Potrebna pomoc nauticara ili meteorologa

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
Evil_Zo
Stoper
Stoper
Vozim: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Potrebna pomoc nauticara ili meteorologa

Post by Evil_Zo »

Pozdrav ljudi, kao sto rece naslov, potrebna pomoc nauticara, meteorologa ili bilo koga ko se razumije u mjesec, plimu i oseku. O cemu se zapravo radi, hocu da uzmem neki sat koji moze da prikazuje Tide & Moon Graph ali su mu za to potrebna dva podatka od kojih ja imam samo jedan. Taj sto ne znam je Lunitidal interval (drugi naziv je i "high water interval") za Bokokotorsku regiju (Herceg Novi, Kotor, Tivat, moze i Budva i Dubrovnik da prodju...). To mu dodje vremenska razlika (izrazena u satima i minutima jel') izmedju prelaska mjeseca za odredjeni meridijan i kasnjenja plime za tim vremenom, vise o tome:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lunitidal_interval" onclick="window.open(this.href);return false;

Ako iko zna ovaj podatak ili zna ovo da izracuna, bilo b mi od presudne pomoci. Jer bez ovoga nema smisla kupovati taj sat :( Svuda sam trazio i ne mogu da nadjem nista za ove krajeve, sve sto sam nasao je za UK, USA i ovu tabelu:

Image
"90% of motorcycle racing is between the ears" - Kevin Schwantz

Image

Zivi svaki dan ka' da ces sjutra umrijeti, cuvaj se sramote ka' da ces trista godina zivjeti.

武士道
Ivan Grozni
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: V-strom DL650

Re: Potrebna pomoc nauticara ili meteorologa

Post by Ivan Grozni »

Brate, ako ti nije kasno da sacekas do sjutra popodne da pitam ove genijalce u mojoj firmi za ovo sto tebe interesuje, pa da ti javim sto su mi rekli.
Iz ovoga sto si napisao, pretpostavljam da bi ti odgovarala pomoc pomorskih meteorologa, moji su, tako da kazem, vazduhoplovni meteorolozi, ali trebalo bi da su i oni upoznati sa problematikom. (valjda sam se dobro izrazio sto se ovih zvanja tice :D )

Pozdrav.
"Mene, ako se sete na Dan bezbednosti, sete se, ako se ne sete, nikom ništa. To je bila moja dužnost da radim. Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jednog čoveka izveo na pravi put"
Evil_Zo
Stoper
Stoper

Post by Evil_Zo »

Do cetvrtka ga necu kupiti sigurno, zeljno iscekujem odgovor :) Hvala na pomoci ;)

Image

Zivi svaki dan ka' da ces sjutra umrijeti, cuvaj se sramote ka' da ces trista godina zivjeti.

武士道
Ichko
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha aerox :)

Post by Ichko »

Kako sam shvatio interesuje te nastup visoke vode, tkzv prve visoke vode za ovu regiju (kazem prve, jer se sve vrti u krug, 1 visok, 1 niska, 2 visoka pa 2 niska voda, na svakih 6h i 12min. se mijenjaju)

Ili te interesuje interval izmedju teoretskog i stvarnog nastupa vode (ovo teoretsko je kad bi trebao doci po nekim matematickim racunicama, a kasni zbog gravtacije sunca, zemlje, mjeseca)

Ajde daj malo tacnije reci sta treba pa da pomazemo...
2003 Yamaha Wr 450F (supermoto) - SOLD
Evil_Zo
Stoper
Stoper

Post by Evil_Zo »

Koliko sam ja shvatio, kada je Mjesec najvisociji tj. tacno na sredini puta od izlaska do zalaska, tada bi teoretski trebala da bude i najveca voda (plima). Medjutim u realnosti postoji kasnjenje koje u zavisnosti od tacne lokacije moze biti od nekoliko minuta pa do 11 sati. Mene interesuje koliko je to kasnjenje za Herceg Novi ili neki drugi primorski grad u blizini.

Kada taj podatak upisem u taj sat, on stalno prikazuje trenutnu plimu/oseku i daje mi mogucnost da znam kakva ce voda biti satima pa i danima unaprijed.

Image

武士道
Ivan Grozni
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Ivan Grozni »

Update: Naravno moji meteorolozi veze nemaju o ovome (da oce moj kumara Galiot procitat ove redove, pa da vidi sa kime ja radim :lol: ) , elem dali su mi broj covjeka koji ima broj nekog D. Slavnica, covjeka koji je bio neko mudo vezano za tu hidro-meteorologiju, a sada je kosnultant pri HMZ Crne Gore. Kazu da bi on to trebalo da zna. Malo kasnije zovem covjeka za broj, pa kada ga dobijem, ostavljam ti ga na PM, pa se ti dalje snalazi.
Zao mi je sto ti nisam mogao vise pomoci...

Pozdrav.
"Mene, ako se sete na Dan bezbednosti, sete se, ako se ne sete, nikom ništa. To je bila moja dužnost da radim. Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jednog čoveka izveo na pravi put"
vuk
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Karivolicu

Post by vuk »

Slavnic je vaistinu moodo za te stvari, radili smo jednom davno batimetriju Bojane. Ako ga ne uspijete dobit, mogu i ja naci nacina da ga kontaktiram, pa ono, javite mi... :)
Evil_Zo
Stoper
Stoper

Post by Evil_Zo »

Hvala vam ljudi na pomoci.

Nevjerovatno mi je da niko od ronioca ili pomoraca koje sam kontaktirao ne zna ovaj podatak. Mislio sam da i oni tako racunaju nadolazak i odlazak vode...

Image

武士道
Ivan Grozni
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Ivan Grozni »

hehehehehe
slusaj sad ovo - dakle, u CG zvanicno ne postoji niko ko ti taj podatak moze dati, jer to je nekada vojska radila, a HMZ zavod CG to preuzeo, ali posto je to jos u osnivanju, nije jos taj sektor aktivan. E sad, jedini koji nam moze pomoc je definitivno gorepomenuti gosp. Slavnic, koji je bio nacelnik tog odeljka za vrijeme vojske, i jedini se time bavio.
Eto toliko,
pozdrav.

p.s. vidi PM
Ichko
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha aerox :)

Post by Ichko »

Pa cekaj jbm mu misa... ja i dalje ne kapiram konkretno sto trazis, ali sto godj da je vezano s plimom i osekom mora biti vezanije pomorcima nego meterolozima, tako da bi ovi prvi morali to znati... Gore sam napisao koje bi po mome stvari mogle biti, i kad mi kazes tacnije mogao bih ti nesto proracunati, posto imam neke tablice sa podacima za Kotor...
2003 Yamaha Wr 450F (supermoto) - SOLD
Post Reply