogledaj http://www.google.de/imgres?imgurl=http" onclick="window.open(this.href);return false; ... s%3Disch:1
Takvo sjediste je koristila i moja cerka do ove godine ( i tako presla skoro 20000 km )
Drugo, Njemacka ima, tako ja mislim, "najzdravije" zakone u Evropi sto se uopste tice sigurnosti covjeka, zivotne sredine itd, itd i ima ih 80 miliona tako da imaju malo vise, kako ti rece, @ mnogobrojnih stručnih skupina sastavljenih od liječnika, inženjera i drugih stručnih ljudi koji proučavaju i analiziraju određene elemente cijele priče
Trece, mislim da se njihova djeca psihofizicki ne razlikuju od nase.
Neke od zemalja u kojima nema starosne granice za djecu
Njemacka
Francuska
Italija
Velika Britanija
Holandija
Svedska
Norveska
Irska
Danska
Finska
Grcka
Turska
Na kraju da dodam i ovo - kao predstavnika zakona te potpuno razumijem ali kao bajkera ne nikako"
=================================================================
Odmah da se osvrnem na to "sjedište"... isto služi kao pomoćno sredstvo, i ne može kontrolirati niti jedan od onih parametara koje sam naveo kao razloge nesigurnosti! To sjedalo ne može zadržati tijelo djeteta i naginjanje unazad pri naglijem kretanju ili trzanju motora. Bit je što dijete NE MOŽE kontrolirati težinu i težište svojeg tijela, a ova sjedalica mu u tome pomaže malo ili nimalo. I to je razlog zašto ogromna većina zemalja ne dozvoljava upotrebu tih sjedalica.
Kao drugo, nisam siguran da je u tim zemljama - koje si nabrojao - ta sjedalica dozvoljena, dapače mi je to prvi glas. No budem se informirao preko svoje strukovne udruge IPA po pitanju tih dozvola, a do tada možeš dati izvor iz kojega si pokupio tu informaciju.
Kao treće, dozvola u nekim zemljama ne ovisi o zdravoj pameti ili želji za sigurnošću, nego predstavlja još jedan propust njihovih političara koji na taj način podilaze narodnim masama želeći dobiti još pokoji glas za sebe, ili su na to prisiljeni zbog ekonomskih i socijalnih razloga. Najočitiji primjer je Njemačka, gdje politika - zbog vrlo razvijene auto-moto industrije - dozvoljava ono što nigdje drugdje dozvoljeno nije. Tako je Njemačka jedina europska zemlja koja nema ograničenja brzine na autoputevima, barem ne na velikoj većini njih, jer da to zabrane - tko bi kupovao sve one Mercedese, BMW-e, Porschee, Audije, sportske VW-e itd itd...?? Mnoge te tvrtke došle bi pod bankrot, pogotovo one isključivo sportski nastrojene, pa je taj kompromis na uštrb sigurnosti kompromis politike sa jakim auto-moto-lobijem koji predstavlja daleko najveće platiše poreza i one koji pune državnu kasu. Znači, kada je lova u pitanju - nećemo se zamarati sa sigurnošću, jer - "od nečega ionako moraš umrijeti", zar ne?
BTW, tu temu i dozvole gledam kroz prizmu sigurnosti, ne zanimaju me politički dogovori, tako da sa te strane gledam i analiziram cijeli problem. Sigurnost djeteta mi je najvažnija stvar, a za političke kompromise i dogovore me baš briga, tako da sve i da je točna ta lista zemalja koju si dao - ona znači samo jednu stranu medalje, koja je tog trenutka prevladala, pa i ne sumnjam da je to zbog političkih igara, a nikako ne zbog interesa sigurnosti djeteta.
Kao predstavnika zakona me nemoj gledati ni ti ni ostali - niti radim po prometu, niti naplaćujem kazne, niti sam uživao u tome dok sam to i radio. Da sam htio prodavati takve policijske stavove, išao bih na neki policijski forum, no ovdje sam kao privatna osoba, i zastupam stavove po svojoj savjesti, kao otac troje djece i kao onaj - ajmo ipak uvrstiti moju struku - koji je (kao kriminalistički tehničar) vidio jako puno jako loših stvari, stradavanja i tragedija. Možda zato zvučim pesimistično, jer vele - "pesimist je isto optimist - ali sa iskustvom!". Ne želeći nikome nikakva zla, ponekad poželim da su neki ljudi barem vidjeli tuđu nesreću, nedaj Bože da su je probali na svojoj koži... mada bi i jedna takva scena bila vrlo upečatljiva i dojmljiva... tako da je to moj stav kao motociklista (činjenica što je netko isto motociklist, bajker - nije primarna u mojem poimanju drugih ljudi... jer sam se uvjerio milijun puta kako svaka budala može kupiti motocikl, a veliki postotak onih koji ih imaju i nisu drugo doli - budale... na žalost, ali tako je!). Biti bajker je pohvalno, pomaže u spajanju ljudi i u njihovom razumijevanju, i kod mene ima to neke "privilegije" (nikada nisam kaznio nikoga na motociklu!!), no ne znači nikakvu obvezu...
===================================================
Molim i ostale da se uključe, i daju svoje mišljenje treba li dozvolitiili zabraniti vožnju djece do 12 godina starosti na motociklima kao suvozače (jer je za vozača valjda ipak svakome jasno... ili nije ni to??).