Posto sam od marta mjeseca ponosni vlasnik Keeway Speeda125 (u daljem teksti Kivi
Dakle, motorcic kineske proizvodnje, navodno firme ciji je vecinski vlasnik Honda, i navodno se u isti ugradjuju Hondini agregati iz 80-ih godina proslog vijeka, tj. oni zastarjeli koji ne mogu predstavljati konkurenciju samoj Hondi. Inace, Keeway kompanija je od skora kupila i italijanski Benelli, tako da je ocita namjera da se kompanija kani ozbiljno pozabaviti moto trzistem. A “guglovanjem” se lako moze doci I do cinjenice da je pod imenom Keeway prisutna u gotovo svim zapadnoevropskim zemljama. Ja sam moj primjerak kupio u Crisma Motors-u, predstavniku Forda za CG, uz njega nijesam dobio nikakvo upustvo, pa sam isto morao skinuti sa sajta Keeway GB.

Ono sto je ocito je nevjerovatna slicnost, ako ne i identicnost sa Yamahom YBR125 (u daljem tekstu Ibra). Takodje, sto se tice specifikacije masine, radi se o gotovo identicnom motorinu. Cetvorotaktni, vazduhom hladjeni motor razvija 10.72 KS pri 8500o/min, sa obrtnim momentum 9.9Nm pri 7500o/min(po proizvodjackoj specifikaciji). Ono sto bih naglasio je cinjenica da ti podaci mozda i nijesu tacni, jer ja moj primjerak nikad nijesam vrtio preko 7500o/min, a i ne bih, da budem iskren. Ono sto je karakteristicno za Kivija je da ima malo manju potrosnju od Ibre. Potrosnja nije isla preko 2,5l na 100 km, mada nikad ga nijesam “natezao”. Brzina koja mu odgovara i kada veselo radi, kao “sat”, je 60-70km/h u petom stepenu prenosa. Nije za preticanje, nije za duzi put, nije za voznju u dvoje(nosivost 145kg). Razlog tome je i neudoban i tvrd sic, kao i dosta vibrcija i “cudnih” zvukova. Ljetos sam isao njime do Cetinja, a i do Sutomora, da vidim kako ce se ponasati uz konstantno opterecenje i malisa se stvarno dokotrljao, a i vratio u Podgoricu bez problema. Bez pregrijavanja i bez gubljenja snage.

Paljenje je odlicno, a pored elektro-startera masina ima i ugradjenu kurblu, ali ja je nijesam imao potrebe do sada koristiti. Jedina mana je na pocetku bila kineska svjecica, ona je zadavala problem, ali sam poslije nekih predjenih 200km stavio NGK i rijesio problem, a tim potezom se i bitno smanjila potrosnja goriva. Masina startuje bez problema, ljeti nije potreban sauh, a u sadasnjim, hladnijim danima takodje pali bez problema, ali prvo paljenje u toku dana mora biti sa zatvorenim sauhom. Potrebno je malo strpljenja i turiranja dok se temparatura masine makar malo ne podigne i motor bez problema prede kao maca uz Smederevac

Komande na upravljacu su standardne, jedino je rijesenje prekidaca dugog svijetla stavljeno na isti prekidac kao i pokazivaci pravca, ali se brzo da naviknuti i cak mogu reci da je rijesenje odlicno, da ne bi bilo lose da se primjenjuje i na drugim, markiranim masinama.

Instrument tabla je analogna, obrtomjer i mjerac brzine. Obrtomjer i nije nas precizan i pomalo je trom, pogotovo kad padaju obrtaji. Od lampica su tu samo najosnovnije, ali je prisutan i pokazivac nivoa goriva, sto je vise nego korisna stvar. U rezervoar staje 11l goriva, sto uz ranije pomenutu potrosnju stvara utisak da bukvalno zaboravite kada ste sipali gorivo. Pozavidio bi vam i vozac dizel Golfa “dvojke”

Kvacilo je dosta meko, ali mijenjac i nije bas najbolji. Neprecizan je i “tezak”. Takodje, komanda mjenjaca ima “klackalicu”, tako da brzine mozete mjenjati i petom. To se pokazalo korisnim, jer je meni na pocetku roriscenja noga bila u ranama od pokusavanja promjene u veci stepen prenosa. Motor ima centralni i bocni nogar, a oba bez problema trpe tezinu motora. Prtljazni prostor ispod sica je gotovo neupotrebljiv za bilo sto drugo osim osnovnog kompleta alata koji dodje uz motor.

Za zaustavljanje su zaduzeni diskovi, naprijed i pozadi.

Prednje vjesanje je dosta meko, tako da treba izbjegavati kocenje zadnjim tockom pri naglim kocenjima jer gotovo sigurno dolazi do proklizavanja i gubljenja trajektorije zadnjeg tocka. Doduse, Kivi nije ni napravljen za brzu ili agresivnu voznju, tako da prilikom voznje treba dooobro obratiti paznju na tok saobracaja. Fabricke gume su takodje dosta lose, a to se pogotovo vidi na pjesackim prelazima, kada nagazite linije horizontalne signalizacije. Jos ako su mokre…eto prave skole za vjezbanje ravnoteze…kao onaj klinac iz filma “Karate Kid”, kad vjezba udarce na camcu koji se ljulja
Odrzavanje je nevjerovatno jeftino. Recimo, kada sam htio da kupim sprej za odrzavanje lanca ispostavilo se da je sprej skuplji od samog lanca
Na kraju, motor moze itekako da pruzi dosta uzivanja, a za mali novac. Vozi se bukvalno kao biciklo, maltene ga mozete prenijeti preko neke vece prepreke
Hoce li Keeway kao marka zazivjeti ostaje da se vidi. Jedno je sigurno da su mene prijatno iznenadili, odnosno kako bi rekao narod, kako se nadah, dobro se udah